În lipsa investițiilor din partea statului, solidaritatea socială și organizațiile susțin sistemul sanitar

Situația maternităților din România rămâne una critică și există situații în care medicii pierd timp prețios încercând să găsească un loc liber într-o secție de terapie intensivă neonatală superior dotată. ”Este o dramă pe care o împărtășesc deopotrivă părinții și medicii.

CITEȘTE ȘI: Drum mai rapid spre litoralul grecesc, pentru timișoreni

Organizația Salvați Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente și, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secțiile de terapie intensivă neonatală unde nou-născuții prematur pot fi salvați”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte-executiv ”Salvați Copiii” România.

Regiunea de Vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât și prin discrepanța dintre județe: în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalității infantile sub media națională, de 5,9 la mia de copii născuți vii, Caraș-Severin are o rată aproape dublă, de 10,4 la mie.

Rata mortalității infantile este de 6,2 la mie în județul Arad și de 7,5 la mie în Timiș, unde maternitățile din Timișoara deservesc mai multe județe.

”Maternitatea Odobescu, secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timişoara, este cea mai mare şi mai performantă maternitate de nivel III din vestul țării. Aici ajung prin transfer nou-născuți cu patologii grave din întreaga regiune, numărul nașterilor fiind cuprins între 3.000 și 3.500 pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5 la sută.

Din păcate, vârsta de gestație la care se nasc acești nou-născuți este din ce în ce mai mică, iar lupta pentru această categorie de copii prematuri este din ce în ce mai dificilă”, a explicat Gabriela Olariu, medic-șef al Secției de Neonatologie de la Maternitatea ”Odobescu”.

Cazuri complexe din regiune ajung și la Maternitatea ”Bega” a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. Numai în anul 2018, aici au avut loc 2.712 naşteri.

Dintre acestea, o pondere semnificativă o reprezintă nou-născuţii cu patologie şi cei prematuri care necesită tratament şi spitalizare de lungă durată, de la șapte zile (pentru un nou-născut la termen cu patologie minoră) la 30-90 de zile (pentru un nou-născut prematur).

De asemenea, în unitatea de Terapie Intensivă Neonatală sunt tratați între 200 și 250 nou-născuţi pe an, ceea ce înseamnă în medie 10 la sută din numărul total de naşteri.

”Capacitatea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală tinde să fie întotdeauna plină, ceea ce denotă numărul tot mai mare de naşteri premature şi automat de pacienţi care necesită investigare, urmărire şi prevenţie pe termen lung. Organizația Salvați Copiii a fost alături de Secția de Neonatologie și ne-a ajutat prin sponsorizările făcute să salvăm viața multor bebeluși.

Aparatura primită a ajutat echipa de medici să acorde nou-născuților asistență medicală la un standard ridicat.

Din aceste motive este imperios necesară achiziționarea de aparatură medicală și implicarea comunității.

Împreună putem salva mai multe vieți și ajuta nou-născuții tratați în unitatea noastră să primească îngrijire medicală foarte bună”, a precizat conf. dr. Daniela Iacob, medic-șef al Secției de Neonatologie de la Maternitatea ”Bega”.

Totodată, la Timișoara sunt oferite servicii medicale multiple copiilor cu vârste între 0-17 ani în cadrul Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu”.

Acesta este singurul spital din partea de vest a țării care are serviciile necesare pentru abordarea complexă a copiilor bolnavi: pediatrie, traumatologie, chirurgie, neonatologie prematuri, pneumoftiziologie, neuropsihiatrie, otorinolaringologie, oftalmologie, recuperare fizică și nutrițională.

”Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a României.

Este singurul spital de categorie I superioară care are în componență un compartiment pentru copii născuţi de mame seropozitive, precum și secție clinică de neonatologie pentru nou-născuți prematuri.

Toți copiii internați în compartimentul HIV au necesitat control ecografic. Mai mult de atât, în ultimii doi ani, o treime din cei 40 de nou-născuți de mame seropozitive au necesitat explorare ecografică performantă.

Salvați Copiii aduce un ecograf performant care să permită un diagnostic exact și imediat”, potrivit reprezentanților unității sanitare.

Donații în valoare de 728.000 de lei

În urma analizei situației și a datelor primite de la medici, organizația ”Salvați Copiii” a decis o investiție masivă în maternitățile din regiunea Vest, în valoare totală de 728.000 de lei.

Organizația a demarat un plan complex de dotare a secțiilor de terapie intensivă neonatală din țară, unde aparatura medicală precară, acolo unde nu lipsește cu desăvârșire, îngreunează munca medicilor și duce la adevărate drame: nou-născuți prematuri care nu supraviețuiesc pentru că nu s-a găsit pentru ei un incubator disponibil.

Astfel, aparatură medicală necesară va ajunge la maternitățile și secțiile de terapie intensivă neonatală din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, este vorba de un ecograf, în valoare de 180.747 lei; la Maternitatea ”Bega” de o masă radiantă, în valoare de 83.330 lei; la Maternitatea ”Odobescu”, de un ventilator, în valoare de 184.200 lei.

De asemenea, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au fost achiziționate un incubator și o lampă de fototerapie, în valoare totală de 53.436 lei; la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, un incubator de transport, în valoare de 47.000 lei; la Spitalul Județean de Urgență Reșița, secția pediatrie, un ecograf și un infuzomat, în valoare totală de 97.150 lei; la Spitalul Orășenesc Hațeg, județul Hunedoara, o lampă de fototerapie, o lampă UV pentru microfloră, un neopuff, un analizor, un balon reanimare și un pulsoximetru, în valoare totală de 82.160 lei.

Solidaritatea socială a făcut posibil programul complex de combatere a mortalității infantile, implementat de ”Salvați Copiii” România din anul 2012 până în prezent.

Astfel, toate fondurile investite în programul de reducere a mortalității infantile provin de la persoane fizice și companii.

Salvați Copiii se află în cel de-al optulea an al campaniei de combatere a mortalității infantile, un program extrem de complex și la care organizația nu a renunțat, oricât de greu ar fi fost.

Mai mult chiar, a reușit să convingă companii, instituții, susținători că e o cauză socială care ne privește pe toți.

Prematurii au nevoie de vocea noastră, de ajutorul nostru concret”, a declarat Amalia Năstase, ambasador al programului ”Salvați Copiii” de reducere a mortalității infantile.

De remarcat faptul că Ministerul Sănătății nu a acordat o atenție deosebită unităților medicale din partea de vest a țării.

Spre exemplu, una dintre secțiile vitale pentru sistemul sanitar românesc, Centrul de ”Mari Arși” de la Spitalul Județean Timișoara, nu funcționează încă, după aproape trei ani de promisiuni din partea reprezentanților ministerului.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns