Începe reabilitarea fațadei Palatului Culturii din Timişoara

palatul culturii

La Palatul Culturii din Timișoara a fost predat, miercuri, amplasamentul pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a faţadei din travertin. Au participat ÎPS, Ioan, mitropolitul Banatului, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, Sorin Vlad Predescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, și Cristian Rudic, managerul Operei Naţionale Române.

Pentru început, vor avea loc lucrări pregătitoare. Astfel, vor fi igienizate zonele de interes care fac obiectul lucrărilor de intervenţie, prin îndepărtarea molozului din pod, desfundarea şi revitalizarea colectoarelor de preluare a apelor pluviale. Lucrările de consolidare vor fi realizate prin injectarea fundaţiilor din exterior folosind reţete moderne.

Va fi refăcută hidroizolația de la terasa arcului pentru a preveni infiltraţiile apelor pluviale, urmând să fie reparat sistemul de preluare a apelor pluviale. Pentru eficientizarea investiţiei pe monument, se impune realizarea schelelor şi a podinelor cu structuri care să permită acoperirea lor cu protecţie provizorie pe perioada efectuării lucrărilor, pentru a facilita astfel o bună aplicare a materialelor.

opera timisoara 2
Având acces la suprafaţa întregii fatade, va fi efectuată o analiză aprofundată a faţadei în vederea întocmirii exacte a releveelor de degradare a elementelor componente, pentru stabilirea exactă a lucrărilor de intervenție. Suprafețele vor fi desprăfuite prin aspirare, suflare, periere și spălare.

Îndepărtarea elementelor instabile se va executa manual, după care vor urma investigaţii pentru studierea pietrei, a mortarelor, cărămizilor, a stadiului de deteriorare a materialelor, apoi vor fi alese mortarele şi produsele de tratare a pietrei și testări. Înainte de refacerea propriu-zisă a fațadei se vor face probe, care vor stabili care tratament are rezultatele cele mai apropiate de original.

Executantul lucrărilor este SC Alex-Dia Construct SRL – lider (partea de execuţie) şi SC Titzunaco SRL – subcontractor (partea de proiectare), valoarea contractului fiind de 3.919.405,13 lei, la care se adaugă TVA.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Începe reabilitarea fațadei Palatului Culturii din Timişoara

  1. Imi place mana cu telefon din coltul din dreapta jos din prima fotografie.
    Nu l-am vazut pe mitropolit cand s-a inceput renovarea spitalelor sau a podurilor. Dar aici e teatru/opera, show-business, frate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.