Imagini în premieră! Cum s-a produs furtuna care a măturat vestul țării

tornada 1

Furtuna care s-a abătut duminică asupra zonei de vest a României, provocând pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate, a avut la bază un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicate luni într-un comunicat de presă.

„Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie.

Evoluția acestui sistem frontal a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).

Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente.

Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 — 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 — 13.000 metri. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe”, explică specialiștii meteorologi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Imagini în premieră! Cum s-a produs furtuna care a măturat vestul țării

  1. O explicatie tardiva savanta care nu foloseste nimanui,corect era ca ANM sa dea cod rosu de ciclon,ca asta a fost in Italia,Ungaria si Croatia,si stia viteza vantului ,au dat cod galben cu viteza la rafala de 60 km/ora,un fleac in comparatie cu realitatea 110km/ora,sunt criminali si incompetenti,prefer sa ma uit la Duna tv la buletinu meteo,aia-s corecti,si asta-vara la 40 grade ANM dadea cod portocaliu,galbior,ungurii dadeau cod rosu la 39 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *