Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

În prima decadă a lunii februarie, Poliția Locală Timișoara a organizat, cu surle și trâmbițe, “o amplă acțiune pe linia verificării modului în care proprietarii de câini din zona de nord a orașului respectă legislația în vigoare referitoare la deținerea și îngrijirea acestor animale de companie”.

Am citat din comunicatul de presă al instituției, lămurirea cu privire la “acestor animale de companie” fiind adusă peste alte câteva rânduri: câinii periculoși. Așa cum scrie în comunicat, Poliția Locală Timișoara a fost organizatoarea acțiunii, la aceasta mai participând și polițiști din cadrul IPJ Timiș – Biroul Protecția Animalelor, precum și reprezentanți ai Primăriei Timișoara – Direcția Calitatea Vieții și ai firmei de ecarisaj Danyflor. Practic, toți cei mai sus-menționați au bătut, în grup organizat, la porțile unor deținători de câini periculoși pentru a verifica dacă aceștia își lasă câinii în libertate, nesupravegheați sau dacă i-au declarat conform legii.

Echipele mixte menționate mai sus au repetat acțiunea câteva zile mai târziu, în aceeași zonă de nord a orașului, mesajul subliminal transmis cetățenilor fiind că autoritățile veghează la liniștea lor.

Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

Acest mesaj a ajuns și în cealaltă parte a orașului, în zona Dâmbovița, unde, însă, a fost primit cu scepticism maxim. Nu de alta, dar în spațiul verde dintre două blocuri de pe Strada Fructelor, în spatele acestora, de o bună bucată de vreme, locatarii sunt nevoiți să împartă perimetrul respectiv cu mai mulți câini periculoși/agresivi scoși la plimbare sau dresaj de deținătorii lor. Urmele prezenței acestor câini sunt vizibile cu ochiul liber, fecalele lăsate prin iarbă și copăceii roși de patrupede revoltându-i pe oamenii din zonă, care nu îndrăznesc nici să-și lase copiii la joacă în spațiul din spatele blocului, convinși că o clipă de neatenție din partea proprietarului vreunui câine ar putea duce oricând la rănirea unui copil.

După blocuri suntem noi, câinii periculoși…

După apeluri repetate la Poliția Locală Timișoara rămase fără rezultat, Aurora Pricop, președinte al Consiliului Consultativ al Cartierului Dâmbovița, i-a adresat, în 23 februarie, o sesizare chiar directorului general al PLT, Hajdu Attila. Iritată de discrepanța dintre “realizările” expuse în mass-media și realitatea cu care se confruntă zilnic cetățenii care locuiesc în cele două blocuri de pe Strada Fructelor, doamna Pricop nu l-a menajat deloc pe tânărul șef al Poliției Locale, așa cum reiese din textul acestei sesizări, pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează.

“Subsemnata Pricop Aurora, domiciliată în Timișoara, strada (…) sesizez următoarele. În zona Ana Ipătescu, Fructelor 6, pe spațiul verde îngrijit de către locatarii din zonă vin proprietarii cu câini să își facă nevoile fizice, pe care nu le strâng bineînțeles. Poliția locală, deși cunoaște problema de ani de zile, nu se deranjează să eradicheze această <modă>, dacă ar aplica amenzi usturătoare și i-ar trimite la canisite, unde e locul câinilor, nu pe spațiul verde, atunci orașul ar fi mai curat și spațiul verde, iarba ar fi a copiilor, nu plină de excremente.

Rușine! Pentru că nu îi deranjează nimeni pe acesti indivizi crescători de câini, care fac ce vor prin cartier, unii au prins curaj, mai nou câteva grupuri de tineri până în 30 de ani cresc câini de luptă, din rase periculoase, pe care îi etalează prin cartier, pe bulevard și îi antrenează pe spațiul verde.

Dovada agresivității stă în crengile copacilor sfârtecate, fapt sesizat în call center la poliția locală în urmă cu aproximativ 2 săptămâni. Am fost căutată de către un echipaj o singură dată, lejeri băieții care mi-au spus să stau eu să-i prind și să sun, nu ei, că ei au alte sesizări… desigur că nimeni nu a fost deranjat, plimbătorii de câini umblă nestingheriți și Poliția locală face marketing pe Facebook ce vrednici sunt, cum identifică ei câinii periculoși.

Povești ambalate și servite frumos! Credeam în reforma instituției și eficientizarea ei, odată cu venirea dvs., dle Hajdu. Din păcate, așa cum am afirmat în ședința Primăriei, singur nu sunt șanse. Mai mulți șefi decât agenți, e drept. Vă atașez fotografiile realizate în data de 23.02.2023 cu câinele care trăgea de copaci. Am strigat pe geam la el, soțul meu a fugit afară și lumea țipa de la geamuri la cei din poză. Asa cum a zis agentul de la ordine publică… i-am prins noi și vi-i livrăm pe tavă să vă arătăm incompetența.

Întotdeauna v-am ținut partea, dar <miserupismul> instituției poliției locale față de cetățenii cartierului Dâmbovița este revoltător. Am sunat să vorbesc cu șeful de la ordine publică prin call center și a refuzat să vorbească cu mine la telefon. O fi vreun împărat? Nu cumva ne/stimabilul ocupă o funcție publică plătită din bani publici. Vă rog să-i prelucrați fișa postului, să-i amintiți că e un funcționar public, nu e vreun semizeu. Fără respect și fără considerație. Aurora Pricop Cartier Dâmbovița. Nu aștept răspuns la prezenta. Timișoara Capitală Culturală Europeană”.
Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

Hajdu Attila are mult timp liber

Chiar dacă Aurora Pricop nu aștepta vreun răspuns de la dumnealui, Hajdu Atilla a decis că timișoreanca merită să fie pusă la punct pentru îndrăzneala de a aduce în discuție incompetența Poliției Locale Timișoara. Să ne amintim: aceeași instituție ai cărei șefi i-au trimis pe agenții simpli să sancționeze bicicliștii în baza unei hotărâri de consiliu local revocate de un an și jumătate.

Redactat de șeful PLT în 3 martie, răspunsul întins pe cinci pagini a ajuns în cutia poștală a doamnei Pricop chiar de Ziua Femeii, în 8 martie. Simplă coincidență, desigur. Absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, Hajdu Attila s-a întrecut pe sine în elaborarea adresei nr. 1.878/03.03.2023, pe care am atașat-o acestui articol.

Fraza de deschidere numără nu mai puțin de 12 rânduri, o beție de cuvinte fără rost, urmată de o definiție a spațiilor verzi cu trimiteri la texte de lege (?!) și o concluzie fabuloasă: “Pe cale de consecință, spațiile verzi din zonele aferente locuințelor de tip condominiu au preponderent rolul de a asigura un climat optim care să asigure în special calitatea aerului, așa încât se poate observa că prin dispoziții și norme legale sunt stabilite destinațiile spațiilor verzi aflate pe raza municipiului Timișoara, <iarba nefiind a copiilor>”.

Așadar, iarba nu este a copiilor din Timișoara, ei n-au ce căuta să se joace în spatele blocului, așa cum au făcut-o generații întregi, pentru că așa a decis distinsul director general al Poliției Locale. Pe cale de consecință, vorba domnului Hajdu, pe iarba în cauză câinii își pot face liniștiți nevoile, pot fi plimbați și dresați fără probleme, odată cu dispariția copiilor din peisaj.

Poliția locală – organizatoare de acțiuni doar în comunicate

După ce a lămurit-o care e treaba cu iarba, șeful PLT a trecut la o nouă definiție, cea a câinilor periculoși, și i-a explicat petentei că a greșit destinatarul, trimițând-o la poliția sanitară veterinară și la MAI, precum și să parcurgă prevederile OUG 55/2002.

Cităm din domnul Hajdu ca din clasici: “Prin urmare, pentru a veni în sprijinul dumneavoastră și pentru ca pe viitor sesizările pe care le înaintați privitoare la acest subiect să se bucure de o justă și corectă soluționare, vă îndrumăm să vă adresați în mod direct celor abilitați în aplicarea legii, punându-le, desigur, la dispoziție și planșele foto pe care le dețineți și le puteți <servi pe tavă> la nevoie.

De asemenea, având în vedere și prevederile legale redate mai jos, cu referire la câinii agresivi (…), constatăm că organele de poliție, atunci când sunt îndeplinite anumite condiții, au ca remediu la problema câinilor agresivi inclusiv posibilitatea de a dispune plasarea câinelui într-un adăpost, astfel că vă recomandăm și vă îndrumăm, mai ales în calitate de Președinte al Cartierului Dâmbovița, ori de câte ori observați că se săvârșesc fapte contravenționale ce privesc deținătorii de câini periculoși, să alertați de îndată organele de poliție pentru a se putea interveni cât mai rapid și eficient, astfel încât problema câinilor agresivi să fie eradicată cât mai repede.

Până la momentul la care legislația privind câinii periculoși nu suferă modificări în sensul în care agenții de poliție locală să fie menționați în cuprinsul legii speciale ca fiind organe abilitate să constate și să sancționeze contravenții ce privesc deținătorii de câini periculoși, singurii care rămân abilitați și cărora trebuie să vă adresați rămân agenții poliției naționale sau inspectorii poliției sanitar-veterinare”.

Cum ar veni, polițiștii locali nu au nici în clin, nici în mânecă cu constatarea și sancționarea deținătorilor de câini periculoși, deși, cu doar câteva zile înainte, PLT inundase presa cu comunicatele prin care povestea ce acțiuni organizase fix pe acest segment…

Mai mult, în Legea nr. 155/12.07.2010, la capitolul III, Atribuțiile poliției locale, articolul 6, se stipulează cam așa: “În domeniul ordinii și liniștii publice, precum și al pazei bunurilor, poliția locală are următoarele atribuții: (…) e) constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi”. Așadar, polițiștii locali aveau pârghiile legale pentru a veni la fața locului și a constata, de exemplu, dacă acei deținători de câini reclamați de Aurora Pricop i-au declarat conform legii sau nu. Dar sigur că e mai ușor să arunci responsabilitatea în curtea altora, doar treaba asta este sport național în România…
Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

Spre finalul capodoperei sale, exersându-și ironia, Hajdu Attila sare în apărarea “șefului de la ordine publică”, a cărui misiune nu este aceea de a “răspunde tuturor apelurilor telefonice pe subiecte fondate sau nu, venite de la persoane cu discernământ sau nu”. Foarte subtil, nimic de spus…

CITEŞTE ŞI: Primăria Timișoara “reînvie” HCL-uri de acum doi ani. Animalele de companie plătesc bilet pentru transportul în comun


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

13 thoughts on “Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă

 1. Da’ nu vrea distinsul domn să vadă la vecinii noștri cum merge treaba? Nu mai departe de Szeged. Că e comparabil ca mărime cu Timișoara.

 2. Hajdu a plecat forțat de la jandarmi”ca a fost prins cu rața in gură”.,si sa pensionat ca fiind inapt de muncă pe motiv de hemoroizi.Raspunsul e plin de dezacorduri fiind întocmit după știința ei de catre secretara lui i dansatoare de ansamblu folcloric ,foarte talentata la dans.

 3. Din păcate ne merităm soarta, au fost angajați buni și în Poliția Locala, au plecat spre Poliția Romana, și au rămas lipitorile șefilor angajați care își ia salarii super-nesimtite unele ajungând la 7500 Ron/agent in mana, și plimbaduse pe benzina primăriei.
  Pai dpmnu Haidu a venit pe spinarea lui Frit care a fost de acord cu animale de companie in blocuri fara acordul vecinilor. Pai ce să zică și el sa de-a bine la sefu al mare?
  Imaginea lor și încrederea va tot scădea din cauza lor. Așa șef așa angajați.

 4. Pentru o informare completa și corecta a cetățeanului, va rugam sa postați și adresa inițială la care s-a formulat acest răspuns. Doar prin raportare la petiția inițială se poate analiza răspunsul formulat de politia locala.
  Mulțumesc.

 5. Politia Locala trebuie desfiintata. O gramada de bani cheltuiti pentru nimic sau cel mult pentru
  tracasarea oamenilor normali !

 6. @Popescu

  Am publicat in articol textul sesizarii transmise online in 23 februarie si inregistrate in evidentele PLT in 24 februarie. Probabil ati sarit pasajele respective, se mai intampla…

 7. @Ciprian Brindescu
  Răspunsul politiei fotografiat si atașat, sesizarea, sau poate extras din sesizare, nu avem de unde sa știm, introdusa în cuprinsul articolului…oare ce spune asta despre opera jurnalistului? De unde sa știm noi ca sesizarea suna fix asa sau trebuie sa va credem pe cuvânt?

 8. @Popescu

  Daca am pus textul intre ghilimele, inseamna ca sesizarea suna fix asa, indiferent daca ma credeti sau nu 🙂 E lipsit de sens sa publicam fotografia unui text trimis online, dar putem face o exceptie daca ne solicita chiar persoana vizata, seful PLT, nu un postac anonim 🙂

 9. În primul rând, acest individ este incompatibil cu funcția pe care o deține.

  În al doilea rând, este paralel de legislație și Codul Penal și aplicarea ei în speță.

  Ingineri mercologi și licențiați în geografie la STPT, dublu repetenți în primărie, 12 clase la alimentar la Centrul de Proiecte TM 2023.

  #USR #competență #AdministrațieDeElită

 10. II e ciuda la petenta ca a primit in sfarsit peste bot asa finut , eu nu stiu …da ‘ badaranismele astea de taranoaia, pe care unii le folosesc in sesizari le fac cinste? asa au impresia ? sau cred …. ba ce i am pus la punct pe aia!
  Daca ai buzele tzuguiate si dai ochii peste cap ….nu inseamna ca esti si desteapta stimata DOAMNA!

 11. Au schimbat un cretin cu un idiot, iertați-mi exprimarea dar alta nu mi se pare potrivită ! Am crezut că nu există pe planeta asta un dobitoc mai mare decît Cojan, dar se pare că m-am înșelat, prin eforturi susținute, administrația Șpritz, a reușit să găsească unul mai… ! Felicitări Donimic, văd că faci mari eforturi ca să intri în istoria orașului ăsta, istorie ești deja !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *