Importul grâului ucrainean, faliment pentru agricultorii români. Agricultorii timișeni blochează ieșirile de pe Autostrada Vestului

Importul grâului ucrainean, faliment pentru agricultorii români. Agricultorii timișeni blochează ieșirile de pe Autostrada Vestului

Importul grâului ucrainean, faliment pentru agricultorii români. Agricultorii timișeni blochează ieșirile de pe Autostrada Vestului

Vineri, 7 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, fermierii vor bloca cu utilaje și tractoare ieșirile de pe autostrada A1, la Giarmata, Remetea Mare și Topolovățu Mare. Agricultorii organizează acțiunea în cadrul unui protest de amploare națională, care se desfășoară în mai multe locuri din țară.

Fermierii români protestează pașnic

”Manifestul organizat în 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorința noastră comună de a continua să ne desfășurăm activitatea în condiții de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susținuți și protejați în misiunea noastră de către decidenții europeni și naționali.

Va fi un manifest pașnic. (…) Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țțara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Rugă mare într-o comună de lângă Timişoara

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă.

Această măsură nu a ajutat și nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piața din România”, au transmis reprezentanții agricultorilor.

Protestul este organizat de reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – ,,Forumul APPR”.

Din “grânarul Europei” am ajuns importator de top

România a devenit cel mai mare importator de cereale din Ucraina, arată un studiu din martie 2023. Într-un singur an, cifrele au explodat. Valoarea totală a grânelor pe care le-am cumpărtat de la vecinii afectaţi de război a crescut de aproape 700 de ori. Asta în timp ce fermierii români sunt sufocaţi de problemele financiare. Pentru că marfa lor zace în depozite şi nimeni nu mai vrea să o cumpere.

Cândva Grânarul Europei, România a ajuns pe primul loc în topul importatorilor de grâu din Ucraina. Conform comitetului pentru politică agricolă de la Kiev, ţara noastră a cumpărat cereale în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Suma este de aprope 700 de ori mai mare decât în 2021.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut deja sprijinul Comisiei Europene, în această chestiune.

Agricultorii europeni dau vina pe Bruxelles

În context, șase țări est-europene, inclusiv România, se plâng de excesul de cereale din Ucraina. ”Există tot mai multe semnale că această creștere, dacă este lăsată necontrolată, ar putea cauza serioase dificultăți producătorilor agricoli din UE”, se arată într-o scrisoare comună pe care Polonia, Ungaria, Bulgaria, România, Cehia și Slovacia au prezentat-o la reuniunea miniștrilor agriculturii din UE de luni la Bruxelles, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mii de agricultori din Bulgaria au ieşit, încă din luna martie, în stradă, nemulţumiţi că nimeni nu mai cumpără cerealele lor după ce piaţa a fost inundată de cele din Ucraina. Manifestanţii au blocat temporar mai multe drumuri, dar şi patru puncte de trecere a frontierei cu România.

Supăraţi să tot aştepte un ajutor din partea statului sau a Comisiei Europene, producătorii de cereale bulgarii au ieşit în stradă. Au adus cu ei tractoare şi utilaje agricole, pe care le-au folosit pentru a bloca drumurile din nordul Bulgariei, dar şi căile de acces spre graniţa cu ţara noastră. Vidin, Ruse, Silistra și Kardam. Bulgarii sunt nemulţumiţi că recoltele lor nu îşi găsesc cumpărători, deoarece piaţa europeană a fost inundată de cerealele din Ucraina.

UE a reacționat la blocarea exporturilor ucrainene de către Rusia prin facilitarea comerțului. Pentru a aproviziona piața mondială și țările mai sărace, UE a creat așa-numitele linii de Solidaritate pentru a facilita procesarea și controlul mărfurilor agricole ucrainene la granițe. De asemenea, a eliminat temporar taxele de import pentru mărfurile ucrainene.

Rezultatul a fost o creștere semnificativă a a importurilor de cereale în Europa de Est. Potrivit documentului celor șase state, importurile de porumb din Ucraina au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone. Polonia, de exemplu, a importat 6.000 de tone de porumb din ianuarie până în noiembrie a anului trecut. În Ungaria importurile de porumb au crescut de la 5.000 de tone la 900.000 de tone.

Importul de grâu din Ucraina în această perioadă ”în unele țări din UE a fost de câteva sute sau chiar de câteva mii de ori mai mare decât în ​​2021”, se arată în document. De asemenea, facilitarea comerțului a crescut foarte mult importurile de zahăr, făină, miere, semințe de floarea soarelui și alte produse agricole.
Est-europenii se plâng că obiectivul de plasare a produselor agricole ucrainene pe piața mondială a fost ratat.

“Frăția grâului” Rusia – Ucraina – Turcia

Pe 18 martie 2023, Rusia și Ucraina au anunțat că extind acordul cerealelor din Marea Neagră, pe o perioadă neprecizată de timp. Organizația Națiunilor Unite a anunțat extinderea acordului, fără a preciza durata reînnoirii, după ce Rusia a susținut că este de acord cu o perioadă de 60 de zile, iar Ucraina dorea un acord de 120 de zile.

Un anunț cu privire la prelungirea acordului fusese făcut și de către președintele Turciei, țară implicată în negocieri.

„Acordul pentru coridorul de cereale trebuia să expire astăzi. Ca urmare a discuțiilor noastre cu cele două părți, am obținut o prelungire a acestui acord”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs susținut în orașul Canakkale, situat în vestul țării, potrivit Reuters.

El nu a dezvăluit cât de lungă este perioada de prelungire, în timp ce viceprim-ministrul ucrainean pentru reconstrucție, Oleksandr Kubrakov, a declarat că prelungirea va dura 120 de zile.

Însă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia a notificat toate părţile acordului că acesta a fost extins pentru 60 de zile.

Rusia a dorit o perioadă mai scurtă și a cerut UE, SUA și Marii Britanii să atenueze sancțiunile asupra lanțului de aprovizionare a sectorului agricol rusesc dacă vor ca pactul de la Marea Neagră să fie prelungit și după 18 mai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Importul grâului ucrainean, faliment pentru agricultorii români. Agricultorii timișeni blochează ieșirile de pe Autostrada Vestului

  1. Un astfel de protest are motive indreptatite. Agricultorii romani sunt la limita in aceasta situatie, in care sunt obligati sa faca fata dumpingului de produse din Ucraina, fara a li se oferi solutii viabile ca sprijin. Acest lucru se potriveste cu lipsa de voci puternice in decizia Comisiei Europene si sunt de acord ca fermierii romani sa lupte pentru drepturile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *