Întreg Banatul celebrează Ziua Morţilor

Întreg Banatul celebrează Ziua Morţilor

În Banat, dar şi pe meleagurile transilvănene, începutul lunii noiembrie marchează momentul în care ne amintim de cei trecuţi în eternitate. Potrivit calendarului romano-catolic, în 1 noiembrie se celebrează Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, iar în 2, Ziua Tuturor Morţilor, dar, prin contagiune, cea mai mare parte a ortodocşilor din vestul României au luat şi ei obiceiul de a merge la cimitir în prima zi a lui Brumar.

Ei o numesc, popular, „a morţilor”, deşi ea nu figurează ca atare în rânduielile religioase ale bisericii răsăritene, al cărei calendar a instituit alte date pentru pomenirea morţilor, respectate mai cu seamă în sudul şi estul ţării. Sâmbăta morţilor sau Moşii de toamnă din calendarul ortodox al acestui an s-au celebrat la data de 30 octombrie, aşadar la mică distanţă în timp faţă de sărbătoarea catolică.

De zeci de ani, bănăţenii şi ardelenii păstrează tradiţia de a curăţi şi a împodobi cu flori, încă din ultima săptămână a lunii octombrie, locurile de veci ale dragilor dispăruţi. În această perioadă, pieţele oraşului devin arhi-aglomerate, oferta de flori de toamnă devine extrem de bogată, iar oamenii cumpără de zor coroane funerare, jerbe, ferigă, lumânări, ornamente din imortele sau cununiţe artificiale.

În cimitirele Timişoarei se smulg buruienile, se mătură, se spală crucile, se strâng gunoaiele şi frunzele uscate, iar pe mormintele astfel pregătite pentru iarnă se pun candele aprinse şi flori. Indiferent de confesiune, lumea se roagă, în această perioadă, pentru odihna sufletelor răposaţilor. Locurile de îngropăciune devin la 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, destinaţia miilor de oameni care se reculeg lângă crucile celor dragi, membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi plecaţi în veşnicie.

Din cauza pandemiei, anul acesta, la fel ca și anul trecut, timișorenii au început vizitele pe la cimitire încă din timpul săptămânii proaspăt încheiate și s-au străduit să respecte regulile legate de distanțarea socială, pentru a evita supraaglomerarea în preajma locurilor de îngropăciune. Cei mai mulți și-au onorat dragii răposați în avans, alții au ales să amâne mersul la țintirim pentru zilele următoare, dar, din toate celelalte puncte de vedere, obiceiurile au rămas neschimbate. Ziua Morților înseamnă și pregătirea mormintelor pentru iarna ce va să vină.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *