Încep înscrierile la grădiniţă

Anul acesta, înscrierile la grădiniţă vor începe în 23 mai, iar perioada reînscrierilor va fi între 4 şi 20 mai.

„Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a solicitat inspectoratelor școlare să asigure toate măsurile necesare și să respecte toate etapele calendarului înscrierii în grădiniță, astfel încât întregul proces să se încheie până la data de 29 iulie 2016. Înscrierile vor avea loc în două etape: în perioada 23 mai -17 iunie, respectiv 27 iunie – 29 iulie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Orarul reînscrierilor și al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat, la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) și pe site-ul inspectoratelor școlare.

„Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani). În baza prevederilor legale și în limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani”, se mai arată în comunicat.

În situația în care, într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice (elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar, aprobate de Consiliul de administrație al acesteia și avizate de Oficiul juridic al Inspectoratului Școlar Județean până la data de 20 mai).

Cererile respinse fie ca urmare a opțiunilor insuficiente din fișa de înscriere, fie din cauza absenței locurilor la unitatea de învățământ dorită vor putea fi redepuse și aprobate în etapele imediat următoare sau în etapa de ajustări, programată în perioada 1 – 31 august.

Pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităților de învățământ preșcolar vor afișa, la vedere, informații legate de: capacitatea instituției (număr de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2016-2017 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Încep înscrierile la grădiniţă

 1. O mica inadvertenta:

  „Anul acesta, înscrierile la grădiniţă vor începe în 23 mai, iar perioada reînscrierilor va fi între 4 şi 20 mai.”

  „Înscrierile vor avea loc în două etape: în perioada 23 mai -17 iunie, respectiv 27 iunie – 29 iulie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.”

 2. L.E. acum am citit comunicatul (file:///C:/Documents%20and%20Settings/PHALANX/My%20Documents/Downloads/nota%20inscrieri%20inv.%20prescolar.pdf), iar acum am inteles;

  Către inspectoratele şcolare judeţene/ ISMB
  – În atenţia inspectorului şcolar general şi a inspectorului pentru învăţământul
  preşcolar –

  Cadrul normativ pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ în anul şcolar 2016-2017, în
  învăţământul preşcolar, este asigurat de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi
  completările ulterioare.
  În acest sens, facem următoarele precizări:
  • Pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învăţământul preşcolar
  se derulează, succesiv, următoarele etape:
  – reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar în acest an
  şcolar şi urmează să o frecventeze şi în anul şcolar care urmează;
  – înscrierea copiilor nou veniţi.
  • Reînscrierile vor începe pe 4 mai 2016, iar înscrierile se vor derula începând cu 23 mai
  2016. „…

Lasă un răspuns