Klaus Iohannis, critici dure la adresa Guvernului: ”OUG 114 arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale”

iohannis1

Klaus Iohannis a criticat dur politicile guvernamentale în cadrul şedinței plenare a Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Preşedintele le-a spus oamenilor de afaceri de haosul din domeniul fiscal.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai puternică inițiativă a mediului de afaceri, reunește cele mai mari organizații ale investitorilor români și străini. Întâlnirea are loc pe fondul criticilor aduse atât de CDR, cât și de președinte la adresa politicilor fiscale și economice ale guvernului.

“Investiţiile din programul de guvernare au rămas doar pe hârtie. În schimb, nu există în acel program de guvernare sutele de modificări ale legislaţiei fiscale care au afectat economia şi sau dat peste cap planurile de afaceri.

Dacă vorbim despre sutele de modificări, nu este o chestiune simbolică.

Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zilele anului trecut. Este o contraperformanţă rarisimă şi sunt convins că aţi avut foarte mult de lucru să rămâneţi updated.

Partidul de guvernământ a neglijat aproape total investiţiile în favoarea unor politici pe termen scurt, care ne vor afecta pe toţi.

În ultima perioada, mediul de afaceri a fost bulversat prin decizii hazardate, prin accidente de decizie, cum a fost OUG 114, care arata calitatea deplorabila a guvernarii actuale”, a declarat preedintele.

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

Sinteza declarațiilor făcute de Klaus Iohannis:
– Dvs știți cel mai bine faptul că, în economie, măsurile greșite sau falsele priorități lasă urme adânci pentru mai mulți ani.

– România are nevoie, poate mai mult decât oricând, să revină la realism și la dialog fundamentat, la echilibru și responsabilitate în privința deciziilor de politică economică.

– În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toții deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiții în școli, investiții în spitale, dar, în fapt, au rămas doar promisiuni.

– În schimb, nu există în acest program de guvernare vreo referire la sutele de modificări fiscale care, putem să spunem elegant, au afectat economia sau putem să spunem că v-au dat peste cap planurile de afaceri. Iar dacă vorbim de sute de modificări, nu e o chestiune simbolică.

– Codul Fiscal a fost modificat mai mult decât zile anul trecut. Este o contraperformanță.

– Afacerile nu pot crește sustenabil dacă nu se bazează pe investiții, care să aducă dezvoltare în viitor. Același lucru este valabil și la scara economiei naționale. â

– Partidul de guvernământ a neglijat total investițiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toți în viitor.

– Ați simțit cel mai acut lipsa predictibilității și a responsabilității la nivelul decidenților, care a afectat profund calitatea mediului investițional din România. Nimic nu este mai periculos pentru economie decât lipsa încrederii, pentru că reduce apetitul de a investi și dorința de dezvoltare.

– În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate și intempestive, prin accidente de decizie precum renumita Ordonanță de urgență 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale.

– Investitorii și angajatorii privați resimt acut nevoia României de modernizare și dezvoltare a infrastructurii. Și nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ceea ce înseamnă un standard de viață modern pentru cetățeni: spitale, școli, căi ferate, aeroporturi, infrastructură energetică și de utilități publice, infrastructură digitală și de formare în privința industriilor viitorului, chestiune mult discutată și, în principiu, total neglijată.

– Guvernele PSD care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă: să lupte cu justiția și să și-o subordoneze.

– Și, pentru a-și rezolva această problemă, au sacrificat dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferența față de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investițiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziția noastră.

– Simțim cu toții efectele volatilității și ale incertitudinii în cursul de schimb și în creșterea prețurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.

– Apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanțării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.

– Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase.

– Vă amintiți faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilitățile se adâncesc – vedeți, de exemplu, situația bugetară la nivelul administrațiilor publice, care încep să explice cum stau problemele.

– Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanțelor publice și a colectării veniturilor bugetare.

Sursa: stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Klaus Iohannis, critici dure la adresa Guvernului: ”OUG 114 arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *