Joburi la pachet cu cazare şi alte servicii, în Timiş! Criza de forţă de muncă a generat apariţia unui nou concept pe piaţă: angajaţilor li se oferă locuinţe şi facilităţi pentru întreaga familie

job germania

Nevoia aproape disperată a angajatorilor de a acoperi locurile de muncă rămase neocupate produce o reorientare senzaţională pe piaţa de profil. În condiţiile în care forţa de muncă autohtonă este mai greu de acaparat, firmele au început să se orienteze spre disponibilităţile existente în alte judeţe.

Astfel, în raportările făcute la instituţiile care contorizează situaţia, apar foarte mulţi angajaţi din afara judeţului Timiş, cei mai mulţi provenind din Mehedinţi, Hunedoara şi Gorj. Nici aceştia nu mai sunt aşa de uşor de convins, pentru că majoritatea se izbesc de o problemă care le încarcă foarte mult costurile: cazarea.

Citeşte şi: Angajată a unui supermarket, HĂRŢUITĂ SEXUAL de un fost coleg. Şi-a dat pantalonii jos în faţa ei, pe stradă!

De aceea, marii angajatori au început să caute soluţii în acest sens şi au construit locuinţe ieftine, cu o cameră, în care să fie găzduiţi muncitorii. La prima vedere, s-ar părea că firmele riscă să iasă în pierdere, însă unii îşi fac calcule pe termen mai lung, bazându-se pe o ordonanţă de guvern, privind mobilitatea forţei de muncă. Conform acesteia, se vor subvenţiona chiria şi utilităţile până la limita sumei de 900 de lei. Banii vor fi suportaţi din bugetul asigurărilor de şomaj şi aşteaptă doar apariţia normelor de aplicare pentru ca prevederile actului normativ să fie deja puse în practică.

La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, cele mai căutate meserii sunt următoarele: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; operator la maşini-unele automate; montator subansamble; şofer autocamion şi maşini de mare tonaj; muncitor necalificat în industria confecţiilor.

Există şi cereri pentru persoanele cu studii superioare, cei mai cărutaţi fiind inginerii, cu diverse specialităţi: IT, electronică, mecanică şi construcţii. Mai puţin succes au economiştii, la fel ca şi juriştii, unde nu există foarte multe solicitări.

Ca un fenomen interesant, se constată că piaţa forţei de muncă locale nu este pregătită, deocamdată, pentru unele meserii apărute după 1989, cum ar fi psihologii, sociologii sau asistenţii sociali. Cei mai mulţi dintre aceştia s-au reprofilat şi lucrează în alte domenii, unul dintre ele fiind marketingul.

La nivelul judeţului Timiş, rata şomajului este în prezent de 1,14 la sută, cu 3.944 de şomeri. Cei mai mulţi dintre aceştia, 2.105, au un nivel de instruire scăzut, în timp ce cei cu studii liceale sunt în număr de 1.277, iar cei care au absolvit o facultate însumează doar 562. Cele mai multe locuri de muncă, 1.220, provin din sectorul privat, în timp ce serviciile bugetate sunt de doar 68.

simona potingŞi străinii vin cu pachete

În acelaşi timp, continuă să sosească noi cereri de joburi de pe piaţa externă, după cum a declarat Simona Potîng, consilier pe probleme de muncă la AJOFM Timiş. Din Germania sosesc cereri pentru domeniul hotelurilor şi restaurantelor, ingineri IT, ingineri în vânzări, strungari şi electricieni în construcţii. Surprinzător, există încă solicitări din Marea Britanie, în pofida ultimelor evenimente politice, fiind oferite locuri de muncă pentru îngrijirea bătrânilor.

Foarte mult de lucru există în ţările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia), unde au apărut şi aşa-zisele „pachete de familie”. Concret, cei care sunt acceptaţi beneficiază de sprijin pentru angajarea soţiei sau a soţului, dar şi de locuri în grădiniţele şi şcolile din aceste ţări. O problemă majoră o constituie însă cunoaşterea limbii engleze, mare parte dintre doritori nereuşind să treacă de această barieră.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Joburi la pachet cu cazare şi alte servicii, în Timiş! Criza de forţă de muncă a generat apariţia unui nou concept pe piaţă: angajaţilor li se oferă locuinţe şi facilităţi pentru întreaga familie

  1. Buna Ma numesc Rosca Rodica am 49 de ani de meserie sunt tehnician analist de calitate.Imi caut un job de 2 luni si nu imi gasesc.Am cont pe best job aplic dar nu sunt sunata.

  2. Bună ziua mă numesc Tașcă Vasile și am lucrat în foarte multe domenii dar deși din cauza cazării nu mai profesez nimic în momentul de fata deoarece nu ni se asigura locuință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *