HALUCINANT! Sute de fete din Timiş au devenit mame înainte de majorat

minora copil

Dacă în primele două decenii după Revoluție, cele mai multe femei așteptau să se realizeze profesional înainte de a-și întemeia o familie, în ultimii ani fetele se grăbesc să se ”maturizeze”. În județul nostru, într-un an, un copil din 28 este adus pe lume de o persoană minoră, arată datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș. Mai mult, 11 fete aflate la pubertate au devenit mame. De partea cealaltă, cea mai vârstnică mamă are 46 de ani.

kalliope-silberberg”Conform datelor raportate pentru anul trecut, în Timiș, s-au născut 8.519 copii, dintre care 4.349 de băieți și 4.170 de fete. Am înregistrat și 300 de mame minore, dintre care 11 aveau vârsta mai mică de 15 ani”, a precizat Kalliope Silberberg, din cadrul DSP Timiș.

Potrivit acesteia, rata brută de natalitate a manifestat o tendință de scădere în ultimii trei ani. Însă, comparativ cu statistica de la începutul anilor 2000, situația nu este atât de gravă. ”Întreruperile de sarcină dintr-un an reprezintă, ca număr, circa o treime din totalul nașterilor, adică înregistrăm 30 de avorturi la 100 de nașteri”, a completat Kalliope Silberberg.

Consiliere pentru minore

Medicii avertizează că începerea vieții sexuale de la vârste fragede (înainte de 16-17 ani) produce modificări la nivelul vaginului, iar nivelul hormonal este dat peste cap. În plus, pot surveni rupturi la nivelul vaginului care necesită sutură chirurgicală. Mai mult, actul sexual săvârșit de la vârste fragede poate produce în rândul tinerelor întârzierea menstruației.

Conform studiilor, în țara noastră vârsta minimă la care fetele încep să aibă relații intime este de 12 ani, media situându-se sub 16 ani. Potrivit psihologilor, majoritatea fetelor fac acest lucru pentru a nu fi marginalizate de grup sau din dorința de a avea o relație cu un anume băiat.

Astfel de experiențe, însă, își lasă amprenta asupra minorelor, care de cele mai multe ori află pe propria piele consecințele acestui fapt. Pentru a preveni efectele nedorite pe care viața sexuală la vârste fragede o poate avea asupra tinerelor, specialiștii DSP Timiș promovează consultări și consilieri gratuite la cabinetele de planning familial.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *