Invazie de căpușe în Timiș

Un virus transmis de căpușe, descoperit relativ recent, se răspândește în Europa

Aproape 50 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara după ce au fost înțepați de căpușe în timpul minivacanței din perioada 1-3 iunie.

”Am înregistrat un număr foarte mare de pacienți. Mai exact au fost 48 de cazuri în acest weekend. Oamenii s-au prezentat în unitatea noastră speriați de o posibilă infectare cu Borrelia, un microb ce poate fi transmis de insectă.

CITEȘTE ȘI: O comună timișeană, campioană la atragerea fondurilor europene

În situațiile în care căpușa nu a fost îndepărtată în primele 24 de ore, recomandăm tratament profilactic cu antibiotic pentru o perioadă de trei zile, pentru a contracara pericolul de îmbolnăvire prin boala Lyme”, a precizat medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Victor Babeș”.

Potrivit acestuia, în luna precedentă au fost înregistrate peste o sută de cazuri de înțepături de căpușă.

Căpușele stau ascunse în iarbă și pot ajunge foarte ușor pe piele. Așadar, o plimbare prin parc sau un picnic la iarbă verde se pot transforma în experiențe neplăcute.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă atunci când aleg să meargă în astfel de locuri și să se protejeze.

Astfel, se recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv capușele.

De asemenea, specialiștii recomandă, la întoarcerea din natură, efectuarea unui duș și inspectarea cu atenție a tegumentelor, în special în zona inghinală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *