Klaus Iohannis: Cât războiul continuă, vor fi efecte economice. Discutăm măsuri pentru ca energia să fie plătibilă pentru consumatori

Klaus Iohannis, către românii din SUA: „România merge bine, economia crește. Guvernul și românii nu stau degeaba”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre creșterea prețurilor la energie din cauza Războiului din Ucraina. Șeful Statului a precizat că sunt discutate măsuri pentru ca „energia să fie în continuare plătibilă de consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil” în condițiile în care conflictul dintre Rusia și Ucraina a dus la efecte economice și creșteri de prețuri.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați menționat și dumneavoastră creșterea prețurilor. Uniunea Europeană vrea să reducă importurile din Rusia și înțelegem că veți discuta chiar și despre înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei. În acest context, ne putem aștepta la alte creșteri de prețuri, la carburanți, energie? Cu cât ar putea crește?

Klaus Iohannis: Prețurile la energie în urma pregătirilor pentru război și în urma războiului din Ucraina, este evident între timp. Și atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor exista și vor apărea, însă noi discutăm, sigur, în paralel, măsuri prin care vom ține prețurile în așa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil.

Este vorba și de măsuri în plan național, și știți că la noi s-au luat aceste măsuri și sunt deja pregătite măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, dar vom discuta și măsuri europene, pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. Însă, da, trebuie să fim conștienți de faptul că acest război are influențe și asupra prețurilor, și asupra economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influențe la un nivel rezonabil și, în paralel, să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene.

Președintele Klaus Iohannis participă, joi, la summit-ul informal al liderilor europeni de la Versailles.

„Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici și este evident că tema cea mai așteptată, tema centrală a acestor discuții, va fi războiul din Ucraina, războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, și acest război deja se vede că are urmări în zona noastră și ne afectează, evident, și economic.

Drept pentru care vom discuta Ucraina, vom discuta despre energie, fiindcă, știm cu toții, prețurile la energie au crescut, în special ca urmare a acestui război.

Vom discuta Apărare, dar vom discutat și despre ce investiții trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele rusești, de energia care se importă acum din Rusia și, evident, pentru a asigura o independență strategică a economiei europene.

O agendă foarte bogată – în chestiunea Ucrainei, evident, voi explica cum primim noi pe refugiații ucraineni, cum construim – și deja funcționează – centrul logistic de la Suceava, care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă pentru Ucraina. Aceste chestiuni vor face obiectul discuțiilor în cadrul acestui Summit informal”, a spus președintele Klaus Iohannis, înainte de summit-ul informal de la Versailles.

digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *