Igor Bergler vine acasă cu „Testamentul lui Abraham”

Vineri, 27 octombrie, la ora 18, la Librăria „Cartea de nisip” va avea loc lansarea celui mai nou roman al prozatorului timişorean Igor Bergler, „Testamentul lui Abraham”. După succesul uriaș al „Bibliei pierdute”, cea mai vândută carte românească din ultimii douăzeci de ani, scriitorul revine în atenţia publicului cu un volum care ţinteşte să doboare recordul anterior.

Cititorii vor putea vedea că, în paginile proaspătului bestseller, conspirațiile sunt și mai teribile, misterele și mai adânci, ritmul și mai amețitor. Piesele de puzzle care îl alcătuiesc, referințele culturale ascunse în plină vedere – de cele mai multe ori în cheie parodică – și inteligența diabolică a construcției fac din lectura cărţii o experiență absolut unică.

„Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena. Un atentat la viața președintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2.000 de ani. O organizație secretă. Și încă una. O lungă istorie de papi mincinoși. Criminali de război. Un oraș legendar. Agenți cu identități multiple. O bestie numită <<El Diablo>>. Și toate numele sale. Doar simpla ei apariție te face să încărunțești pe loc.

Un asasin plătit care îl știe pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Și codurile complicate ascunse în ele. Un uriaș și un pitic. Și un festin roman. Un basilisc și un șarpe cu pene. O femeie fatală. Un polițist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc creierul. Un om cu părul portocaliu.

O poveste cu sclavi. Și cu președintele lor. Oameni obișnuiți prinși în întâmplări neobișnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes și Eco și Borges. Și peste toate astea, cărțile…” sunt doar câteva dintre ingredientele care fac din „Testamentul lui Abraham” un roman menit să-şi bântuie cititorul mult timp după ce lectura s-a încheiat.

„Roman polițist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad, <<Testamentul lui Abraham>> este, în opinia mea, o carte inegalabilă. Cu acest roman, mai mult chiar decât cu <<Biblia pierdută>>, Igor Bergler dovedește că e un scriitor extraordinar. Și nu numai pentru literatura română”, subliniază Jean Harris.

La rândul lui, Pavel Şuşară afirmă că noua lucrare a prozatorului timişorean „este dovada supremă că bibliotecile nu ard niciodată, că fascinantele narațiuni disparate, de la mitologie la Cervantes, de la romanul gotic la neoromantismul lui Stevenson, de la Borges la Eco și de la imaginarul oculto-conspirativ la fervoarea hermeneutică, pentru începători, a lui Dan Brown, se înscriu într-o Mare Narațiune care se sprijină, la rândul ei, pe întreaga memorie a umanității”.

„Parodia și satira, aluzia subversivă și interogația gravă, țesătura epică, de o acuratețe geometrică aproape monstruoasă, imaginarul baroc, frisonul magico-metafizic devin, în mâinile lui Igor Bergler, arme paradoxale: devastatoare și fascinante în același timp. Tensiunea la cote maxime a unei epici insațiabile, din care orice evadare devine imposibilă, îi imprimă cititorului până și ritmul respirației prin fraza alertă, cinematografică.

Sumă a tuturor bibliotecilor, noua Bibliotecă a lui Igor Bergler nu se mai adresează doar memoriei, ci deconstruiește, fecundează și reconstruiește întreaga istorie. Printr-o arhitectură unică și irepetabilă,” mai punctează Şuşară.

Vineri seară, Igor Bergler și invitații săi, Tudor Crețu și Dan Negrescu, se vor afla la „Cartea de nisip”, lansarea romanului fiind urmată de o sesiune de autografe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns