După doi ani de așteptare, a fost redeschis Parcul Central. Vezi imagini din spațiul reamenajat

central 2

Pentru Parcul Central, denumit iniţial Scudier, referatul semnat de profesorul Ioan Coste (Grădina Botanică din Timişoara) menţionează anul 1870 ca dată a înfiinţării şi precizează că pentru îngrijirea acestuia s-a constituit, nouă ani mai târziu, în 1879, Asociaţia Parcului din Iosefin.

CITEȘTE ȘI:  Falsificatori de bilete pentru transportul în comun, prinși la Timișoara

Exemplarele de arbori rămaşi din acea perioadă sunt în număr redus: platani, stejari şi frasini, reprezentanţi ai florei locale şi câteva exemplare exotice de nuc negru american, salcâm japonez şi castan salbatic. Modificările mai importante au apărut în anii `80, sub aspect arhitectural şi al sistematizării. În anul 2009 s-a amenajat o Alee a personalităţilor cu următoarele busturi: Alexandru Mocioni, Stan Vidrighin, Carol Küttel, Török Ianos, Béla Bartók, Claudius Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, Aurel Cosma şi Sever Bocu.

central 3
În 2017 au demarat lucrările pentru modernizarea parcului, în valoare de 6.500.000 de lei, la care se adaugă TVA, lucrările fiind realizate de asocierea SC Lovrintim SRL şi SC Rogera Prest Com SRL.

După doi ani de diverse amânări, Parcul Central a fost inaugurat,  cu noua sa imagine, evenimentul fiind dedicat Zilei Timișoarei.

central 4

Modernizarea parcului a constat în refacerea aleilor, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare, plantarea de arbori, arbuşti şi flori, refacerea gazonului din peluze. Astfel, s-au amenajat 5.232 mp alei din pavele, 5.960 mp alei asfaltate şi 440 mp alei nou create cu pavele. S-au plantat 4.635 de arbori şi arbuşti, 1.398 de plante perene, 280 de trandafiri, peste 20.000 de flori anuale și s-au transplantat 302 arbori şi arbuşti. Au fost montate opt pergole, la fiecare pergolă fiind plantată o altă specie de liane: glicină, clematis, trandafiri, iederă etc. S-au gazonat 56.200 mp suprafaţă de peluză și s-a instalat un sistem de irigare atât prin aspersiune, cât şi prin picurare. S-a amenajat un pavilion pentru muzică și trei gradene: la frunza de Ginkgo biloba, la patio şi la intrarea dinspre Podul Maria. S-au montat 134 de bănci, 56 de scaune şi 112 coșuri de gunoi, a fost înlocuită conducta de apă potabilă ce traversa o parte din parc și s-a montat un apometru.

central 5

 

Conform datelor puse la dispoziție de oficilaități, în parc au fost amenajate mai multe puncte de interes.

La statuia lui A. Mocioni, aranjamentul a fost schimbat, în locul exemplarelor de Buxus a fost plantat sub formă de gard viu Spiraea japonica Little Princess cu flori roz, cu înălțimea maximă de 25 cm, dublat de un şir de Lavandă şi trandafiri albi (crem). La statuia lui Vicenţiu Babeş, în spatele gradenelor, în formă de potcoavă, au fost plantate exemplare de irişi, crini de vară şi yucca, ce acoperă o perioadă de două luni cu flori de culori şi parfumuri diferite. Statuia este înconjurată de crăițe. Pe Aleea personalităţilor, la intrarea dinspre Catedrală, a fost montată în pavaj stema Timişoarei, alcătuită din mozaic. Au fost amenajate două plantații (la intrare şi spre statuia Ostaşului Român) cu trandafiri (galbeni şi portocalii), lavandă şi tisă aurie. Pentru crearea aspectului cromatic a fost aşternută spărtură de marmură albă. Au fost reabilitate fântânile arteziene şi dotate cu jocuri de lumini.

central 6

Un obiectiv nou este Patio (mica grădină spaniolă), care imită o curte interioară de casă iberică. Au fost plantaţi crini de toamnă, hortensii, rododendroni, Skimmia japonica, un arţar japonez în centru şi lauri falşi (Prunus laurocerasus) cu picior. Aleea este amenajată cu plăci din piatră naturală. Pentru asigurarea unui pH acid pe timp îndelungat, s-a așternut un strat de scoarță de pin (naturală) printre rododendroni şi skimmia.

De o parte şi de alta a statuii Ostaşului Român (perpendicular pe Aleea personalităţilor) au fost amenajate arabescuri din flori ca la Viena. Acestea sunt formate din Spiraea japonica Little Princess, formând un model de ie românească. Arabescurile principale sunt tivite pe trei laturi cu un aranjament din flori de diferite culori (millefleur), schimbându-se în funcție de sezon. Colţurile sunt marcate cu exemplare de tisă, iar în arabescurile secundare s-au plantat trandafiri de culoare albă. S-a creat un joc de forme şi culori cu ajutorul argilei, spărturii de marmură şi scoarţei de pin.

Alte obiective noi sunt pavilionul, banca circulară și frunza de Ginkgo biloba. În stângă intrării dinspre Podul Maria, în faţa celor două exemplare de Ginkgo biloba (un exemplar mascul şi unul femelă) a fost conturată ca un labirint o frunză de ginkgo. Labirintul este format din lemn câinesc şi jocuri de spărtură de marmură şi scoarță de pin.

De asemenea, zona cu mese de şah a fost prelungită până la statuia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Au fost montate un număr mai mare de mese de şah și s-a amenajat în pavaj o tablă de şah de dimensiuni mari, pentru piese de exterior. A fost refăcut aranjamentul floral din jurul statuii lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, fiind format din lemn câinesc plantat în formă de stea, în exteriorul acesteia aflându-se begonii albe, iar în interior roşii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “După doi ani de așteptare, a fost redeschis Parcul Central. Vezi imagini din spațiul reamenajat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *