Idolul tinerilor frumoși și liberi, Dominic Fritz, ține în brațe o pensionară păstrată ilegal în funcție de vechea administrație

Idolul tinerilor frumoși și liberi, Dominic Fritz, ține în brațe o pensionară păstrată ilegal în funcție de vechea administrație

Cu două zile înainte de Revelion, o știre apărută în mass-media anunța că primarul Dominic Fritz își transferă atribuțiile pe linie de asistență socială către șefa Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT), Rodica Surducan.

L-am contactat ulterior pe Bogdan Marta, consilierul personal pe comunicare al edilului, care ne-a explicat că “delegarea atribuțiilor în domeniul asistenței sociale” nu reprezintă nimic nou în Primăria Timișoara și că așa au făcut, la rândul lor, și foștii primari Ciuhandu și Robu.

De fapt, prin decizia sa, Dominic Fritz nu făcuse altceva decât să-i prelungească Rodicăi Surducan mandatul de director general al DASMT, dumneaei trebuind, în mod normal, să iasă la pensie la începutul acestei an, fiindcă a împlinit 65 de ani chiar în 1 ianuarie 2022. Primarul Fritz n-a făcut altceva decât să pună în aplicare prevederile articolului 517, alineatul 2 din OUG 57/2019 (Codul administrativ), care spune că “(…) cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice, funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.

Numărătoare luată de la capăt

Fritz și echipa sa consideră că Rodica Surducan a împlinit abia în această lună vârsta standard de pensionare (65 de ani), conform Deciziei 112/2021 a CCR, care a statuat că sintagma “condiții de vârstă standard” nu trebuie să excludă “posibilitatea femeii de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”. Așa că, deși șefa DASMT beneficiase deja de o prelungire chiar mai mare de trei ani a activității (iulie 2018 – decembrie 2021), totul s-a șters cu buretele, iar numărătoarea celor trei ani de posibilă prelungire a raportului de serviciu a început în 1 ianuarie 2022.

Dintr-un fotoliu de director în altul

Bun, acum e momentul să ne întoarcem puțin în timp și să cităm dintr-un articol publicat de www.debanat.ro, în 25 mai 2018, intitulat “Frăția Rodicilor din Primăria Timișoara. Soțul Rodicăi Aurelian, pensionar, s-a angajat la Direcția de Asistență Socială”: “Surducan se angajase în PMT în vara lui 2017, la Biroul relații internaționale, fiind detașată, peste doar 7 zile, ca director al proaspăt înființatei Direcții de Asistență Socială”. Trebuie să precizăm că Rodica Surducan activase, din aprilie 2005 până în vara anului 2017, tot într-o entitate subordonată Primăriei Timișoara, Cantina de Ajutor Social (devenită ulterior Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost cu Cantină Socială), de pe Strada Telegrafului nr. 8, unde ocupase în toată această perioadă funcția de director.

Miză ascunsă

Așadar, în vara lui 2017, doamna Surducan a renunțat la funcția de director al Cantinei Sociale pentru un post în Biroul relații internaționale al PMT, știind că va fi instalată rapid șefă a Direcției de Asistență Socială. Doar că, potrivit surselor noastre, funcția publică pe care se angajase Rodica Surducan la Biroul relații internaționale era una pe perioadă determinată, postul fiind al unei funcționare publice aflate în concediu de creștere a copilului.

Acesta este motivul pentru care, în martie 2018, din postura de director interimar al DASMT, Rodica Surducan s-a prezentat la un concurs pentru ocuparea unei funcții banale chiar în structura pe care o conducea (consilier clasa I, gradul superior, la Compartimentul monitorizare centre de asistență socială)! O fi fost banală funcția, dar era pe durată nedeterminată, nu ca aceea ocupată în cadrul primăriei…

La vremea respectivă, colegii de la www.debanat.ro au solicitat numele membrilor comisiei de concurs care și-au notat șefa, dar doamna Surducan a refuzat fără nici o justificare legală. Pentru dumneaei, Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public n-a avut și nu are nici o relevanță.

Întrebarea de 100 de puncte

Dar să trecem la o altă lege, de exemplu, la Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, care, nici în vara-toamna lui 2017, nici în primăvara lui 2018, nu prevedea posibilitatea prelungirii raportului de serviciu pentru funcționarii publici după împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel, la acea vreme, articolul 98 spunea că “Raportul de serviciu existent încetează de drept: (…) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”.

Tot același articol prevedea: “Constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu se face, în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Actul administrativ prin care s-a constatat încetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunică Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în termen de 10 zile lucrătoare de la emiterea lui”.

Acestor prevederi li s-au adăugat completări abia în vara anului 2018, când a intrat în vigoare, la 3 iulie 2018, Legea 156 din 29 iunie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

Cităm: “La articolul 98, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) și (4), cu următorul cuprins: (3) Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice, funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu (…)”. Ulterior, toate aceste prevederi au fost preluate de OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Și acum vine întrebarea de 100 de puncte: cum a reușit Rodica Surducan să își prelungească raportul de serviciu cu Primăria Timișoara DUPĂ împlinirea vârstei standard de pensionare, în septembrie 2017, din moment ce legislația aflată în vigoare în acel moment nu prevedea posibilitatea prelungirii?!

Idolul tinerilor frumoși și liberi, Dominic Fritz, ține în brațe o pensionară păstrată ilegal în funcție de vechea administrație

Concret, vârsta standard de pensionare și stagiul de cotizare erau stabilite și publicate pe site-ul Ministerului Muncii, în funcție de luna și anul nașterii, în tabele distincte pentru femei și pentru bărbați. Conform datelor din tabelele respective (vezi foto), Rodica Surducan (născută în 1 ianuarie 1957) împlinise vârsta standard de pensionare (60 de ani și 8 luni) în septembrie 2017!

Or, în septembrie 2017, așa cum am arătat, doamna Surducan avea vreo două luni de când fusese numită director general al DASMT prin dispoziția primarului Nicolae Robu, iar raportul ei de serviciu a continuat, deși ar fi trebuit să înceteze de drept și, prin urmare, să iasă la pensie. Mai mult, în martie 2018, Rodica Surducan s-a prezentat și la concursul unde a fost notată chiar de subalternii ei, deși se afla de șase luni în afara legii!

Serviciu contra serviciu

Dar cine oare s-a mai prezentat, cu deosebit succes, tot în martie 2018, la un alt concurs organizat de Direcția de Asistență Socială condusă, cum spuneam, de o șefă aflată în afara legii? Aflam tot din acel articol de pe www.debanat.ro că un anumit pensionar și-a dorit cu orice preț să cumuleze pensia cu salariul: Florian Aurelian, soțul celebrei Rodica Aurelian, șefa Serviciului resurse umane din cadrul Primăriei Timișoara. Adică fix cea care ar fi trebuit să îl anunțe pe primarul Nicolae Robu, în septembrie 2017, că raportul de serviciu al Rodicăi Surducan a încetat de drept și, ca atare, aceasta trebuie eliberată din funcție! Serviciu contra serviciu ca la carte…

Surducan e scumpă la vorbă, Robu se spală pe mâini

Zilele trecute, am solicitat doamnei Surducan ca, pornind de la considerentele expuse mai sus, să ne explice cum a reușit să își prelungească raportul de serviciu la vremea respectivă, deși legea nu îi permitea acest lucru. Absolut previzibil, răspunsul DASMT a fost laconic și pe lângă subiect: “Doamna Surducan Rodica a fost angajată în urma unui concurs de recrutare conform legislației în vigoare”. Atât și nimic mai mult.

De curiozitate, ne-am adresat și fostului primar Nicolae Robu, al cărui răspuns, ce-i drept, mult mai elaborat, a fost, de asemenea, previzibil: “Eu am respectat ÎNTOTDEAUNA legea, așa cum v-am mai spus și alte dăți. N-am semnat niciodată niciun act fără aviz juridic pozitiv. De legalitate răspund juriștii. De oportunitate răspunde primarul, respectiv decidentul, în general, care-o fi el. D-na Surducan a făcut treabă foarte bună! I-aș fi prelungit oricât mi-ar fi permis legea. Încă o dată, eu nu sunt jurist, nu a fost și nu e treaba mea să studiez legislația și să o interpretez. De aceea există Serviciu Juridic și secretar și de aceea legiuitorul a prevăzut avize din partea lor premergătoare semnăturii decidentului”.

Este evident că nu are de unde să știe primarul când îi încetează unui funcționar public raportul de serviciu, dar acest lucru nu era nici de resortul Serviciului juridic, nici de cel al secretarului, ci, așa cum spuneam, intra în atribuțiile funcționarilor Serviciului resurse umane, iar asta pare să-i fi scăpat domnului Robu…

Mingea e în terenul lui Frittz

Rezumând: Rodica Surducan a fost menținută în funcție cu încălcarea Legii 188/1999, raportul ei de serviciu trebuind să înceteze de drept și să intre în pensie în luna septembrie 2017.

Toate prelungirile de care a beneficiat doamna Surducan din partea administrației Robu au avut ca punct de plecare o ilegalitate, iar administrația Dominic Fritz a preluat ștafeta. Și asta fără ca nimeni să-l oblige, legea stipulând clar că prelungirea raportului de serviciu e posibilă doar cu aprobarea primarului.

CITEȘTE ȘI: Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde. Sper ca valul 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni

Da, administrația Fritz poate invoca Decizia 112/2021 a Curții Constituționale a României, care a statuat că vârsta standard de pensionare a femeii este egală cu a bărbatului, 65 de ani, doar că această decizie a venit cu patru ani mai târziu pentru Rodica Surducan, pentru că ea ar fi trebuit să fie pensionară începând cu septembrie 2017, iar decizia CCR nu operează retroactiv.

E adevărat, este foarte posibil ca noul primar să nu fi avut habar de aspectele prezentate mai sus, dar acum a aflat și are toate pârghiile necesare pentru a repara situația. De putut, poate. Totul este să și vrea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Idolul tinerilor frumoși și liberi, Dominic Fritz, ține în brațe o pensionară păstrată ilegal în funcție de vechea administrație

  1. Dominic Fritz este total lipsit de caracter, asta divedeste tot ceea ce face…acesta Rodica, fosta Bara ( sotia PNL-istului Dan Bara, bun amic a lui Vasile Blaga, apoi fosta sotie a unui vajnic PSD-ist ..sustinut prin functii de conducere la PLT de insusi Robu, acum numita Surducan..oare din ce motive aceasta cucoana isi tot schimba numele dar nu si functia,,dansa avand la baza pregatirea de profesor de educatie fizica si sport….chiar nu poate Timisoara daca dansa nu este director pe undeva ????!!!!!…chiar daca are fiica emigrata prin Canada…

  2. Dacă tot debordează de energie duamnă Bara, de ce nu încearcă să și-o epuizeze în firmele din domeniul privat, al multinaționalelor, unde se resimte o acută penurie de oameni competenți cu dăruire și putere de muncă.

  3. După același algoritm sint ținute și alte ‘bunicute’ în primăria Timisoara, la diverse compartimente,cu eterne prelungiri. 

  4. Cum sa plece madam Surducan, face bani frumoși acolo. Intr-un an si-a ridicat vilă, acum trage tare sa-si facă mausoleu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *