Indemnizația de șomaj, condiționată pe viitor

Indemnizația de șomaj și alte beneficii sociale cresc de la 1 martie cu 5,1%

Dreptul de a beneficia de indemnizație de șomaj ar putea fi aspru îngrădit dacă o inițiativă legislativă care va fi depusă la parlament va fi adoptată de membrii acestuia.

Proiectul prevede ca românii cu statut de șomer să fie obligați să urmeze cursuri de formare și recalificare profesională, organizate de Ministerul Muncii. Cei care nu se conformează sau refuză două oferte consecutive de muncă nu vor mai putea primi bani pentru a sta acasă.

În prezent, persoanele care pot beneficia de ajutorul de şomaj sunt cele care au încetat raporturile de muncă din motive ce nu le pot fi reproşate; cele care au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (a cărui valoare este, în prezent, de 500 de lei); cele care au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care ulterior au redobândit capacitatea de muncă şi n-au reuşit să se angajeze; cele în cazul cărora reintegrarea în muncă (prin hotărâre judecătorească definitivă) nu mai este posibilă la unităţile la care au fost încadrate în muncă anterior din cauza încetării definitive a activităţii sau la unităţile care au preluat patrimoniul acestora; absolvenţii instituţiilor de învăţământ (care au cel puţin 16 ani) care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel puţin 16 ani) care n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

Exceptându-i pe absolvenții instituțiilor de învățământ, pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, românii trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii. Indemnizația diferă de la caz la caz, în funcție de stagiul de cotizare.

În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, ajutorul de şomaj este în cuantum de 250 de lei lunar şi este acordat pe o perioadă de şase luni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *