Începe FEST-FDR 2021, eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara

Începe FDR-FEST la Timișoara

O singură zi ne mai desparte de primul spectacol din FEST-FDR 2021, eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Casei de Cultură a Municipiului, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș. 

CITEȘTE ȘI: O tânără timişoreancă, multiplă campioană la nataţie, e pasionată de arte

 Timp de 9 zile, prin spectacole, prin întâlnirile Studio FEST-FDR, ca și prin acțiunea Teatru-lectură în Parcul Civic, această ediție a FEST-FDRcoagulează experiența perioadei ultimului an într-un singur cuvânt: SEMINȚE. În contextul pandemic, social și moral al zilei de astăzi, este esențial să creștem și să protejăm dimensiunea culturală și spirituală a prezentului care conține semințele viitorului în fiecare dintre acțiunile noastre, să ne ascultăm, să dialogăm și să ne protejăm unii pe ceilalți. 

 Selecția operată de teatrologul Oana Borș are ca punct de plecare „dorința artiștilor de a crea, de a se exprima (…), dar și, așa cum declară în continuare, „o întoarcere mai atentă  către teme și dezbateri legate de valorile umane fundamentale: iubire, viață, moarte, relații de familie, existență cotidiană, frumusețea simplă a vieții, prin care fiecare dintre noi ajunge să reconsidere viața în măreția ei trecătoare”.

 FEST-FDR 2021 – Semințe debutează sâmbătă, 28 august, ora 18, la Sala Mare, cu Chiritza în concert, un spectacol-concert al Teatrului Național din Cluj, spectacol despre care presa de specialitate a scris că este „o victorie a teatrului comic și satiric”. Semnat de Ada Milea și prezentat în cadrul FDR Contemporan, Chiritza în concert invită publicul la un musical satiric, la un hohot de râs mai degrabă necruțător cu prostia, îngâmfarea și arivismul.  

Prima zi de festival continuă de la ora 20, la Sala 2, cu spectacolul Toată liniștea din lume de Mihaela Michailov și Radu Apostol, în regia lui Radu Apostol, un spectacol care, prin intermediul foarte talentatei actrițe de teatru și film Katia Pascariu, spune povestea emoționantă a mii de femei care își cresc copiii singure. Spectacolul este realizat de Asociația ADO și Centrul de Teatru Educațional Replika” din București.

FEST-FDRsondează în continuare resorturile primare ale umanității, legăturile intime care le leagă pe mame de copiii lor duminică, 29 august, de la ora 19, în Sala Mare, într-un spectacol extrem de personal, de emoționant și de sensibil, intitulat MaMe, o producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați, spectacol semnat de un regizor cunoscut deja publicului din Timișoara, Cristian Ban.

Spectacolul este urmat, de la ora 20:30, în Holul cu oglinzial Teatrului Național, de prima întâlnire Studio FEST-FDR, în care publicul și artiștii din spectacol pot discuta deschis despre spectacol, despre ideile și despre emoțiile pe care acest spectacol le-a provocat atât actorilor care și-au oferit propriile povești de viață, cât și spectatorilor care au avut ocazia de a participa la acest mare exercițiu de sinceritate.

A doua zi de spectacol se încheie în aceeași notă a reîntoarcerii la emoțiile primare. Astfel, la Sala 2, începând de la ora 21, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț prezintă spectacolul Pattern, un spectacol în care Daniel Chirilă, în dublă calitate de autor și regizor, cercetează legăturile complicate pe care prezența și, mai ales, absența unui tată  le face și le desface în destinul unui bărbat ajuns, deja, el însuși, la maturitate. 

FEST-FDR începe săptămâna cu spectacolul Ură și pisoi de Andrei Ursu, talentat dramaturg timișorean, unul dintre primii câștigători ai Concursului Național de Dramaturgie. Spectacolul Teatrului BASCA este produs de Solidart, în parteneriat cu A.T.C.E.C., cu sprijinul Primăriei Municipiului și a Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021” și este programat în festival luni, 30 august, de laora 18, la Studio „Uțu Strugari”. Actrița Ana-Maria Ursu și Victor Dragoș, regizorul spectacolului, au creat un spectacol încărcat de umor, dar și de sarcasm, un spectacol „despre oameni, media, internet și manipulare în România zilelor noastre”.

Totluni, de la ora 19, la Sala Mare, Teatrul Național din Timișoara prezintă în cadrul FEST al FEST-FDR spectacolul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev, în regia Mihaelei Lichiardopol, un spectacol care, în interpretarea emoționantă a actorului Ion Rizea în rolul titular, vorbește despre acceptarea cu bucurie și cu împăcare a vieții, dincolo de suferință și în conștiința solară a realității că iubirea și moartea sunt cele două fețe ale existenței.

Ziua se încheie cu un alt text fundamental al literaturii dramatice a lumii: Teatrul Nottara din București prezintăLecțiade Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa. Programat de la ora 21, la spectacolul aduce pe scena Sălii 2o distribuție redutabilă – Catrinel Dumitrescu, Gabriel Răuță și Ioana Calotă.   

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

 Bilete se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com sau la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, zilnic între orele 11 și 19.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *