Infrastructura de navigaţie pe Bega va fi reparată de la Timişoara până la Zrenjanin

Canalul Bega 1

Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii publice din zona de vest a ţării a fost lansat oficial, joi, la Timişoara.

Este vorba despre o iniţiativă transfrontalieră România – Serbia, ce vizează repararea infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega şi care şi-a consumat joi, la Consiliul Judeţean Timiş, conferinţa de lansare.

CITEȘTE ȘI: S-au găsit criminalii bărbatului găsit mort în canalul colector: A fost ucis pentru 30 de lei, iar unul dintre autori este minor

La 13, 850 de milioane de euro se ridică valoarea totală a proiectului, sumă din care 11,773 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Administraţia Bazinală de Apă Banat are partea leului din alocarea financiară, fiind vorba despre 6,929 milioane de euro, în timp ce Consiliului Judeţean Timiş îi revin 125.538 euro.

Compania publică de gestionare a apelor Vode Vojvodine din Novi Sad va avea la dispoziţie 6,666 milioane de euro, iar administraţiei Regiunii Autonome Vojvodina îi revin 129.150 de euro.

CITEȘTE ȘI: Blocuri noi, metehne vechi, la Timișoara

Obiectivul de căpătâi al proiectului, finanţat prin Programul Interreg IPA CBC de cooperare transfrontalieră România – Serbia, este transformarea Canalului Bega într-o destinaţie turistică recunoscută internaţional.

O investiţie conexă proiectului respectiv va viza deschiderea unui punct de trecere a frontierei la Otelec.

Investiţiile propriu-zise se vor derula începând cu anul viitor, iar finalizarea proiectului este programată pentru luna august a anului 2021.

CITEȘTE ȘI: 400 de tone de cupru furate din vestul țării

Practic, se doreşte navigabilitatea pe Bega – de agrement, dar şi comercială – de la Timişoara până la Zrenjanin.

Tot în cadrul acestei iniţiative va fi finanţată şi amenajarea unei piste de biciclete pe partea sârbă, de la frontiera cu România până la Zrenjanin (în continuarea tronsonului care porneşte de la Timişoara şi ajunge până în punctul respectiv).

Potrivit celor afirmate de Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, investiţia cu cea mai mare valoare şi complexitate tehnică va viza reabilitarea ecluzei şi a barajului de la Sânmihaiu Român.

premii renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *