Într-o localitate din Timiş, salvarea vine pe două roți. O conduce o femeie de 78 de ani!

Constanta Lego

Prima voce pe care a auzit-o a fost a ei. Primele mâini care l-au luat în brațe au fost ale ei. La primul plâns, ea l-a liniștit. Primele îngrijiri le-a primit de la ea. Prima lovitură a fost oblojită de ea. Când a avut nevoie de pansament, ea i-a oferit. Când a strigat de durere, ea l-a auzit și a venit repede, pe bicicletă, pentru a-l tămădui. De 56 de ani s-a bazat pe ajutorul ei atunci când a fost rănit. Fiecare suferință i-a alinat-o. Ea l-a îngrijit pe el, i-a îngrijit copiii și acum și nepoții.

”Am fost unul dintre primii copii moșiți de doamna Tanța. Pe nepoțelul meu l-a mușcat o insectă și i s-a umflat laba piciorului. Am dat fuga la doamna Tanța”, spune Nicolae Ionaș. O poveste asemănătoare stă pe buzele majorității locuitorilor din Urseni.

Într-o zi de marți, înainte de prânz, doamna Tanța prelua și tria pacienții în așteptarea medicului de familie, care vine o dată pe săptămână în sat. În restul timpului, toate cele trei ture din 24 de ore – inclusiv în weekend-uri și sărbători – sunt acoperite de felcer-mamoșa localității. Din sutele de consăteni, fiecare a avut partea sa de alinare de la doamna Tanța.

Doamna Tanța le redă speranța
La 78 de ani, Constanța Lego – doamna Tanța – și bicicleta ei se asamblează în fiecare dimineață pentru a reprezenta ”salvarea” de la Urseni. La fiecare ”Au!”, ca o adevărată ”unitate sanitară mobilă”, doamna Tanța pedalează rapid la sursa strigătului de durere. De mai mult de jumătate de veac – mai exact, 57 de ani – femeia se ocupă de problemele de sănătate ale oamenilor din Urseni, cărora doamna Tanța le redă speranța. În acte stă lângă dispensar, însă are ”flotant” la căpătâiul bolnavului.

Tanta Urseni”Aveam 21 de ani când am început. Am calificare de felcer-mamoșă. Prima perioadă ca angajat am lucrat la Casa de nașteri care a fost în sat. Când aceasta s-a desființat, am trecut la dispensar”, spune doamna Tanța.

Fără aparatură performantă și specialist, singură în fața problemelor obstetricale
Când a intrat în pâine doamna Tanța, unitățile sanitare nu aveau dotările din ziua de astăzi. Casele de nașteri nu aveau nici măcar un medic, ce să mai vorbim de specialist obstetrician.

”Eram doar eu și o femeie de serviciu. Asistam numai la nașteri naturale. În situații rare, când se impunea cezariană, gravidele erau trimise la maternitate la Timișoara. Am avut și cazuri dificile: prezentația pelvină a fătului (când vine cu fundul înainte și nu cu capul, cum e normal), copii cu cordon ombilical în jurul gâtului sau naștere gemelară. Nu au fost complicații la niciunul dintre pacienți”, spune doamna Tanța.

Citeşte şi:
DECIZIA care îi vizează pe toţi şoferii români care pleacă cu maşina în străinătate. Nu pot SCĂPA în niciun fel

Casa de nașteri de la Urseni avea cinci paturi și cantină. ”Erau circa 40 de nașteri pe an. Aveam paciente din Urseni, de la Moșnița Nouă, Moșnița Veche și de la Gostat”, precizează felcer-mamoșa.

Cercei sau cipici
În vremea în care copiii veneau pe lume în brațele doamnei Tanța nu exista ecograf. Chiar dacă, după forma burții, se putea estima sexul viitorului copil, acest lucru constituia totuși un factor-surpriză. ”Prin anii `60, fostul șef de post i-a promis nevestei că dacă îi face un băiat, va primi o pereche de cercei. A făcut fată, așa că cerceii au fost dați celei mici, iar mama a primit… cipici de casă”, spune doamna Tanța.

Articolul complet, presărat cu multe picanterii, îl puteţi citi în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de joi, 6 august!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Într-o localitate din Timiş, salvarea vine pe două roți. O conduce o femeie de 78 de ani!

  1. Am citit articolul totul este adevarat,nepoata lui bloju florica,urseni 177. Sa traiesti tanti Tanta de aici din Austria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *