Kelemen Hunor, la Timișoara: “Noi ținem cu dinții de pozițiile pe care le avem”

Kelemen Hunor, la Timișoara: “Noi ținem cu dinții de pozițiile pe care le avem”

Kelemen Hunor, la Timișoara: “Noi ținem cu dinții de pozițiile pe care le avem”.

Congresul Uniunii Democrate Maghiare din România a început azi, 28 aprilie la Timișoara și durează două zile. Partidul principalei minorități etnice din țară, aflat la guvernare, organizează cel al 16-lea congres național, unde principalele teme sunt strategia politică până în 2030, noua lege a minorităţilor și participarea socială egală a romilor maghiari.

CITEȘTE ȘI: Atenționare de călătorie pentru Grecia: Grevă de 1 mai în transportul public terestru și maritim

Lucrările au fost deschise cu Conferința Aleșilor Locali, unde liderul UDMR; Kelemen Hunor s-a referit la coabitarea în actuala guvernare cu PSD și PNL. Demn de remarcat este limbajul colorat și micile ironii cu care Hunor a descris situația politică actuală.

UDMR rămâne la guvernare

În ceea ce privește negocierile celor doi parteneri de coaliție, PSD și PNL, liderul UDMR a numit disputa ca find ”o bătaie bună la cârciumă”. Conform președintelui UDMR, social-democrații și liberalii trebuie să își rezolve singuri problemele și disputele dintre cele două formațiuni. Ideea de bază e că partidul minorității maghiare nu se va implica în conflict și are ca obiectiv rămânerea la guvernare.

”Pe la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie se va numi un nou premier. Pe noi nu ne atinge acest lucru, pentru că noi nu avem candidat la această funcție și decizia de a schimba premierul s-a născut în momentul în care partidele au propus acest lucru. Nu facem parte din acest acord, ceea ce înseamnă că nu ne băgăm. E ca și o bătaie bună la cârciumă. Dacă stai acolo și n-ai nicio treabă, atunci cel mai bine este să nu fie în situație. Nu vrem să ne complicăm, dar o să vă promit că totuși reușim să rămânem pe dinafară. Noi vrem să rămânem la guvernare. Munca ne-am asumat-o pe timp de 4 ani. Vom vedea ce se va întâmpla după ce vom avea un nou premier. Noi ținem cu dinții de pozițiile pe care le avem”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Tot vineri au avut loc mai multe dezbateri, susținute de lideri ai formațiunii. Despre proiectul de strategie “Transilvania 2030” a vorbit Antal Árpád, președintele ConsiliuluiNațional al Aleșilor Locali UDMR. Mai aplicat, despre provocări guvernamentale, programe și politici publice destinate administrațiilor locale au avut intervenții Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și Tánczos Barna, ministrul Mediului. Europarlamentarii minorității maghiare, Winkler Gyula și Vincze Loránt au prezentat viziunea partidului vizavi de miza și provocările alegerilor europarlamentare din 2024.

Sâmbătă, 29 martie, în a doua zi de congres, are loc prezentarea raportul politic al actualului președinte al UDMR, Kelemen Hunor. Cea mai importantă acțiune a congresului este sesiunea de vot pentru alegerea președintelui UDMR. Rezultatul votului participanților din toate județele unde UDMR are filiale este prezentat tot sâmbătă, la ora 15.

Ce aduce nou congresul de la Timișoara

Noul program al uniunii, intitulat „Decada transformaţională 2023-2030”, are ca obiectiv o actualizare a programului existent. Vicepreşedintele executiv István Székely a spus, încă de săptămâna trecută, că cele două programe se completează; cel iniţial viza autonomia, cel nou consideră că de actualitate este noua lege a minorităţilor. Programul are trei piloni – rezultatele recensământului, rolul de la guvernare şi alegerile din 2024 – şi a fost dezvoltat cu participarea mai multor grupuri de lucru, a relatat István Székely.

Titlul celuilalt document de lucru acceptat este „Poziţie cu privire la participarea socială egală a romilor maghiari” şi este un program care se lasă aşteptat de 30 de ani, conform secretarului de stat Péter Makkai din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Acesta a amintit că potrivit datelor preliminare ale recensământului, în România trăiesc peste 100 000 de romi maghiari, iar aceştia reprezintă, la rândul lor, factori constitutivi ai naţiunii, aşadar UDMR trebuie să se angajeze la rezolvarea situaţiei acestora. Potrivit secretarului de stat, perioada actuală este deosebit de potrivită pentru acest lucru, întrucât acum urmează să fie implementată şi strategia de integrare a romilor din România. UDMR doreşte ca documentul să reprezinte baza unei strategii, al cărei scop este acela ca în viitor „comunitatea de romi maghiari să participe în mod egal la construirea societăţii maghiare din România”, a afirmat Péter Makkai.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Kelemen Hunor, la Timișoara: “Noi ținem cu dinții de pozițiile pe care le avem”

  1. Desigur că Hunor Kelemen mai vrea și voturi de la țiganii unguri, căci ungurii se mută în patria mumă unde capătă mai mult, pensie, ajutor social sau de șomaj, Iar hunor rămâne fără voturi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *