Ilustraţia de modă, ca pledoarie anti-standardizare

Ilustraţia de modă, ca pledoarie anti-standardizare

V-aţi plictisit de imaginea standard a manechinului de modă – longilină, cu picioare fusiforme şi kilometrice, siluetă şnur, braţe subţiri de păianjen şi fizionomie lipsită de orice expresie? Dacă aţi răspuns afirmativ, merită să treceţi prin Piaţa Unirii nr. 6, să vizitaţi spaţiul Art-Hoc şi să vedeţi personajul propus de artista plastică timişoreană Dana Simionescu, a cărei expoziţie intitulată ”Ilustraţia de modă”, parte din proiectul doctoral pe care îl derulează sub coordonarea coordonat de prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, va rămâne deschisă până în 7 iulie inclusiv şi va fi accesibilă pe baza unei simple programări telefonice la 0740 607860.

”Dana Simionescu este absolventă de licență și master a Facultății de Arte și Design din Timișoara, specializarea Modă – Design vestimentar, iar în prezent este doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Artă din cadrul UVT, şi încă una deosebit de dedicată, iar ceea ce se vede pe simeze e doar o mică parte din cercetarea pe care a întreprins-o, tangentând şi tema istoriei ilustraţiei de modă, prea puţin explorată în ţara noastră.

Ceea ce propune ea în partea artistică a studiului său este un personaj atipic de modă, ieşit din canoanele revistelor şi din tipologia idealizată a unui anume tip de frumuseţe. este vorba de o femeie de o senzualitate diferită, dar perfect asumată, o femeie puternică, interiorizată, debordând de personalitate.

CITEȘTE ȘI: Centrul cultural şi educaţional Kuncz își așteaptă constructorul

Are naturaleţe, graţie şi expresivitate, ştie ce-şi doreşte, chiar dacă se abate de la regula unei siluete canonice. Vestimentaţia pe care o arborează, menită să-i sublinieze eleganţa formelor pline, însă armonioase, cuprinde multe tendinţe, de la cele ale anilor 60′, 70′, 80′ până la cele actuale, fără a ocoli însă zone mai vechi, ducând în timp până la Belle Epoque”, a explicat, la vernisaj, Adriana Lucaciu.

Autoarea expoziţiei a subliniat, vizibil emoţionată, că se consideră suma profesorilor pe care i-a întâlnit în viaţa ei şi că lucrările de pe simeze, promovând un personaj feminin cu linii curbe voluptoase poartă şi un mesaj anti-discriminare, atrăgând atenţia asupra riscului inerent hiper-standardizării normelor de frumuseţe impuse în lumea modei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *