Investițiile care urbanizează cu adevărat o localitate din Timiş. Îşi va schimba total faţa

O localitate din Timiş are în derulare, conform edilului-şef, câteva proiecte de investiții din fonduri atrase, europene și guvernamentale, care îi vor schimba fața după implementare.

Astfel, conform primarului Petru Filip, la Ciacova, se află în desfășurare proiectul de reabilitare a Culei turcești, care vizează introducerea acesteia în circuitul turistic, obiectiv în valoare de cinci milioane de euro. Contractul de finanțare prin Programul operațional regional (POR) a fost semnat recent, iar faza în care se găsește această investiție este cea de licitație pentru întocmirea proiectului tehnic.

Tot în etapa licitării se află și proiectul de modernizare a iluminatului public în localitățile componente ale unității administrative, prin care actualele lămpi vor fi înlocuite cu altele cu consum redus. În cadrul aceleiași investiții finanțate de la bugetul propriu se vor monta astfel de lămpi la fiecare stâlp de pe străzile laterale, unde au existat până acum becuri doar tot la al doilea stâlp. Din bugetul propriu se vor executa în acest an lucrări de întreținere pe străzile pietruite.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), lista a doua, a fost aprobat proiectul de reabiltare a rețelei stradale în valoare de peste 12 milioane de lei, prin care se vor efectua asfaltări. Investiția vine la țanc, după lucrările la rețelele subterane de apă și canalizare efectuate din investiția atrasă de Aquatim sau din fonduri guvernamentale.

Prin operatorul regional de apă-canal s-au executat obiective în valoare de două milioane de euro, respectiv o stație de tratare a apei, două foraje noi și aducțiunea de la acestea, prin care debitul și calitatea apei din rețeaua publică au fost net îmbunătățite.

Trebuie spus că Ciacova a avut două proiecte depuse pe PNDL II, dar numai acesta a fost aprobat la finanțare. Prin prima listă a aceluiași program, Ciacova a mai atras fonduri pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu apă, de aproape 1,7 milioane de lei și pentru reabilitarea drumurilor comunale din suburbia orașului, în valoare de 5,6 milioane de lei.

Din aceste finanțari vor fi reabilitați cinci kilometri de rețea de alimentare cu apă și au fost asfaltați 5,9 kilometri de drumuri comunale, această investiție aflându-se în faza recepției finale în termen a lucrărilor.

Alte obiective avute în vedere de către primărie sunt construirea unei capele mortuare lângă cimitirul ortodox care să deservească toate cultele din oraș și reabilitarea clăririi în care funcționează primăria. În cazul primului dintre ele se execută proiectul, iar în al celui de-al doilea s-a dat în lucru un studiu de fezabilitate.

La clădirea administrativă care este monument istoric se dorește repararea acoperișului și refacerea fațadelor exterioare. Cât privește palatul administrativ din parc, de foarte mult timp nefolosit, se caută o soluție de finanțare în vederea reintroducerii sale în circuitul public.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns