Impozitele nu vor creşte pentru agricultorii timişeni persoane fizice

ferma

După toate probabilităţile, impozitele forfetare – sau, altfel spus, cele calculate după aşa-numita normă de venit pentru agricultorii persoane fizice – vor rămâne în 2019 la acelaşi nivel ca în acest an. Normele de venit pentru produsele agricole şi zootehnice au fost stabilite de Direcţia Agricolă Judeţeană Timiş în urma consultărilor cu reprezentanţi ai specialiştilor agricoli şi ai producătorilor.

CITEŞTE ŞI: Vremea se schimbă radical. Viscol puternic în România, de săptămâna viitoare

Norme de venit în sectorul vegetal

Astfel, pentru cereale, ţăranii timişeni care exploatează mai mult de două hectare vor avea o normă de venit de 250 de lei, potrivit propunerii Direcţiei Agricole, care urmează să fie analizată de Ministerul Finanţelor.

Pentru plante oleaginoase, norma de venit este de 270 de lei, pentru cartofi 1.200 de lei, pentru sfecla de zahăr 300 de lei, pentru tutun 600 de lei, pentru legume de câmp 1.200 de lei, pentru legume în spaţii protejate 2.500 de lei, pentru leguminoase pentru boabe 300 de lei, pentru pomi pe rod 1.000 de lei, pentru viţă-de-vie pe rod 1.000 de lei, pentru arbuşti fructiferi 650 de lei, iar pentru flori şi plante ornamentale 3.500 de lei.

CITEŞTE ŞI: Cerere în căsătorie inedită, la Timişoara. Foto

Trebuie spus că, în comparaţie cu 2012, primul an în care s-a aplicat această formă de impozitare, normele de venit, respectiv sumele datorate statului pe baza acestora, de către agricultorii persoane fizice, au scăzut substanţial.

Dacă iniţial normele de venit au fost unitare la nivel naţional, ulterior s-a instituit regula calculării lor la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de condiţiiile specifice. De pildă, pentru cultivatorii de cereale norma iniţială era de 380 de lei, iar la ora actuală timişenii au un impozit calculat pe baza unei norme de doar 250 de lei, plătind, în consecinţă, 25 de lei pe hectar.

Baza de calcul pentru sectorul zootehnic

Şi în sectorul zootehnic timişean impozitele datorate de persoanele fizice vor rămâne în 2019 la acelaşi nivel ca în acest an.

CITEŞTE ŞI: Timişoreanul Virgil Ianțu a explodat pe tema Catedralei Mânturii: ‘Aş vrea să văd instituţia bisericii construind şcoli şi spitale, salvând vieţi’

Trebuie spus că, în comparaţie cu nivelul iniţial al acestei dări, şi crescătorii de animale din Timiş au de plătit mai puţin.

De pildă, cei care au mai mult de două vaci au o normă de venit de 250 de lei, după ce iniţial aceasta era de 40 de lei.

Situaţia este valabilă şi pentru persoanele fizice care exploatează mai mult de 50 de ori, acestea având o normă de 25 de lei/cap, datorând statului, în consecinţă, 2,50 de lei/cap, după ce cu şase ani în urmă erau nevoiţi să scoată din buzunar şase lei/cap.

CITEŞTE ŞI: Te uită cum sapă-n decembrie…

Situaţia este identică pentru crescătorii de capre, singura diferenţă faţă de posesorii de oi fiind numărul de animale deţinute, adică peste 25.

Ţăranii timişeni care cresc mai mult de şase porci pentru îngrăşat au o normă de venit de 30 de lei. Crescătorii de albine din Timiş au o normă de venit de 33 de lei pe stup, iar ţăranii care deţin mai mult de 100 de păsări de curte vor plăti impozit pe baza unei norme de venit de doi lei/cap.

„Propunerile de norme de venit sunt realiste, pentru că s-a ţinut cont de situaţiile obiective din agricultura judeţului Timiş.

Nu vor fi diminuate nici veniturile statului, dar nici agricultorii persoane fizice nu vor plăti suplimentar”, opinează Nicolae Oprea, secretar executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *