Omagiu marilor noştri actori

Omagiu marilor noştri actori

”<<Nici prea bogat, nici să cerșesc/Eu sunt atât cât dăruiesc/Adun, dar unde să le iau?/Eu sunt atât cât pot să dau/Ajuns la cer de pe pământ/Cât am iertat, atâta sunt/Şi voi rămâne într-o zi/Atât cât am putut iubi>>. Zilele acestea, în care criza politică, economică și sanitară ne copleșesc, trebuie să ne regăsim resursele pentru a face faţă numeroaselor încercări ivite de pretutindeni. Familia, şcoala, biserica, mass-media şi artiştii au un rol important în vindecarea noastră.

Actorii care au plecat să moară puţin aş spune că sunt ca nişte aştri care apar pe bolta sufletului nostru luminând spaţiul spiritual în care trăim, în care suntem ahtiaţi să respirăm frumosul dătător de speranţă şi bucurii. Avem o pleiadă de coloşi născuţi în zodia marilor maeştri care au onorat Fundaţia Artmedia prin prezenţa lor la Timişoara, înainte de a pleca într-o stea.   Spunea cineva că <<artiştii sunt copii de duminică ai lui Dumnezeu>>. Cum poate fi socotit mort un artist, dacă a făcut ceva valoros şi opera lui trăieşte încă?

Acestor personalităţi inconfundabile, cu un registru amplu de trăiri, sensibili, expresivi, cu resurse actoriceşti inepuizabile merită să le aprindem o lumânare, să ne aducem aminte din când în când de ei. Vă invităm, dragi timișoreni, la o întâlnire de suflet intitulată <<Omagiu marilor noştri actori>>, prezentată la Televiziunea Europa Nova, luni, 1 noiembrie, de la ora 22,30 și, în reluare, marți, 2 noiembrie, ora 15, dar și pe pagina de Facebook, Artmedia, ro-ro.facebook.com/ArtmediaTM/, având privilegiul de a viziona montajul documentar-artistic realizat de cineastul timișorean Victor Popa, din arhiva Artmedia”, anunţă Doina Popa, una dintre fondatoarele cunoscutei agenţii teatrale timişorene care a decis să ofere publicului aceste emisiuni.

În cei 30 ani de existență, Fundația Culturală Artmedia s-a raportat la tot ce a avut mai valoros teatrul românesc, fiind, potrivit spuselor maestrului Beligan, „un teatru al teatrelor”. Înființată în 20 octombrie 1992 de Doina Popa și Lucia Nicoară, Fundația Culturală „Artmedia” a reușit să aducă în prima ei etapă (1992-2019), în primele 27 de stagiuni, în fața spectatorilor din urbea de pe Bega, peste 180 de spectacole de referință, în top aflându-se „Danaidele”, cu un colectiv de 136 de persoane, creația lui Silviu Purcărete, „Hamlet”, al lui Vlad Mugur, „Numele trandafirului”, o producție a Teatrului Național București, „Take, Ianke și Cadîr”, în două versiuni, cu Radu Beligan, Dem Rădulescu și Ion Lucian (prima) și Radu Beligan, Gheorghe Dinică și Marin Moraru, „O scrisoare pierdută”, și multe altele, precum și cele peste 120 de întâlniri literar-artistice la Viennese, Do Stil și Club 30, cu personalități marcante ale teatrului românesc: Ovidiu-Iuliu Moldovan, „Pururi tânăr…”, Florina Cercel, „Anca, Veta, Zița & comp”, Ion Lucian, „Momente umoristice”, Tamara Buciuceanu-Botez, „Teatrul este viața mea”,  Dem Rădulescu, „Mai în glumă”, Florian Pittiș, „Sunt tânăr, Doamnă!”, Mircea Albulescu, „Marele secret”, „Întâlnire cu Ștefan Iordache”, Draga Olteanu-Matei, „Nume cu renume”, Mircea Belu, „Dintre sute de catarge”, Ilie Gheorghe, „Unde ești tu, Țepeș, Doamne!”, Vladimir Jurăscu, „Cine-s eu” etc.

Acestor minunate spectacole și întâlniri artistice li s-au alăturat cele organizate pentru premierea elevilor olimpici, pentru studenții de elită și pensionari.

A doua etapă din viața Fundației a început odată cu cea de-a XXVIII-a stagiune, 2019-2020, ștafeta fiind preluată de tânăra echipă Ana-Maria Iacob și Adriana Knežević,  care și-au propus să extindă activitatea oarecum clasică a Artmedia aducând un suflu nou. S-au organizat turnee prin diferite orașe din țară, la Timișoara, Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov, Iași, „Moș Nichifor”, cu Marcel Iureș, precum și spectacole de binefacere precum „Maratonul solidarității”, un serial de 18 episoade axate pe mari vedete în viață care au jucat în spectacolele Artmedia  de-a lungul anilor,  difuzat la  Televiziunea Europa Nova și pe pagina de Facebook Artmedia, la finalul căruia telespectatorii au fost invitați să doneze câte doi euro pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

A doua campanie umanitară, „Dar din dar”, în cadrul căreia s-au strâns aproximativ 60.000 de lei pentru Asociația „Salvați Copiii”, a fost declanșată de ziua de naștere (27 ianuarie) și cea de nume (Florin) a lui Florin Piersic, cu sprijinul Înalt Prea Sfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului.

Se pare că anul 2021 va rămâne în istoria teatrului românesc ca un punct de cotitură. Al treilea deceniu al acestui secol care a debutat cu războaie, confruntări globale, incomensurabile incendii, erupții vulcanice incredibile, molime, viruși, pandemii, au împins omenirea la limita răbdării. Interdicțiile impuse de pandemie în 2020 au necesitat și necesită schimbarea stagiunilor teatrale, inaugurate toamna și închise vara, oprite de lockdown. Artmedia s-a acomodat acestei perioade, găsind formule adaptate noii situații.

Teatrele, și nu numai, trebuie să se reinventeze. Pentru prima dată a avut loc în Capitală o stagiune out-door specială cu titlul „Departe de centru, aproape de oameni”, coordonată de Teatrul „Masca”.

Iată că și Artmedia organizează în acest sens o colaborare inedită. Fundaţia s-a implicat și în „Flight Festival” unul din puținele festivaluri de anvergură din România, care se află la a treia ediție. Dacă prima ediție a conținut muzică, artă și tehnologie, a doua și a treia ediție a inclus și activitatea teatrală intitulată „Sunlight Theatre”, aceasta însemnând spectacole în spații noi, grădini de vară, cinematografe, aerodromul Cioca, Mall și Dumbrăvița, precum și reprezentaţii organizate sub umbrela diferitelor etnii care trăiesc în armonie și-n înțelegere în Timișoara, cu spectacole prezentate de Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, la care se adaugă numeroase spectacole ale diferitelor centre studențești.

Acesta se pare a fi un Festival de anvergură care nu s-a anulat, ci s-a reinventat și dezvoltat. Pe lângă o selecție rafinată de spectacole, întâlniri, dialoguri cu actori și regizori îndrăgiți, „ArtMedia” dorește să ofere publicului iubitor de teatru și spectacole prezentate de studenții facultăților de teatru din țară, în spații diferite sau locații diferite, în Timișoara, având în perspectivă și o deschidere internațională pentru a îmbogăți paleta culturală timișoreană.

”Din păcate, 19 coloși ai teatrului românesc ne-au părăsit. Credem că, de 1 noiembrie, este un moment potrivit pentru a aduce un omagiu marilor noștri dispăruți: Mircea Albulescu, Leopoldina Bălănuță, Radu Beligan, Mircea Belu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru, Florina Cercel, Gheorghe Dinică, Ilie Gheorghe, Ștefan Iordache, Vladimir Jurăscu, Ion Lucian, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Marin Moraru, Florian Pittiș, Stela Popescu, Draga Olteanu-Matei, Olga Tudorache, Dem Rădulescu. Valoarea acestor artiști remarcabili a fost susținută de modestie, discreție, preocupați de cuvânt, de sensuri pentru ca noi, publicul, să ne bucurăm între realitate și iluzie.

Iată ce spunea alt mare dispărut, Artistul-Emerit Gheorghe Leahu, mulți ani director al Teatrului „Matei Millo” din Timișoara și fondator al Teatrului: <<A trăi, în două ore de spectacol, vieți întregi de oameni; a trăi în sute de roluri poate întreaga istorie a umanității, iar alteori, mort fiind, să continui cumva să trăiești, – iată un fel de timp al actorului, care poate oferi tabloul sumar al responsabilității acestei profesii, dar, în același timp, și al măreției ei>>, a adăugat Doina Popa.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *