Investiții în școală, infrastructură și cămine culturale, pe lista proiectelor importante din comuna Peciu Nou

peciu 1

Învățământul este un domeniu prioritar pentru Priăria din Peciu Nou, așa că mai multe proiecte importante sunt dedicate acestuia. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) s-a obținut o finanțare de 2.839.307,9 lei pentru construirea și dotarea unei grădinițe cu program prelungit în centrul de comună.

Partea de proiectare a fost finalizată iar acum se așteaptă avizarea de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și demararea lucărilor. În privința liceului din Peciu Nou, acolo unde de mai mulți ani se constată o lipsă acută de spațiu, sunt planuri mari. Anul trecut, în noiembrie, au fost cumărate module speciale în care au fost amenajate câteva clase, dar aceasta este o soluție provizorie.

CITEȘTE ȘI: Pariul cu agricultura, câștigat de un fermier din Diniaș

Ținta celor din priărie o constituie construirea și dotarea clădirii unei școli cu clasele zero și opt, care va avea bazin de înot și care ar urma să fie amplasată pe terenul dintre actualul liceu și sala de sport din localitate. Pentru realizarea acestui obiectiv au fost trimise cereri către FDI. Dacă acestea vor fi aprobate și noua construcție realizată se va renunța la clasele modulare. O cerere de finanțare a fost trimisă și către Compania Națională de Investiții, pentru banii necesari reabiliării imobilului în care se desfășoară acum cursurile.

Între timp Primăria a alocat fondurile necesare pentru întreținerea și buna funcționare a sălilor de curs. Din surse proprii a fost asfaltat și modernizat terenul de sport al liceului, inclusiv prin trasarea unor marcaje pentru fotbal, handbal, tenis de câmp și alte sporturi. Pe terenul reabilitat se vor amplasa porți de fotbal și coșuri pentru baschet.

Se fac investiții și în domeniul sportiv. Anul acesta, din fonduri proprii, se realizează un teren sintetic la Sânmartinu Sârbesc, iar anul viitor de astfel de terenuri vor avea parte și locuitorii din Peciu Nou și din Diniaș.

În Peciu se mai are în vedere finalizarea rețelei de curent electric pentru PUZ-ul nou și extinderea rețelei de iluminat public. Va fi creat chiar un serviciu pentru iluminat public, în subordinea Primăriei. În localitate se lucrează la extinderea rețelei de canalizare.

Proiecte importante se derulează și în celelalte două localități ale comunei. La Diniaș are loc reabilitarea și dotarea clădirii Căminului Cultural, un proiect finanțat prin PNDR, în valoare de 2.951.820,48 de lei. Aici s-a organizat achiziția și trebuie dat ordinul de începere a lucrărilor. Contractul de finanțare fiind pe doi ani, lucrările trebuie executate în acest interval.

Tot în Diniaș se realizeazăreabilitarea rețelei de distribuție a apei potabile și o stație de tratare. În același proiect este cuprinsă și ființarea rețelei de canalizare a apelor uzate menajere cu evacuarea în stația de epurare din Sânmartinu Sârbesc.

Valoarea proiectului finanțat prin PNDR se ridică la 9.378.520 de lei, după avizarea proiectului tehnic de către finanțator urmând să fie organizată licitația în procedură simplificată pentru executarea lucrărilor.

Și Căminul Cultural din Sânmartinu Sârbesc va fi modernizat. Suma necesară de 2.571.775 lei vine de la PNDR. Tot prin Programul Național de Dezvoltare Rurală este finanțată modernizarea străzilor din această localitate. Suma alocată se ridică la 5.122.061,78 de lei iar execuția lucrărilor a îceput deja, fiind realizate pietruirea și accesul spre gospodării.

De asemenea, în Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc vor fi construite și capele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *