Încă o ţeapă trasă de APIA. Nici vorbă ca toţi fermierii să-şi ia banii pe suprafaţă în acest an, aşa cum promisese instituţia

Parţial color şi de astă dată, în ceea ce priveşte făgăduiala conducerii Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) că în decembrie absolut toţi fermierii care au depus cereri de subvenţii pe suprafaţă îşi vor încasa banii aferenţi mai multor măsuri de sprijin.

Într-adevăr, o bună parte s-au văzut cu sacii în căruţă, dar de aici până la „toţi” e cale lungă. Mai mult, faptul că agenţia le oferă fermierilor adeverinţe pe baza cărora pot să-şi contracteze împrumuturi bancare acoperind 90 la sută din suma pe care ar urma să o primească indică destul de clar că o parte dintre beneficiari nu pupă banii în această lună.

Mai-marii APIA promiseseră că subvenţiile pe acest an le vor fi virate integral inclusiv beneficiarilor din aşa-numitul eşantion de control, însă nici pomeneală de aşa ceva.

Extrem de puţini crescători de animale au fost plătiţi

„Nu am nimic cu cei de la APIA Timiş. Problema e la centru, pentru că, după ce li s-a promis fermierilor că îşi vor primi cu toţii banii pe suprafaţă, foarte mulţi nu au primit nimic. În Timiş, agricultorii care nu şi-au încasat subvenţia sunt cu miile. Doi la mână, pentru plăţile pe cap de animal nu s-a virat niciun leu pentru marea majoritate a crescătorilor. Este drept, subvenţiile acelea foarte mari, de peste o mie de euro pe cap, pentru vitele de carne care îndeplinesc anumite criterii, au fost virate, dar sunt foarte puţini beneficiari. În Timiş avem doar câteva zeci, dar câteva mii nu au primit absolut nimic. Mai mult, pentru sectorul zootehnic nici măcar nu se emit adeverinţe pentru ca fermierii să-şi poată lua credite. Suntem la finalul unui an în care s-au aruncat atât de multe promisiuni fără acoperire, încât noi, agricultorii, ne-am săturat până peste cap. Ne rămâne doar să sperăm că de anul viitor nu vom mai fi minţiţi”, susţine Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Aproximativ 19.000 de fermieri au depus cereri de subvenţii, la APIA timiş, pentru subvenţia pe unitatea de suprafaţă, în acest an, pentru o întindere totală de teren arabil de peste 520.000 de hectare. În acelaşi timp, circa 4.000 de fermieri timişeni au solicitat atât plăţi pe suprafaţă, cât şi pe cap de animal, în timp ce aproape 700 au cerut banii doar pentru animale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns