Timișoara va avea o maternitate nouă

maternitate1

Condițiile improprii în care își desfășoară activitatea Clinica de obstetrică-ginecologie ”Bega” din Timișoara (instituție medicală înființată în 1974, dar într-o clădire construită cu circa 125 de ani în urmă) nu mai constituie un secret pentru nimeni. Separarea zonelor funcționale și fluxurile dintre acestea nu pot fi organizate conform normelor igienico-sanitare, nu există ascensor pentru pacienții cu handicap, dimensionarea spațiilor e deficitară, iar înghesiuala impusă de configurația imobilului nu permite îndeplinirea tuturor funcțiunilor prevăzute de normativele spitalicești.

În plus, instalațiile de utilități sunt depășite, făcând foarte costisitoare atât exploatarea lor, cât și eventuala reabilitare, iar facilitățile exterioare (parcările pentru pacienți și personal, spațiul verde etc.) sunt, la rândul lor, deficitare.

Toate aceste considerente – trecute de altfel în revistă în referatul de necesitate al proiectului de hotărâre – au motivat membrii Consiliului Județean Timiș să decidă, luni, demararea procedurilor de construire a unei maternități în vecinătatea Spitalului Județean ”Pius Brânzeu”, obiectiv prin care – pe lângă readucerea serviciilor medicale de profil la standarde demne de o metropolă – se speră eficientizarea economică a instituției (care atinge, și în condițiile vitrege de funcționare, parametri ridicați de performanță), precum și în redeschiderea secţiei de fertilizare în vitro, închisă recent de Agenţia Naţională de Transplant din rațiuni de neîndeplinire a standardelor intraspitalicești.

Potrivit proiectului-cadru, viitoarea maternitate timișoreană va avea minimum 120 de locuri, iar gestionarea activităților de laborator, urgențe și administrare va fi optimizată prin vecinătatea cu Spitalul Județean. Votul pozitiv din plenul CJT dă undă verde realizării studiilor preliminarii (de prefezabilitate și fezabilitate), într-o etapă secundară urmând să fie executată proiectarea și, respectiv, construirea propriu-zisă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *