IMAGINI DEZOLANTE! Piața Traian, istoria devenită țigănie

Când vine vorba de istoria Timișoatrei, de imagini din alte vremuri, Piața Traian este mereu invocată. Loc de promenadă, dar și de cumpărături, zona a fost una emblematică pentru perioada trecută, dovadă fiind fotografiile din Timișoara de altădată.

Locul nu mai putea rămâne așa, e limpede, dar vremurile noi nu au reușit să-i exploateze în alt mod farmecul de odinioară. Din păcate, zona a devenit chiar rău-famată și ocolită datorită unor personaje dubioase care mișună pe acolo.

Multe dintre magazinele cu tradiție s-au închis, spațiile au rămas în paragină, fațadele sunt absolut respingătoare, iar mizeria te izbește din toate părțile. În loc de magazinuțe cochete, micuțe și elegante, care să păstreze tradiția locului, avem acum marfă veche vândută de etnici tuciurii chiar în mijlocul trotuarului. Haine de acum 20 de ani, pantofi stâlciți, tricouri decolorate și casetofone vechi stau înșirate în calea trecătorilor, ca la un târg de prost-gust.

Ciudat este că acest ”bazar” nu contrastează cu restul perisajului, întrucât toată zona e plină de mizerie și încărcată de un aer greu respirabil, deprimant.

Piața în sine a fost, într-adevăr, renovată, dar ce folos? Nu și-a atins nici pe departe scopul inițial, acela de a deveni un loc de pelerinaj, de întâlniri, discuții, spațiu de socializare. Prea puțini sunt cei care se încumetă să umble prin piață, având rețineri tocmai datorită faimei negative pe care, din păcate, a atins-o zona.

Nu sunt baruri, cafenele sau spații de vânzare, așa cum s-a anunțat inițial, doar un chioșc cu mezeluri ”Agil” care amintește că vremurile de altădată, cu salam cu soia, au trecut. Probabil, urmează niște cârnați în fața catedralei, tot ca să demonstrăm că trăim într-o altă epocă…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 Răspunsuri “IMAGINI DEZOLANTE! Piața Traian, istoria devenită țigănie

 1. Ce rusine !!! Si sa mai spui ca Banatu-i fruncea ? Da,intradevar aici in Piata Traian este !Cum mai por fi categorisiti cei dela Primarie si Politie ?Va las pe voi dragi timisoreni sa-i definiti .

 2. Nu se leaga nimeni de tine in zona, chiar daca sunt multi tigani. Am locuit si lucrez de ani acolo. Iar din magazine, sunt ale chinezilor care vorbesc ungureste. S au mai renovat si din cladiri, parterele sunt de inchiriat, dar toata lumea are impresia ca locul e plin de tigani si tot ce se deschide inafara de buticuri second hand, se inchide in 6-12 luni.

 3. Am citit aici tot felul de prostii!!! Mai soriceilor, treziti-va odata,cu toate ca nu cred: Inca de pe timpul lui odiosu, tiganii sunt stapani in tara asta. Erau in cardasie cu militia si securitatea si tiganii mai saraci, adica aia angajati pe la fabrici o luau in freza iar bulibasele cotizau si ele la stapanire. Acum este la fel. Credeti ca daca nu ar mai cotiza ar mai fi la fel de smecheri??? Cine are sange in pix poate sa verifice: sa-i raspunda mai barbateste unui tigan obraznic…. Eu inca pot dar nu stiu cati mai pot in Timisoara asta care a incaput pe mana tiganilor. Si un sfat pentru cei putini care ar incerca sa….: nu va ajuta nimeni pentru ca romanul, in general, are curaj cand e beat!!!

 4. Articol tîmpit. „Prea puțini sunt cei care se încumetă să umble prin piață”. Locuiesc în zonă, trec prin piața Traian ori de cîte ori am chef fără nici o problemă. Dar sigur că nu mă plimb pe acolo dacă n-am treabă. Puțin mai încolo, pe str. Dacilor, sînt oameni săraci care vînd diferite vechituri să mai facă cîte un ban, bătrîne care-și completează pensia. Nu prea cumpăr de la ei, dar nu mă deranjează. Mă deranjează însă polițiștii, plătiți din impozitele mele, care se leagă de oamenii săraci, dar de infracțiunile serioase nu se ocupă.

 5. Da poate ar trebuii ca autoritatile locale sa ia unele masuri in acest sens.
  Ar trebuii verificati toti locatari (proprietarii) de locuinte pentru a vedea care locuiesc cu forme legale si care locuiesc abuziv.
  Luati toti care nu pot justifica prezenta lor in Timisoara si trimisi in locurile de unde au venit.
  Sunt sigur ca sunt si persoane certate cu legea care ar trebuii sa locuiasca in alta zona (Popa Sapca).
  Nu sunt rasist, dar uni sau mai bine zis majoritatea Romilor : nu platesc impozite, nu muncesc, nu respecta legea, etc, in schimb vor sa fie respectati si sa beneficieze de toate drepturile pe care le are cetateanul de rand.
  Repet nu vreau sa fiu rasist dar cred ca daca nu se schimba ceva in legislatie si nu se iau masuri in cativa ani astfel de situatii vor fi nu numai in Timisoara dar si in toata tara.

 6. Acest spațiu public trebuie redat publicului! Autoritățile sunt in măsura prin organizarea de activități Socio-Culturale sa atragă populația,scoată oamenii din casa , sa recreeze o comunitate . Actorii urbani ,sau micii antreprenori locali trebuie încurajați sa apăra ,cafenele micuțe ,ceainării,etc… Este foarte important sa poți cumpara o cafea de la un antreprenor local decat de la Mc …. O cafea de la un atreprenor local, va întoarce banii in comunitate , o cafea de la o corporatie va scoate banii direct afara…
  In fine, spațiile publice trebuie recâștigate! Trebuiesc oprite amenajările făcute in secretism! Proiectele trebuie sa fie la vedere ,prin concursuri de urbanism si de arhitectura ,prin ascultarea vocii comunitații

 7. Si eu m-am saturat sa tot sun la politia locala , am scris si la primarie si culmea am fost sunat de seful care se ocupa de zona si mi-a spus ca de ce a trebuit sa scriu la primarie . I-am raspuns ca m-am saturat sa vad zilnic plin de tigani cu gunoaiele lor jos pe trotuare facând mizerie , pisându-se printre masinile din parcare si sa nu le faca exact nimic . I-am mai spus ca la câte amezi au adunat tiganii tot nu le face nimeni nimic , totusi eu daca aveam atâtea amenzi pe mine ori ma închideau ori ma trimiteau la munca în folosul comunitatii ! . Si culmea este ca tiganii astia majoritatea nici nu sunt din Timisoara ! Îmi este scârba de asa zisele autoritati care iau bani dar îi iau degeaba !

 8. Chiar asa…nimeni nu pare sa vada si sa faca ceva. Si chiar e greu sa treci asa lejer cu vederea ce se intampla prin zona. Caz recent, din fata oficiului postal i-a fost furata prietenei mele bicileta…a devenit un loc bun pentru afaceri de genul, dar nimeni nu vede! Aviz autoritatilor, care ar fi singurii in masura sa actioneze, pardon!…sa reactioneze.

Lasă un răspuns