Jaf informatic. Un bănățean a rămas fără 290.000 de lei

Jaf informatic. Un bănățean a rămas fără 290.000 de lei

Jaf informatic. Un bănățean a rămas fără 290.000 de lei

Omul a crezut într-o ofertă de investiții de pe Facebook, și-a instalat pe telefon o aplicație care le-a permis făptașilor să facă transferuri bancare neautorizate din contul victimei!

Ofertele de neratat, primite de cele mai multe ori în folderul SPAM al căsuței de mail, se dovedesc pe cât de false, pe atât de periculoase. Iar în ultimele zile, pe Facebook, au apărut campanii „deepfake“, în care președintele, premierul sau chiar vedete de televiziune promovau fel de fel de investiții, reclamele fiind de fapt falsuri realizate cu ajutorul realității virtuale, scrie caon.ro.

Într-o astfel de capcană extrem de costisitoare a căzut un reșițean, după cum dezvăluie Poliția județului: „La sfârșitul lunii trecute, un bărbat din municipiul Reșița a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune, după accesarea unei oferte de investiții promovată pe o rețea de socializare persoane necunoscute abordându-l printr-o aplicație de telefonie mobilă, și, sub pretextul că ar fi consultanți de investiții, l-ar fi determinat să instaleze o aplicație prin care le-a permis accesul la telefon, cu ajutorul căreia s-au efectuat mai multe transferuri neautorizate de bani din contul persoanei vătămate, în valoare totală de peste 290.000 de lei.

În acest caz cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.“

Deocamdată, reșițeanul a rămas cu paguba, iar autoritățile recomandă încă o dată la atenție la capcanele comise în numele diferitelor companii cunoscute, oferind câteva sfaturi pentru a deschide ochii înainte de a deschide punga.

CITEȘTE ȘI: Va fi extinsă grădinița într-o comună de lângă Timișoara. Investiția de 4,4 milioane de lei, gata în 6 luni!

În primul rând, verificați adresa de la care ați primit eventualul e-mail. Numele nu ar trebui să conțină altceva decât numele societății și domeniul .ro, în cazul nostru.

De asemenea, link-urile pe care trebuie să le accesați trebuie să întrunească aceleași condiții. Cel mai indicat este să căutați societatea, furnizorul sau banca despre care este vorba, pentru a confirma veridicitatea „ofertei“. De cele mai multe ori, nu ați câștigat nimic la niciun concurs, dacă nu v-ați înscris niciodată.

Pentru a primi bani, nu este necesar decât să oferiți IBAN-ul contului, nu alte date necesare sau confirmări și coduri bancare, primite pe mail, SMS sau în aplicația bancară.

Iar dacă ați introdus din greșeală datele cardului pe un site care părea autentic, contactați imediat instituția bancară. Iar dacă ați căzut victima unei asemenea fapte, anunțați Poliția.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *