Investiții din fonduri europene în școli din vestul țării

scoala 11

Școala din localitatea Grabaț, aparținătoare de comuna Lenauheim din județul Timiș, va fi reabilitată și dotată modern.

CITEŞTE ŞI: Baron local timișean, executat exemplar de primari

Este unul dintre proiectele din vestul țării dedicate sistemului de învățământ și finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (Regio-POR), pentru care contractarea a fost recent parafată.

Pentru clădirea școlii cu clasele I-VIII din Grabaț sunt prevăzute consolidarea elementelor structurale și reabilitarea termică a imobilului, înlocuirea tâmplăriei din lemn cu PVC, refacerea finisajelor interioare și exterioare, reabilitarea elementelor de anvelopă și a instalațiilor sanitare, termice și electrice, echiparea grupurilor sanitare conform normelor în vigoare, construirea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități și montarea de sisteme de supraveghere video și antiefracție.

CITEŞTE ŞI: Medicul Musta, despre numărul mare de cazuri raportate joi: Lucrurile arată rău în țară. Este o statistică care nu minte și nu înșală

Clădirea va fi dotată, de asemenea, cu mobilier și echipamente didactice. Totodată, curtea școlii va fi amenajată cu zone din tartan, destinate activităților sportive, zone de recreere și alei pietonale. 182 de elevi se vor bucura de infrastructura școlară modernizată. Valoarea totală a proiectului este de 6.962.296,02 lei, din care 6.397.716,12 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 35 de luni.

Alături de investiția de la Grabaț, alte două proiecte din Regiunea Aest – mai precis din județele Caraș-Severin și Hunedoara – vor primi finanțare nerambursabilă grație contractelor recent încheiate între autoritățile locale și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de organism intermediar pentru Regio-POR.

CITEŞTE ŞI: Aquaparc aproape de Timișoara

Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 7 Reșița este una dintre inițiativele despre care vorbim.

Mai concret, investiția de la Reșița vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea școlii situate pe strada Progresului nr. 6. Obiectivul este asigurarea unui proces educațional modern și de calitate, prin îmbunătățirea infrastructurii și, totodată, pentru prevenirea abandonului școlar.

Sunt prevăzute, de fapt, intervenții atât la corpul de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 7, cât și la Școala Gimnazială nr. 10, precum și la sălile de sport, de gimnastică și la atelierul instituției de învățământ.

Vor avea loc lucrări ample: izolarea termică a pereților exteriori și a planșeului peste ultimul nivel, consolidarea șarpantei, acolo unde este cazul, refacerea finisajelor interioare și exterioare, a instalațiilor termice, sanitare și electrice, inclusiv a branșamentelor, reorganizarea și suplimentarea grupurilor sanitare, înlocuirea ferestrelor și a ușilor.

La corpurile de școală va fi montat și câte un lift exterior, accesibil persoanelor cu dizabilități, precum și rampe de acces pentru acestea.

Proiectul cuprinde și achiziția de noi dotări: mobilier, materiale didactice, echipamente IT, dotări pentru sala sport etc. De asemenea, vor fi realizate amenajări exterioare: noi împrejmuiri, modernizarea și reamenajarea terenurilor de sport și a curții școlii, inclusiv un nou sistem de iluminat. Valoarea totală a proiectului este de 14.565.402,89 lei, din care 14.274.094,83 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 41 de luni.

Reabilitarea și dotarea cu echipament didactic a Școlii Gimnaziale nr. 2 din Uricani, județul Hunedoara, include și modernizarea sălii de sport aferente și, în plus, proiectul se extinde și asupra unor spații publice urbane din vecinătate. Astfel, la școala situată de pe strada Muncii nr. 12 din Uricani sunt prevăzute: reabilitarea exterioară – înlocuirea termoizolației și a tâmplăriei, refacerea și consolidarea elementelor de șarpantă, după caz, a finisajelor interioare și a pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei interioare, recalibrarea instalațiilor sanitare, termice și electrice, dotarea cu mobilier nou și echipamente didactice, instalarea unui sistem de supraveghere video și montarea unei platforme-elevator pentru accesul persoanelor cu dizabilități la etajele superioare.

La sala de sport va fi înlocuită termoizolația pereților exteriori, se vor reface finisajele și pardoselile, sistemul de colectare a apei de ploaie și instalațiile, se va înlocui tâmplăria, se vor moderniza grupurile sanitare, se va amplasa un sistem de ventilație și vor fi achiziționate echipamente noi și mobilier.

O altă componentă a proiectului vizează reabilitarea unor tronsoane de drum pe Aleea Brazilor și amenajarea unui loc de joacă pentru copii – Parc Bloc 13, cu o suprafață de 1.695 mp.

Pe domeniul public adiacent se vor realiza, totodatpă, sisteme de supraveghere video, de iluminat și de irigații, se vor planta arbori și arbuști, se vor construi pergole, se vor amplasa echipamente de joacă, bănci și coșuri de gunoi.

Valoarea totală a investiției este de 16.899.347,90 lei, din care 16.561.360.92 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 42 de luni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *