Internarea unui pacient neasigurat. Ce drepturi are o persoană neasigurată CNAS

Internarea unui pacient neasigurat. Ce drepturi are o persoană neasigurată CNAS

Internarea unui pacient neasigurat. Ce drepturi are o persoană neasigurată CNAS

În mod constant, în fiecare lună, avem cel puţin câteva sute de mii de persoane care nu beneficiază de o asigurare de sănătate la sate, iar unele dintre aceste persoane au nevoie de servicii medicale, astfel că a venit momentul să aflăm ce posibilităţi are o persoane neasigurată CNAS, scrie observatornews.ro.

În România, în ziua de astăzi, este important să fi asigurat la sănătate la stat, dar de multe ori nu este suficient. Din acest motiv, multe persoane mizează inclusiv pe o asigurare privată de sănătate sau chiar încheie un contract cu o instituţie de profil.

Există însă şi cazuri de persoane care nu sunt asigurate CNAS, dar au nevoie de servicii medicale, iar acele persoane se trezesc că ajung într-o situaţie extrem de delicată.

Poate fi internat în spital un pacient neasigurat CNAS?

În principiu, un pacient neasigurat CNAS poate fi internat într-o unitate medicală a statului doar pe perioada în care vorbim despre o internare de urgenţă. În cazul pacienţilor neasiguraţi CNAS, continuarea stării de urgenţă este certificată de medicul curant şi vizată de medicul şef de compartiment.

În cazul în care se constată încetarea stării de urgenţă, pacientul neasigurat CNAS trebuie informat în legătură cu această situaţie, dar şi informată că menţinerea lui în spital se poate face doar cu condiţia plăţii cheltuielilor de spitalizare în afara perioadei de urgenţă.

Ce servicii medicale sunt gratuite pentru pacienţii neasiguraţi

Într-o asemenea situaţie vorbim despre pachete minimale de servicii medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia. Este evident, cum anunţam şi mai sus, că aceste servicii medicale sunt în strânsă legătură cu posibilitatea ca pacientul respectiv să se afle într-o situaţie urgentă.

Printre serviciile medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia vorbim despre servicii medicale pentru situaţii de urgenţă, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic sau servicii de consultaţie şi monitorizare a evoluţiei sarcinii.

Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat

Persoanele neasigurate CNAS trebuie să ştie că o zi de spitalizare la stat poate costa foarte mult. În mod normal vorbim despre un cost minim de 60 de euro pe zi, cost care însă poate să ajungă şi la câteva sute de euro pe zi, în funcţie de unitatea implicată şi problema avută de pacientul respectiv.

De altfel, au existat multe persoane care s-au plâns, de-a lungul timpului, de costurile foarte mari din spitalele de stat, în comparaţie cu condiţiile oferite.

Ce se întâmplă dacă nu îţi plăteşti spitalizarea

În mod normal, la o asemenea situaţie este destul de greu de ajuns, reprezentanţii spitalelor având posibilitatea de a solicita evacuarea pacienţilor care nu sunt asiguraţi CNAS şi nu au posibilitatea să plătească spitalizarea.

Totuşi, dacă un astfel de pacient ajunge într-o astfel de situaţie, într-un final unitatea medicală se poate îndrepta împotriva pacientului respectiv, în instanţă, pentru recuperarea banilor datoraţi.

Cum poţi să ai asigurare CNAS dacă nu ai venit

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri, ori nu realizează venituri în mod constant, se pot totuşi asigura pe cont propriu în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Vorbim despre un scenariu ce presupune completarea formularului D212, declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, şi achitarea în mod constant a unei sume de bani către bugetul de stat, sumă care, în mod normal, ar trebui să fie undeva la 10% dintr-un salariu minim.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Internarea unui pacient neasigurat. Ce drepturi are o persoană neasigurată CNAS

  1. hai sa incepem discutia despre bani de la:

    1.cati bani se strang sub forma de contributii de asigurari SOCIALE de sanatate?

    2.cati bani din cei stransi chiar ajung in sistemul medical de stat

    apoi mai vedem si cum sunt cheltuiti banii care ajung in sistem. poate trebuie umblat putin la ideea creata cu manageri de spitale pusi politic? poate tre urmarite achizitiile de echipamente? poate tre facut ceva cu pretul medicamentelor? poate fabricam si noi ceva medicamente? poate ii mai ascultam si pe putinii manageri adevarati de spitale care semnaleaza nedreptatile privind impartirea banilor vs costurile tratamentelor efectuate de spitale mici/spitale mari? etc etc.

    si apoi ne intoarcem la Constitutia Romaniei si vedem ca acolo scrie ca Romania e un stat social(art 1), scrie de dreptul la ocrotirea sanatatii(art 34)…

    Si poate ne gandim ca decat sa platim „taxe de protectie” cu incalcari grosolane repetate ale legii offsetului mai bine dam bani mai multi la sanatate? hmm?🤔 ca de tva neincasat si de „optimizari fiscale” e mult prea greu sa se ocupe cineva. ah, stai, pt tva si evaziune s-a introdus eFăcĂtura, acest sistem modern pentru prezumtia de vinovatie si monitorizarea in masa a tuturor.

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *