Încă un focar de pestă porcină descoperit nu departe de Timișoara. Zeci de porci omorâți

Un nou focar de pestă porcină africană, în judeţul Timiş

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din localitatea Zădăreni, aflată la aproximativ 20 de kilometri de satul Sânpetru German, unde în ultima săptămână au fost confirmate patru focare.

Conform directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud, „noul focar a fost descoperit într-o gospodărie în care existau doi porci. Probele biologice analizate au confirmat boala la unul dintre porci, însă ambii au fost sacrificaţi”, scrie realitateadearad.net

CITEȘTE ȘI: Toți mistreții de pe un fond de vânătoare de 10.000 de hectare din vestul țării vor fi împușcați

„De vinerea trecută până în această vinere, la Sânpetru German au fost uciși 80 de porci din gospodăriile localnicilor”, a mai declarat directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud.

Conform primarului comunei Zădăreni, Doina Petri, proprietarii porcilor sunt doi bătrâni, care au crescut singuri animalele, iar acestea nu au fost cumpărate recent. Edilul consideră că cel mai probabil, virusul a fost adus de pe câmp, unde cei doi bătrâni au culturi de sfeclă. Oamenii și-au hrănit animalele cu sfecla de pe câmp, iar după câteva zile au apărut simptomele bolii.

În prezent, în judeţul Arad sunt în evoluţie cinci focare de pestă porcină africană. Primul a fost descoperit într-o gospodărie din localitatea Sânpetru German, în urmă cu o săptămână, iar ulterior au mai fost găsiţi porci infectaţi în altă gospodărie.

De asemenea, două focare au fost declarate în evoluţie pe fondul de vânătoare al acestei localităţi, luându-se decizia ca toţi porcii mistreţi, aproximativ 140 de capete, să fie împuşcaţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns