Incredibil, dar adevărat: Robu îl bate pe Fritz la transparență!

poza robu

În campania electorală, Dominic Fritz și echipa din spatele său promiteau transparentizarea deplină a Primăriei Timișoara.

Cităm din documentul programatic intitulat “Revoluția bunei guvernări”: “Serviciile publice vor fi grupate într-un <<ghișeu virtual>> unic în care să se regăsească toate informațiile destinate contribuabililor: website-ul Primăriei.

Acesta va fi reconstruit din temelie și va deveni un portal de servicii și informații ușor de accesat. Aici vor fi publicate toate datele publice ce țin de activitatea Primăriei și a companiilor și instituțiilor din subordinea ei, cu o licență open-source care permite procesarea și colectarea automată a datelor – totul în regim de date deschise, ce pot fi utilizate și redistribuite în mod liber de către oricine”.

Acum, după trei luni de la instalarea la butoanele primăriei a noii echipe conduse de domnul Fritz – timp, credem, suficient pentru ca site-ul oficial al instituției să fie, dacă nu “reconstruit din temelie”, măcar alimentat cu cel puțin aceleași informații ca pe vremea lui Nicolae Robu – realitatea (să ne înțelegem: strict din punctul de vedere al bazei de date conținute de portalul municipalității!) este dezămăgitoare. Chiar deprimantă.

Vom trece în revistă, punctual, aspectele care ne-au determinat să tragem concluzia de mai sus.

Linkuri dezactivate, agendă lăsată baltă, audiențe în ceață

Așa cum am mai scris, anunțurile concursurilor de ocupare a posturilor vacante din anii 2018 și 2019, secretizate, prin dezactivarea linkurilor, încă de pe timpul vechii administrații, sunt și acum la fel. Asta deși au trecut trei luni de la venirea la putere a unei echipe versate în domeniul IT.

Alimentată promițător imediat după începerea mandatului, secțiunea “Agenda Primarului”, care cuprindea detaliile programului zilnic al lui Dominic Fritz, a sucombat după doar patru postări! Practic, timișorenii au aflat cu ce s-a ocupat primarul lor doar în zilele de 9, 10, 16 noiembrie și 2 decembrie, în rest pauză.

poza agenda primarului

La secțiunea “Programul de audiențe al executivului instituției”, se menționează că se țin audiențe online, în zilele de miercuri, cu programare prealabilă pe mail, de către arhitectul-șef și șeful Serviciului Certificări și Autorizări. Atât.

poza audiente

În rest, din nou, pauză. Păi executivul primăriei este alcătuit doar din cele două persoane menționate mai sus?! Mai mult ca sigur, nu este așa, iar ceilalți șefi acordă, și ei, audiențe. Doar că aceste informații minimale nu sunt postate pe site, astfel că, într-o primărie condusă de IT-iști, cetățenii trebuie să se deplaseze până la ușa instituției ca să afle cine și când acordă audiențe, nu pot afla aceste chestiuni banale printr-un simplu click.

Au dispărut CV-urile șefilor postate din ordinul lui Robu

Mergem mai departe. Una dintre puținele dovezi de transparență date de Nicolae Robu – ordinul prin care, în urma scandalului declanșat de dezvăluirile ziarului nostru, toți șefii de direcții, servicii și birouri au fost obligați să își depună CV-urile pe site – a fost anulată absolut surprinzător de echipa lui Dominic Fritz. Astfel, declanșarea “reconstruirii din temelie” a paginii de internet a primăriei a lăsat pe dinafară zecile de CV-uri, dintre care multe devoalau, volens-nolens, ignoranța și lipsa de pregătire pentru anumite posturi a ocupanților acestora.

La această oră pot fi găsite pe www.primariatm.ro doar CV-urile – unele dintre ele impropriu numite așa – ale primarului, viceprimarului Lațcău și secretarului general plus încă șapte ale unor șefi de direcții. Atât. Cărțile de vizită ale celorlalți conducători de direcții, servicii și birouri au dispărut.

Consilierii personali ai noului primar se rușinează să-și facă publice averile și interesele

Dispariția a zeci de CV-uri ale șefilor din primărie a fost compensată generos de Dominic Fritz și echipa sa: nici până în acest moment n-au fost postate declarațiile de avere și de interese ale celor patru consilieri personali ai primarului. Întrebarea pusă de un jurnalist pe acest subiect, la conferința de presă de marți, a primit următorul răspuns de la domnul Fritz: “În lege, consilierii personali, pentru că sunt personal contractual, în momentul în care nu lucrează pe fonduri europene, nu trebuie să-și depună declarații de avere și de interese”.

Nu știm despre ce lege vorbea Dominic Fritz, dar Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice nu stabilește niciunde că personalul contractual nu trebuie să depună declarații de avere și de interese dacă nu lucrează pe fonduri europene. Căutând pe Google, am găsit declarații de avere depuse de personal contractual angajat la Curtea Constituțională a României, la Senatul României sau la DNA, instituții despre care avem o bănuială rezonabilă că nu desfășoară proiecte pe fonduri europene.

Dar să admitem că Dominic Fritz are dreptate și că legea nu îi obligă pe consilierii săi personali să-și declare veniturile (deși, prin natura activității pe care o prestează la cel mai înalt nivel din primărie, consilierii personali pot intra în posesia unor informații care să-i ajute în propriile afaceri!), așa că, din punct de vedere legal, totul ar fi în regulă.

poza consilieri personali

Dar, din punct de vedere moral, cum ar putea explica Dominic Fritz zecilor de mii de votanți ai săi, precum și tuturor celorlalți timișoreni, că toți consilierii personali ai lui Nicolae Robu și-au depus, la vremea lor, declarațiile de avere și de interese, în timp ce consilierii săi personali își țin averea și interesele la secret?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Incredibil, dar adevărat: Robu îl bate pe Fritz la transparență!

  1. Am spus și, dinpăcate. o să tot repet în următorii 4 ani, o să vă iasă pe nas Fritz ăsta. Neam de imbecili, cum să-l votezi pe papagalul ăsta nemțesc să conducă un oraș ca Timișoara cînd ăsta nu-i în stare să-și conducă nici nevasta ! Acum stați ca maimuțele, scărpinați-vă în cap și întrebați-vă de ce noi nu putem ajunge ca Oradea sau Clujul ? Turmă de tembeli, nu ar trebui să vă mai lase să votați pentru că faceți rău orașului ăsta ! Alegerile pentru primăria Timișoara ar trebui să se organizeze la Oradea !

  2. Felicitari pentru articol ! O concluzie absolut pertinenta. Din pacate, desi am votat formula Fritz + USR recunosc ca echipa USR asemenea altor personaje din aceeasi secta politica de genul clotide armand, stellian ion, nasui, ghinea, drula, etc, nu au absolut nimic in comun cu responsabilitatea unei functii publice. Doar declaratii pompoase lipsite de continut,incrancenare, vaicareli eterne, talibanism politic, clisee, stereotipii ideologice, lipsa unei minime pregatiri sau abilitati manageriale in administratia publica, absenta rigorii profesionale, superficialitate, iesiri absolut haotice. Nu cred ca timpul va putea sa transforme vreodata aceast partid butaforic intr-o constructie politica autentica. Faptul ca Dominic nu a reusit nici macar sa isi mentina public o agenda a activitatilor zilnice dovedeste cat de mioritic este acest personaj in interiorul sau. Doar caroseria este germana motorul este unul de dacie neaosa. In aceste conditii trag concluzia ca singurele constructii politice viabile ( cu toate pacatele lor)raman doar cele care au trecut proba timpului respectiv pnl, psd si udmr. Restul sunt doar schije exotice ale frustrarilor noastre sociale cotidiene.

  3. Asta este invatam din greseli. Si eu credeam ca Dominic este Altfel. Uneori, in ciuda tuturor comentariilor negative, inca mai cred ca poate fi Altfel. Pe zi ce trece observ nuantele. Pentru o persoana care a fost obisnuita sa functioneze prin intermediul unor proiecte circumscrise unor obiective clare, masurabile, a unor termene, responsabilitati, stadii de progres, etc, etc, abordarea lui Dominic si a echipei sale de la primarie mi se pare cel putin dubioasa ca sa nu spun politicianista ( spui orice nu faci nimic)

  4. pe retelele de socializare era promovat masiv.. m-am uitat odata la promo-ul lui.. despre cum o pornit sa cunoasca Timisoara de bicicleta.. m-a bufnit rasul! Dar uite ca iesit nenea asta primar.. mie nici acum nu-mi vine sa cred. Doamne apara-ne..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *