
În campania electorală, Dominic Fritz și echipa din spatele său promiteau transparentizarea deplină a Primăriei Timișoara.
Cităm din documentul programatic intitulat “Revoluția bunei guvernări”: “Serviciile publice vor fi grupate într-un <<ghișeu virtual>> unic în care să se regăsească toate informațiile destinate contribuabililor: website-ul Primăriei.
Acesta va fi reconstruit din temelie și va deveni un portal de servicii și informații ușor de accesat. Aici vor fi publicate toate datele publice ce țin de activitatea Primăriei și a companiilor și instituțiilor din subordinea ei, cu o licență open-source care permite procesarea și colectarea automată a datelor – totul în regim de date deschise, ce pot fi utilizate și redistribuite în mod liber de către oricine”.
Acum, după trei luni de la instalarea la butoanele primăriei a noii echipe conduse de domnul Fritz – timp, credem, suficient pentru ca site-ul oficial al instituției să fie, dacă nu “reconstruit din temelie”, măcar alimentat cu cel puțin aceleași informații ca pe vremea lui Nicolae Robu – realitatea (să ne înțelegem: strict din punctul de vedere al bazei de date conținute de portalul municipalității!) este dezămăgitoare. Chiar deprimantă.
Vom trece în revistă, punctual, aspectele care ne-au determinat să tragem concluzia de mai sus.
Linkuri dezactivate, agendă lăsată baltă, audiențe în ceață
Așa cum am mai scris, anunțurile concursurilor de ocupare a posturilor vacante din anii 2018 și 2019, secretizate, prin dezactivarea linkurilor, încă de pe timpul vechii administrații, sunt și acum la fel. Asta deși au trecut trei luni de la venirea la putere a unei echipe versate în domeniul IT.
Alimentată promițător imediat după începerea mandatului, secțiunea “Agenda Primarului”, care cuprindea detaliile programului zilnic al lui Dominic Fritz, a sucombat după doar patru postări! Practic, timișorenii au aflat cu ce s-a ocupat primarul lor doar în zilele de 9, 10, 16 noiembrie și 2 decembrie, în rest pauză.
La secțiunea “Programul de audiențe al executivului instituției”, se menționează că se țin audiențe online, în zilele de miercuri, cu programare prealabilă pe mail, de către arhitectul-șef și șeful Serviciului Certificări și Autorizări. Atât.
În rest, din nou, pauză. Păi executivul primăriei este alcătuit doar din cele două persoane menționate mai sus?! Mai mult ca sigur, nu este așa, iar ceilalți șefi acordă, și ei, audiențe. Doar că aceste informații minimale nu sunt postate pe site, astfel că, într-o primărie condusă de IT-iști, cetățenii trebuie să se deplaseze până la ușa instituției ca să afle cine și când acordă audiențe, nu pot afla aceste chestiuni banale printr-un simplu click.
Au dispărut CV-urile șefilor postate din ordinul lui Robu
Mergem mai departe. Una dintre puținele dovezi de transparență date de Nicolae Robu – ordinul prin care, în urma scandalului declanșat de dezvăluirile ziarului nostru, toți șefii de direcții, servicii și birouri au fost obligați să își depună CV-urile pe site – a fost anulată absolut surprinzător de echipa lui Dominic Fritz. Astfel, declanșarea “reconstruirii din temelie” a paginii de internet a primăriei a lăsat pe dinafară zecile de CV-uri, dintre care multe devoalau, volens-nolens, ignoranța și lipsa de pregătire pentru anumite posturi a ocupanților acestora.
La această oră pot fi găsite pe www.primariatm.ro doar CV-urile – unele dintre ele impropriu numite așa – ale primarului, viceprimarului Lațcău și secretarului general plus încă șapte ale unor șefi de direcții. Atât. Cărțile de vizită ale celorlalți conducători de direcții, servicii și birouri au dispărut.
Consilierii personali ai noului primar se rușinează să-și facă publice averile și interesele
Dispariția a zeci de CV-uri ale șefilor din primărie a fost compensată generos de Dominic Fritz și echipa sa: nici până în acest moment n-au fost postate declarațiile de avere și de interese ale celor patru consilieri personali ai primarului. Întrebarea pusă de un jurnalist pe acest subiect, la conferința de presă de marți, a primit următorul răspuns de la domnul Fritz: “În lege, consilierii personali, pentru că sunt personal contractual, în momentul în care nu lucrează pe fonduri europene, nu trebuie să-și depună declarații de avere și de interese”.
Nu știm despre ce lege vorbea Dominic Fritz, dar Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice nu stabilește niciunde că personalul contractual nu trebuie să depună declarații de avere și de interese dacă nu lucrează pe fonduri europene. Căutând pe Google, am găsit declarații de avere depuse de personal contractual angajat la Curtea Constituțională a României, la Senatul României sau la DNA, instituții despre care avem o bănuială rezonabilă că nu desfășoară proiecte pe fonduri europene.
Dar să admitem că Dominic Fritz are dreptate și că legea nu îi obligă pe consilierii săi personali să-și declare veniturile (deși, prin natura activității pe care o prestează la cel mai înalt nivel din primărie, consilierii personali pot intra în posesia unor informații care să-i ajute în propriile afaceri!), așa că, din punct de vedere legal, totul ar fi în regulă.
Dar, din punct de vedere moral, cum ar putea explica Dominic Fritz zecilor de mii de votanți ai săi, precum și tuturor celorlalți timișoreni, că toți consilierii personali ai lui Nicolae Robu și-au depus, la vremea lor, declarațiile de avere și de interese, în timp ce consilierii săi personali își țin averea și interesele la secret?