În preuniversitar nu există profesori emeriți, iar în două universități din Timișoara nu se știe câți dintre cei care au acest titlu mai predau

În preuniversitar nu există profesori emeriți, iar în două universități din Timișoara nu se știe câți dintre cei care au acest titlu mai predau

În preuniversitar nu există profesori emeriți, iar în două universități din Timișoara nu se știe câți dintre cei care au acest titlu mai predau

La fel ca artiștii sau medicii, profesorii pot primi titlul onorific de ”emerit” grației activităților prin care s-au distins în perioada în care au fost la catedră, acesta reprezentând atingerea unui înalt nivel de maturitate profesională şi expertiză.

Din punct de vedere legislativ, acordarea distincției pentru cadrele didactice se face după reguli diferite.

CITEȘTEȘI: 13 arbori mari de lângă Pasarela Gelu sunt relocați

În mediul universitar, titlul poate fi acordat profesorilor la împlinirea vârstei de pensionare, la decizia senatelor universităților.

Așa se face că sunt puțini profesori emeriți care, după vârsta de pensionare, continuă să predau cursuri studenților.

Titlul de ”profesor emerit” se acordă în conformitate cu prevederile statuate în Legea 1/2011 (Legea educației naționale).

Din 2011, sute de cadre didactice universitare au primit această distincție. În mediul universitar timișorean, zeci de profesori au fost recompensați cu această distincție, însă numărul exact al celor care predau în prezent nu se cunoaște.

La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” niciun profesor emerit nu mai predă în prezent, iar la Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” un singur cadru didactic căruia i s-a acordat acest titlu este activ.

La Universitatea de Vest din Timișoara și la Universitatea Politehnica Timișoara, numărul profesorilor emeriți care susțin cursuri nu se cunoaște.

În ceea ce privește mediul preuniversitar, criteriile de obținere a titlului de profesor emerit se stabilesc printr-o metodologie specifică, aprobată prin ordin al ministrului educației, pe baza unui concurs organizat anual. Până în prezent, nu a fost organizat niciunul.

”Respectivul titlu (statuat prin art. 243 alin. 1 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011) nu s-a acordat, întrucât nu a fost organizat niciun concurs în acest sens”, este răspunsul primit din partea Ministerului Educației.

Ministerul Educației nu a pus niciodată în aplicare textul de lege, preluat și în cuprinsul noii Legi a educației, unde se fac din nou precizări cu privire la profesorii emeriți.

Astfel, potrivit art. 181, alin.1 din noua lege, ”personalul didactic de predare care a obținut gradul didactic I și are performanțe deosebite în activitatea didactică, poate dobândi, prin ordin al ministrului educației, titlul de profesor emerit în sistemul de învățământ preuniversitar”.

Iar în alin. 3, se stipulează faptul că profesorii emeriți dobândesc calitatea de mentor pentru formarea continuă a cadrelor didactice, are prioritate la ocuparea unui post prin transfer/pretransfer și prioritate la ocuparea posturilor didactice, în condiții de medii egale.

Doar prin excepție, spune legea, calitatea de mentor poate fi acordată și personalului didactic de predare cu gradul didactic I care nu are titlul de profesor emerit.

O excepție care, după toate premisele, ar putea deveni o regulă în condițiile în care în mediul preuniversitar nu există profesori emeriți, pentru că Ministerul Educației nu a pus în aplicare prevederile legale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În preuniversitar nu există profesori emeriți, iar în două universități din Timișoara nu se știe câți dintre cei care au acest titlu mai predau

  1. Conteaza?! Avem o mulțime de “doctori” in invatamant si s-a schimbat ceva in calitatea lui?! La noi titlurile se “vand” nu se acorda merituos, ca in alte tari “normale” la “cap”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *