Scriitoarea americană Kitty O’Meara, autoarea poeziei intitulate „People stayed home”, care a făcut-o celebră în întreaga lume în contextul pandemiei de coronavirus ce a blocat activitatea cotidiană pe tot mapamondul, va fi ambasadoare a Manifestului Luminii lansat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Autoarea a acceptat acest rol după ce a fost impresionată de mesajul de solidaritate și speranță transmis de clipul video și întărit de versurile semnate de ea însăși.
Manifestul Luminii a fost lansat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii pe data de 16 mai, de Ziua Internațională a Luminii. Clipul video, tradus în 26 de limbi, evidențiază metafora luminii din sloganul „Luminează orașul prin tine”. Una dintre valențele luminii, ca metaforă, se referă la energia și forța creatoare a locuitorilor orașului, a comunităților care pot pune lucrurile în mișcare, dacă lucrează împreună, dar și speranța că o societate poate renaște prin cultură și umanitate, chiar și în vremuri de pandemie.
Imaginile sunt însoțite de versurile poeziei compuse chiar în perioada de izolare de către Kitty O’Meara – „People stayed home”, care a devenit virală în mediul online, impresionând mii de oameni. După publicare, scriitoarea a fost asaltată de solicitări din toată lumea pentru utilizarea versurilor în diferite proiecte. Unul dintre aceste proiecte este Manifestul Luminii, realizat de Asociația Timișoara 2021 care are dreptul de utilizare a operei create de Kitty O’Meara exclusiv în acest clip video până la finalul anului 2020.
Mai mult decât atât, autoarea americană a acceptat să devină ambasadoare a manifestului, dorind să contribuie la promovarea proiectului realizat voluntar de către regizorul Tedy Necula pentru Asociația Timișoara 2021.
„Pentru mine, Kitty O’Meara este unul din oamenii care inspiră prin esența mesajului poeziei sale și am știut, de când am citit-o prima dată, că îmi doresc foarte tare să le amplific efectul, printr-o producție video care să ne poarte semnătura. Ceea ce este senzațional este că manifestul, tradus în 26 de limbi, va fi vizionat de milioane de oameni”, a declarat regizorul Tedy Necula.
Regizorul manifestului cultural a realizat până în prezent peste 50 de filme documentare care vizează proiecte și cauze sociale ale unor organizații din toată Europa, precum și cu UNICEF și Comisia Europeană.