ISJ Timiș a publicat lista cu situațiile-problemă pentru proba de interviu a candidaților la funcția de director. Multe dintre ele sunt comune cu cele ale altor inspectorate din țară

isj timis

Dintre cei 255 de candidați care au susținut proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor de directori în unitățile de învățământ din Timiș, 140 au reușit să obțină o notă peste 7, care să le asigure promovarea în etapa următoarea, cea a interviului. Candidații au avut de răspuns unor itemi (50) cuprinși într-o grilă, structurată pe patru componente de verificare a competențelor.

Potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cele mai multe răspunsuri greșite au fost furnizate la un enunț de raționament verbal, în care, pe baza unei situații prezentate, candidații au trebuit să spună dacă se confirmă sau nu o anumită ipoteză:

” În urma unui atelier din cadrul zilelor „Școala Altfel”, elevii învață despre progresele semnificative făcute în construirea și operarea furnalelor de sticlărie, în dezvoltarea compoziției sticlei și în procesul de fabricare și modelare a acesteia.

De exemplu, modelarea termodinamică aduce o contribuție semnificativă la îmbunătățirea compoziției sticlei, permite control asupra caracteristicilor de devitrificare, studiază modelarea arzătoarelor pentru a asigura faptul că flăcările au luminozitate maximă și că unghiul de contact al acestora cu sticla este potrivit și ajută la minimizarea consumului de combustibil.

Exploatarea rezultatelor unor cercetări atât de avansate permite producătorilor de sticlă să își reducă mult cheltuielile pentru carburant, să minimizeze procentul defectelor și să producă sticlă de cea mai înaltă calitate, toate acestea fiind foarte importante dacă doresc să își mențină stabilitatea comercială și fidelitatea clienților”.

Candidaților li s-a solicitat să bifeze răspunsul corect al unei afirmații construită pe baza textului prezentat, și anume, dacă ”este produsă sticlă de calitate mai înaltă atunci când cuptorul este încins la temperatură maximă”, având următoarele variante de răspuns: ”a. Adevărat, b. Fals, c. Nu se poate spune”. 176 de candidați nu au știut să răspundă corect.

Cele mai multe răspunsuri corecte (97,40% dintre candidați) au fost înregistrate la doi dintre itemii care vizau, de asemenea, verificarea abilităților cognitive: ”Prin ce se aseamănă catalogul și carnetul de note? a. amândouă arată situația școlară a elevului, b. în amândouă se scrie cu pixul, c. unul e comun, celălalt e personal, d. amândouă sunt folosite în mediul academic” și ”absolvent : repetent = prezență : ? a. lipsă, b. predare, c. absență, d. apariție”.

În județul Timiș, interviurile candidaților au fost stabilite în intervalul 15-26 noiembrie. Pentru interviu, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare să propună o listă cu situații-problemă pe care să le analizeze candidații. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a postat pe site-ul propriu o astfel de listă, multe dintre subiectele propuse fiind identice cu cele ale altor inspectorate din țară.

Lista cu situaţii-problemă

”Școala dumneavoastră a fost solicitată să se alăture unui consorțiu școlar, ca școală de aplicație. Cum credeți că o astfel de decizie poate să sprijine un profesor care intră acum în sistemul de educație și ce măsuri concrete ați întreprins în acest sens?”, ”Politicile școlii din ultimii ani în aria combaterii oricărei forme de segregare școlară nu au condus la rezultatele așteptate. Ce măsuri concrete ați întreprinde în acest sens?”, ”Părinții refuză o gestionare corectă a conflictelor instaurate între aceștia și angajații unității de învățământ pe care o conduceți. Cum gestionați relația cu părintele aflat în conflict cu dascălul pentru a reface buna funcționare a triadei?”, sunt exemple de situații pe care le vor avea de analizat candidații din Timiș la proba de interviu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *