Nepăsarea autorităților îi îmbolnăvește pe timișeni

ambrozie5

# Cel mai temut alergen, cel de ambrozie, face, de la un an la altul, tot mai multe victime # ”Sunt atât de mulți pacienți în această perioadă, încât, pentru a face față, medicii lucrează peste program!”, avertizează specialiștii # Dacă autoritățile ar respecta legea și ar acționa, cei afectați în prezent nu ar mai avea de suferit

Foarte mulți timișeni prezintă, în această perioadă, simptome de răceală, fără să fie vorba de așa ceva. Strănutul în salve, rinoreea (curgerea nasului) sau obstucția nazală, ochii înroșiți și frisoanele au ca și cauză faptul că autoritățile locale nu se apucă serios de cosit și nici nu aplică amenzi proprietarilor care nu își curăță terenurile. Că treaba nu merge așa cum trebuie o spun statisticile medicilor.

Carmen Bunu Panaitescu
Carmen Bunu Panaitescu

”Sunt atât de mulți pacienți în această perioadă încât, pentru a face față, medicii lucrează peste program! Practic, cei care ajung la alergolog zilele acestea sunt toți alergici la ambrozie. Cei mai mulți bolnavi sunt în Timișoara și în zonele limitrofe, unde sunt și suprafețe întinse de ambrozie și gradul de poluare este mai ridicat. Vorbim de un alergen foarte puternic, aflat în cantitate excesiv de mare, care poate îmbolnăvi pe oricine, mai ales în combinație cu poluarea. În cazul timișenilor, nu mai vorbim de teren alergic, pentru că la datele pe care le avem se pare că boala nu iartă pe nimeni.

La noi, există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu alte țări, iar când bate vântul, toată zona de câmpie este infestată”, spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist alergolog la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara. ”Pentru a provoca simptomele este nevoie de 30 de grăuncioare de polen pe metru cub de aer în 24 de ore. Acestea sunt valorile convenționale. La noi, sunt peste 200 de grăuncioare de polen pe metru cub de aer în 24 de ore!”, atenționează conf. dr. Nicoleta Ianovici, specialist în biologie la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Cel mai de temut alergen

Polenul de ambrozie este cel mai de temut alergen, deoarece în ultimii șapte ani a făcut cele mai multe victime. ”În șapte ani, dintre pacienții cu monosensibilitate (alergici la un singur alergen – n.r.), 40 la sută o reprezintă cei alergici la polenul de ambrozie.

Restul de 60 la sută sunt sensibili la alți 20 de alergeni”, spune Carmen Bunu-Panaitescu. Potrivit acesteia, în condițiile în care autoritățile ar lua în serios problema ambroziei, cei afectați în prezent nu ar mai avea de suferit. ”Dintre persoanele alergice la diferiți alergeni, peste 60 la sută au probleme și din cauza ambroziei”, spune Carmen Bunu-Panaitescu.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MARŢI, 8 septembrie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Nepăsarea autorităților îi îmbolnăvește pe timișeni

Lasă un răspuns