La 80 de ani și fără nici un ajutor, un primar al Epocii de Aur bate recordul la hectar. În tinereţe a avut zeci de iubite

teodor tataru

Edilul-șef al unei comune din Timiş din perioada 1968-1980 este, neoficial, gospodarul fruntaș al localității. La 80 de ani (pe care îi va împlini la începutul săptămânii viitoare), a reușit, de unul singur, să obțină și anul acesta producții mari la hectar, similare cu cele obținute de mari exploatații din domeniu.

”La grâu am realizat 4.500 de kilograme la hectar, iar la floarea-soarelui, 2.300 de kilograme la hectar. La porumb aș fi făcut cel puțin 10.000 de kilograme la hectar, însă mi l-au mâncat ciorile și a trebuit să semăn din nou. Cel semănat a doua oară arată extraordinar. În total cultiv zece hectare, fără nici un ajutor în producție. Toate lucrările le fac singur, cu utilajele mele, cu excepția recoltării la grâu, pentru că nu am combină”, precizează Teodor Tătaru, fost edil-şef în Jamu Mare.

tataru-jamu-mare

Secretul gospodarului fruntaș stă în organizare. ”Am un program stabilit pe zile, săptămâni și luni, în funcție de sezonul agricol și de necesități. Nu lucrez haotic”, mărturisește fostul primar.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a avut loc în România

Omul a dobândit experiență în manevrarea utilajelor agricole pe vremea când era primar. ”Prin 70 și ceva era prim-secretar Telescu. Acesta a dat dispoziție ca toți primarii să facă în schimbul doi pe tractoare. Așa am ajuns să discuim noaptea”, își amintește bărbatul.

Peste 100 de găini

Teodor Tătaru dovedește că are multă putere de muncă. Pe lângă agricultură, omul îngrijește peste 100 de găini. ”Am și trei porci, fiecare dintre aceștia cântărind în prezent circa 115-120 de kilograme”, spune octogenarul care trebăluiește de dimineața de la ora șase și până la lăsarea întunericului, precizând: ”Mă simt puternic, tare și am o memorie fantastică. Probleme serioase de sănătate nu am avut niciodată”.

Medaliat cu argint

Teodor Tătaru s-a stabilit în tinerețe la Jamu Mare și a trecut într-un deceniu și jumătate de la statutul de tehnician viticol la primar. ”Eu sunt din Bratca, județul Bihor. Am venit la Gostat în 1953 ca tehnician pentru 300 de hectare de soiuri nobile de viță de vie și am produs Mistel de Banat, un must alcoolizat pentru export în Uniunea Sovietică, produs premiat cu medalie de argint la concursurile naționale”, spune omul.

Un mare crai

Fostul primar al comunei Jamu Mare este cunoscut ca un mare crai. ”Am avut multe iubite, câteva zeci. Numai la vie lucrau 500 de oameni, dintre care 80-90 la sută erau femei. Încă de tânăr eram iubăreț, iar imediat după armată m-am însurat”, mărturisește Teodor Tătaru.

Realizări în administrație

”Când am fost eu primar, am făcut trotuare și podețe în toate satele, precum și reparații la căminele culturale din Jamu Mare și satele aparținătoare Lățunaș, Clopodia, Ferendia, Gherman. De asemenea, am reușit să dotez cu instrumente muzicale fanfarele din Lățunași și Ferendia, eu activând și în domeniul artistic ca tenor în cor, actor-amator în piese de teatru și dansator la ansamblul folcloric. Cea mai mare realizare a mea este introducerea apei potabile în centrul de comună. Era prin 1974. Satele aparținătoare abia de un an-doi sunt alimentate de la rețea”, spune fostul primar, care a decis să plece din fruntea comunei la Timișoara, pentru un loc la ”Județeana de Partid”, actualmente Consiliul Județean Timiș.

”M-am mutat pentru a fi alături de fată, care făcea școala la oraș. Am lucrat și în comunism și în democrație la biroul de scrisori și sesizări. Înainte de Revoluție, problema o costituia sistematizarea teritorială a țării, iar anumiți cetățeni reclamau faptul că reducerea gospodăriilor face imposibilă dezvoltarea sectorului zootehnic individual. După 1989, m-am confruntat cu cea mai ciudată sesizare venită de la locuitorii din Sacoșu Turcesc, care voiau să restituie terenul primit în baza Legii 18, spunând că le este teamă că nu vor mai primi pensie dacă sunt proprietari de pământ. A trebuit să fac trei deplasări în comuna respectivă pentru a lămuri oamenii că nu este așa”, mărturisește Teodor Tătaru, care o dată cu pensionarea s-a întors în satul în care a fost primar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La 80 de ani și fără nici un ajutor, un primar al Epocii de Aur bate recordul la hectar. În tinereţe a avut zeci de iubite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *