Investiții în derulare într-o comună timişeană

Conform primarului Gabriel Drăgan, comuna Peciu Nou a atras numai în mandatul său finanțări guvernamentale în valoare de circa 1,7 milioane de euro și europene,în sumă de 4,5 milioane de euro, mai multe proiecte aflându-se în derulare.


CITEŞTE ŞI: Incendiu puternic într-un bloc: O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite

 


Trebuie însă precizat că acestea asigură doar parțial fondurile necesare pentru dezvoltarea celor trei localități componente -reședința unității administrative și satele Diniaș și Sânmartinu Sârbesc.

Pentru rezolvarea completă a rețelelor de utilități (apă-canal) și pentru modernizarea drumurilor mai sunt necesare alte 20-25 milioane de euro, într-o estimare aproximativă, făcută la costurile actuale.

Investițiile cele mai importante sunt cea de extindere a canalizării în Peciu Nou, care va începe în curând, obiectiv finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II cu 7,5 milioane de lei, prin care se vor realiza peste 14 kilometri de rețea și peste 300 de cămine la gospodării, respectiv cea de modernizare a patru kilometri de drumuri comunale (străzi) la Sânmartinu Sârbesc, care se realizează din bani europeni, fondurile primite fiind în valoare de un milion de lei.

Această a doua investiție se află în lucru, fiind executate șanțurile și aleile de acces în gospodării, precum și pregătirea în proporție de 80 la sută a străzilor pentru turnarea asfaltului. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna septembrie a acestui an.

Alte investiții se află în faza procedurilor, respectiv sistemele de apă-canal din Diniaș, obiectiv care are asigurată o finanțare de 1,5 milioane de euro, obținută prin intermediul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), reabilitarea și dotarea căminelor culturale din Diniaș și Sânmartinu Sârbesc și edificarea unei grădinițe la Peciu Nou.

Proiectul pentru clădirea școlară destinată claselor 0-VIII se află în așteptare pentru a fi finanțat prin Programul Operațional Regional (POR), tot din fonduri europene. Edilul-șef a declarat că vor fi depuse solicitări de finanțare și pentru alte obiective la Fondul de Devoltare și Investiții (FDI). Prioritățile autorității locale în materie de dezvoltare rămân în continuare rețelele de apă și canal, respectiv drumurile comunale, acestea fiind capitolele de infrastructură cele mai deficitare în prezent.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns