Joc şi voie-bună ca-n Banat, la ruga de la Lenauheim

A fost rugă în comuna Lenauheim şi sute de oameni au venit să petreacă şi să se bucure de această sărbătoare a comunităţii. Muzica, dansul, voia-bună şi bucatele alese au fost pe gustul localnicilor şi invitaţilor acestora. A fost o zi de petrecere, de bucurie atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari.

„A devenit o tradiţie ca în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sfintei Marii să se ţină ruga din comună”, ne-a declarat Ilie Suciu, primarul Lenauheimului. „Evenimentul are legătură cu hramul bisericii ortodoxe, care este de Sfânta Maria Mică”, a mai precizat edilul-şef. Duminică, încă de la ora 16, în curtea de lângă căminul cultural se lucra de zor. Se instalau bănci şi mese, iar grătarele pline cu mici şi alte delicatese sfârâiau. La câţiva metri distanţă se aflau câteva tarabe cu dulciuri şi jucării – pistoale, păpuşi, mărgele şi câte şi mai câte – care au fost la mare căutare. Părinţii şi bunicii au fost nevoiţi să apeleze la portofel şi unii şi-au uşurat serios buzunarele.

ruga lenauheim1

Invitaţie la rugă

După ce toţi membrii ansamblului de dansuri din Lenauheim s-au adunat în curtea de lângă căminul cultural, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, perechile au pornit pe principalele artere ale comunei, chemându-i pe toţi localnicii la petrecere. Chiotele dansatorilor au umplut uliţele comunei, iar după ce au străbătut în sus şi în jos localitatea, tinerii, cu lumânări aprinse în mâini şi purtând pe braţe un colac mare, s-au îndreptat spre biserica ortodoxă din localitate.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MARŢI, 8 septembrie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns