Judeţul Timiş scoate mai repede WC-urile din curţi

De azi, Garda de Mediu poate da amenzi de până la 10.000 de lei persoanelor care nu și-au înregistrat fosele septice la primărie

Mai mult sau mai puţin forţat, civilizaţia pătrunde în casele românilor. Unul dintre punctele care necesitau o rezolvare tranşantă vizează WC-urile din curţi, încă prezente în destul de multe gospodării. Conform unei circulare a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, remisă primăriilor, WC-urile din curte vor fi interzise în localităţile în care există canalizare.

CITEȘTE ȘI: Un copil cu deficiențe de auz uimește România

Astfel, cei care refuză să se branşeze la canalizare vor fi amendaţi, sancţiunile pentru nerespectarea legii fiind cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.

Potrivit ministerului, primarii vor trebui să întocmească liste cu cei care nu s-au branşat, acestea urmând a ajunge la Garda de Mediu, instituţie în sarcina căreia revine aplicarea sancţiunilor.

Iniţial, comisarii Gărzii de Mediu vor da un avertisment, cei în cauză având un termen de trei luni pentru a intra în legalitate.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Oprea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş: „Când nu mai eşti pe val, în politică, eşti aruncat ca o măsea stricată”

Obligaţia se referă la toţi locuitorii din aşezările cu peste 2.000 de locuitori. „Utilizatorii persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”, se arată în documentul trimis de minister.

Datele Eurostat arată că în România sunt 8,89 milioane de locuinţe, dintre care 3,98 milioane sunt în mediul rural. Dintre acestea, 2,9 milioane au acces la o reţea de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt branşate, ceea ce înseamnă că 1,8 milioane de locuinţe au în continuare WC-ul în fundul curţii.

În judeţul Timiş, situaţia pare să se prezinte ceva mai bine faţă de alte zone ale ţării.

Oamenii au înţeles avantajele generate de introducerea canalizării şi sunt foarte deschişi la noutăţile care apar în ceea ce priveşte infrastructura de apă şi canal.

flavius rosu 1
Flavius Roșu

În comuna Şag, de exemplu, încă nu s-a introdus canalizarea, însă primarul Flavius Roşu nu crede că vor exista cetăţeni care să refuze branşarea, atunci când canalizarea va fi introdusă:

„În toamnă vom începe lucrările şi sper ca în doi ani să fie totul gata. Nu cred că vor fi probleme, pentru că e o chestiune de bun-simţ, iar oamenii din Şag sunt receptivi la tot ceea ce presupune o îmbunătăţire a nivelului de trai”.

Nici la Deta nu se anunţă o situaţie îngrijorătoare, după cum anunţă primarul Petru Roman:

„În oraş, avem canalizare peste tot şi nu am întâmpinat probleme din partea locatarilor.

Petru Roman Deta
Petru Roman

Mai sunt câteva probleme, dar nesemnificative. Peste 90 la sută din cetăţeni s-au racordat la canalizare.

Alta este situaţia în privinţa satelor aparţinătoare, însă acestea nu au o populaţie mai mare de 2.000 de locuitori. O să ne încadrăm în norme, sunt sigur de asta. Oamenii vor condiţii civilizate”.

ilie suciu 2
Ilie Suciu

Cam la fel stau lucrurile şi la Lenauheim, o comună în care introducerea canalizării va începe, cel mai probabil, în următoatrele două-trei luni.

Primarul Ilie Suciu ştie că mai există situaţii delicate, îndeosebi în rândul bătrânilor, care sunt mai puţin receptivi la noile tehnologii.

Dar, spune primarul, „cu puţină insistenţă, cu calm şi argumente bine prezentate, sunt convins că nu vom întâmpina probleme deosebite.

Mă bazez şi pe faptul că din cele 1.400 de branşamente disponibile pentru apă, deja avem aproximativ 1.000 care s-au racordat.

Lumea va înţelege ce efecte benefice va aduce canalizarea”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *