În ciuda semnalului Curții de Conturi, sportul timișean va fi, în continuare, finanțat

Niciodată nu a existat atâta teamă în rândul consilierilor locali, ca la ședința de plen de luni, cu un singur punct pe ordinea de zi: aprobarea contractului-cadru de finanțare între municipiul Timișoara și structurile sportive în care orașul este asociat. Ședința s-a desfășurat într-o atmosferă impusă de efectul raportului Curții de Conturi, care stabilește că municipalitatea nu s-a asociat în baze legale cu cluburile sportive din Timișoara (fotbal, rugby, baschet și handbal), fapt pentru care banii acordați trebuie recuperați de la cei care se fac responsabili de această decizie.

Cum suma este uriașă, peste 35 de milioane de lei, este de înțeles temerea consilierilor, care își făceau gânduri negre, cum că le vor fi sechestrate proprietățile, pentru a se recupera prejudiciul. Așa se face că o bună parte a consilierilor nici nu au venit la ședință, fiind prezenți doar 16 aleși din totalul de 27. Primarul Nicolae Robu a încercat să-i convingă că totul este absolut legal, iar raportul Curții de Conturi este un abuz care va fi demontat în justiție.

clt1Specialiștii din primărie au întărit spusele primarului, în speranța de a-i convinge pe puținii consilieri să voteze proiectul. Mai mult, Robu chiar a avertizat că, dacă proiectul nu trece, adio finanțări nu doar în plan sportiv, ci și chiar în alte ramuri, cum ar fi ajutorarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

”Dacă girul de legalitate dat de prefect și de instanțele judecătorești nu este suficient, atunci închidem toate porțile. Înseamnă că domnii de la Curtea de Conturi se cred Dumnezei”, s-a adresat Robu auditoriului. Plenul de luni a fost total atipic, în sensul că a durat informal 90 de minute, s-a luat o pauză de consultări de 30 de minute, pentru ca ședința propriu-zisă să nu fie mai lungă de cinci minute. Nicolae Robu a cerut pauza de consultări, pentru că, efectiv, nu știa ce să mai răspundă la întrebarea de pe buzele tuturor consilierilor, spusă explicit de pesedistul Alfred Simonis: Ce se întâmplă dacă primăria pierde procesul cu Curtea de Conturi?

Cele 35 de milioane de lei trebuie restituite de consilieri? În inedita pauză de consultări, Robu a încercat să-i convingă pe aleși că procesul nu are cum să fie pierdut, apelând și la sprijinul specialiștilor din primărie, care au invocat o sumedenie de argumente juridice, economice și tehnice.

La un moment dat, s-a pus problema că, dacă tot s-au dat 35 de milioane de lei, ce mai contează încă cinci-șase milioane în plus, având în vedere că se discuta despre finanțarea doar pentru această toamnă. Într-un final, proiectul a trecut ”la mustață”, cu 14 voturi pentru și două împotrivă. S-au opus doar Alfred Simonis și Bogdan Herzog.

În cazul primului, a fost un teatru prost făcut de PSD: Simonis, care e lider de grup, a votat împotrivă, în timp ce restul consilierilor social-democrați au votat pentru finanțare. Tipic pentru politicienii care joacă la două capete.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În ciuda semnalului Curții de Conturi, sportul timișean va fi, în continuare, finanțat

  1. Felicitari pentru adevaratii consilierei care au voat pentru sponzorizarea legala a sportulji timisoarean,rusine pentru PSD.Felicitari speciale pentru Dul Robu un adevarat
    sustinator pentru sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *