Învățământul dual, o șansă reală pentru ocuparea unui loc de muncă. 11 unităţi şcolare de stat în Timiş

invatamant profesional

Aproximativ 170 de locuri în județul Timiș vor fi disponibile, în anul școlar 2021/2022, pentru tinerii care doresc să își continue formarea în sistemul de învățământ dual.

Înscrierile în unitățile educaționale în care se desfășoară această formă de învățământ au loc în vară, după încheierea anului școlar, calendarul fiind stabilit de Ministerul Educației. În funcție de numărul de locuri disponibile și de numărul de înscrieri, admiterea poate consta într-o probă aplicativă sau interviu.

În sistemul de învățământ dual se pot înscrie absolvenți ai ciclului gimnazial cu vârste de până la 26 de ani.

În județul Timiș, învățământul dual este organizat în 11 unități școlare de stat (Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara, Liceul Tehnologic ”Azur” Timișoara, Liceul Tehnologic ”Ion I.C. Brătianu” Timișoara, Liceul Tehnologic de Vest Timișoara, Liceul Tehnologic ”Electrotimiș” Timișoara, Liceul Tehnologic Energetic ”Regele Ferdinand I” Timișoara, Colegiul Tehnic ”Emanuil Ungureanu” Timișoara, Colegiul Economic ”FS Nitti” Timișoara, Liceul Tehnologic ”Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” Lugoj, Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” Lugoj, Liceul Tehnologic Jimbolia) și unul particular (Liceul Tehnologic ”Ion Slavici” Timișoara).

Calificările profesionale în care se pot pregăti elevii care urmează un sistem de învățământ dual sunt cuprinse într-o arie vastă de domenii. În unitățile de învățământ din Timiș, tinerii se pot instrui în meserii precum brutar-patiser, bucătar, comerciant-vânzător, zidar, instalator, tâmplar, lăcătuș, electromecanic, ospătar, electrician etc.

Sistemul de învățământ dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic care se întinde pe o perioadă de trei ani și care are la bază un contract de parteneriat încheiat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte și unitatea de învățământ.

Prin urmare, meseriile în care se pot califica elevii sunt stabilite atât în funcție de cerințele operatorilor economici, dar și de posibilitățile de asigurare a resursei umane de către unitățile educaționale în care se desfășoară învățământul dual.

Învățământul dual prezintă avantajul de a le putea oferi elevilor posibilitatea de a-și forma cunoștințele practice în mediul real de muncă oferit de companii.

Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază de un sistem bursier privat, oferit de operatorii economici, de cazare și de masă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *