IMAGINI dezolante! Fosta vilă a lui Ceaușescu, din centrul Timişoarei, se transformă tot mai mult într-o ruină

Pe vremuri, unui om obișnuit nici nu-i putea trece prin cap că ar putea măcar să pătrundă în vila de pe actualul bulevard Constantin Diaconovici Loga, toți timișorenii fiind la curent cu faptul că aceasta este rezervată pentru vizitele la cel mai înalt nivel și că înăuntru ar fi un lux orbitor.

Pe trotuarul din fața casei patrulau mereu milițieni, iar verzuiul faianței cu care era placată abia se zărea printre brazi. După 1989, când a intrat în circuitul turistic general, s-a putut constata că luxul era un fel de legendă urbană, dar străinii plăteau bani grei pentru a dormi o noapte în patul dictatorului.

Din păcate, în urma unui parteneriat păgubos, vila a ajuns aproape o ruină, iar de vreo 15 ani nimic nu mai mișcă pe acolo. Până și panoul de pe gard, unde era descrisă lucrarea în execuție, s-a coșcovit de ploaie, vânt și multe vorbe goale.

După ce grădina fostei Vile Internațional fusese lăsată, acum mai mulți ani, să se transforme într-o adevărată junglă, acum arată destul de respectabil. Iarba e tunsă proaspăt, atât în față, cât și în partea care dă spre Parcul Copiilor. Accesul la poarta pentru autovehicule e rezervat „românește”, cu trei lăzi goale de bere, nu cumva să-i treacă prin cap vreunui părinte care-și așteaptă copilul să iasă de la Pedagogic să-și parcheze mașina acolo.

În curte, se zărește un autoturism albastru, iar la ușă un om stă de pază, alături de doi câini, toți trei prea plictisiți ca să mai reacționeze la realitatea de dincolo de gard.

Toate aceste măsuri de îngrijire a unei proprietăți nu pot ascunde tristețea zidurilor rase până la cărămidă de învelișul verde-deschis din faianță. De bine, de rău, nu lipsesc geamuri de la ferestre, dar nici nu se înregistrează vreo evoluție.

Istoria vilei e simplă și complicată, în același timp. Aceasta a aparținut Consiliului Județean Timiș între 1992 și 2003, fiind folosită ca unitate de alimentație publică și cazare. La un moment dat, considerându-se că administrația județeană nu poate face o investiție corespunzătoare și că o asociere cu un partener potent financiar ar ridica simțitor nivelul vilei de patru stele, CJT a intrat în parteneriat cu un cunoscut om de afaceri timișorean, ajuns, între timp, la închisoare.

Printr-un artificiu de mărire de capital, CJT a devenit, din majoritar, acționar minoritar, cu 45 la sută din patrimoniul societății Intercenter Service SA. Totul, cu votul aleșilor, că așa s-au întâmplat multe „minuni” imobiliare în orașul de pe Bega. Până să ajungă la stadiul de coșcovire, despre vilă s-a mai spus, în anul 2010, că va fi demolată și înlocuită cu un hotel Hilton cu multe stele și etaje, care ar fi trebuit să aducă, la un moment dat, beneficii grase județului.

Probleme încurcate de proprietate

Nici una dintre promisiuni nu s-a materializat, însă, iar încercările de a valorifica, într-un fel sau altul, proprietatea ultracentrală, care se întinde pe un hectar de teren, s-au soldat cu eșecuri. Conducerea CJT din mandatul 2012-2016 a încercat o rezolvare a situației, mai ales că județul nu s-a ales cu nimic din parteneriatul încheiat în 2003.

În 2016, s-au alocat 2,265 milioane de lei pentru achiziția unui teren situat chiar la adresa Vilei Internațional, adică C.D. Loga nr. 46-48. „Este terenul franțuzoaicei pe care anul trecut nu am reușit s-o convingem să vândă. În curtea Centrului Cultural Francez se află 148 de metri pătrați de teren care este al nostru. Am putea face schimb. Dacă reușim să luăm terenul din fața casei lui Ceaușescu, înseamnă că redevenim acționari majoritari la Intercenter Service și putem noi, consiliul județean, să decidem ce facem acolo”, explica, în luna ianuarie a anului trecut, Titu Bojin, președintele de atunci al CJT.

Încă o încercare

Anul acesta avem un președinte nou la consiliul județean și un buget recent votat, în care regăsim aceeași sumă – 2,265 milioane de lei – dedicată cumpărării unui teren de la C.D. Loga nr. 46-48. Călin Dobra, președintele CJT, ne-a explicat că situația Vilei Internațional este una destul de „delicată” și că va încerca să o rezolve în acest an.

Principala problemă este legată de clarificarea situației terenului. În privința destinației pe care ar putea să o ia clădirea (sau ce a mai rămas din ea), una potrivită ar fi chiar cea inițială – o vilă de lux aparținând județului – dar despre astfel de planuri s-ar putea discuta doar după ce CJT ar redeveni majoritar. Iar până atunci, nimeni nu poate face mai mult decât să privească degradarea fostei case a lui Ceaușescu, mai accentuată de la an la an.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “IMAGINI dezolante! Fosta vilă a lui Ceaușescu, din centrul Timişoarei, se transformă tot mai mult într-o ruină

  1. O TARA MIZERA CU OAMENI SI MAI MIZERI … CONSILIUL JUDETEAN TIMIS E DE ANI DE ZILE O GASCA DE ORDINARI PUSI PE CAPATUIALA. NU CUNOSC 5 PROIECTE VIABILE REALIZATE 100% IN TOTI ANII DE LA INFIINTARE SI PINA MAINE LA „CELEBRARE” …
    UN JUDET PANGARIT DE HOTI VOTATI DE PROSTI …

Lasă un răspuns