Situaţie dramatică! Prin „grija” statului, zeci de copii internaţi la Spitalul „Louis Ţurcanu” primesc tratament din donații

oncopediatrie

Zilnic, 80 – 85 de copii cu afecțiuni oncologice și hematologice speră la ziua de mâine în timp ce urmează tratamentul la Spitalul ”Louis Țurcanu” . Cea mai mare problemă cu care se confruntă însă personalul medical o reprezintă lipsa medicamentelor, care persistă și la finalul mandatului ministrului Vlad Voiculescu, ”anonimul” ajuns în atenția publică după ce, ca persoană privată, a sărit în ajutorul acestei categorii de bolnavi.

”Situația este dificilă. Lipsesc foarte multe medicamente. Din 2001 și până astăzi nu se importă medicamente pentru oncologia pediatrică. Pentru a asigura tratamentul pacienților noștri, apelăm la donații și sponsori care ne aduc medicamentele din străinătate. Sperăm ca Ministerul Sănătății să reglementeze situația pe ultima sută de metri”, spune conf. dr. Smaranda Arghirescu, șefa clinicii de specialitate.

Peste 60 de copii sunt diagnosticaţi anual cu afecțiuni oncohematologice la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, la care se adaugă și pacienții înregistrați în anii precedenți care revin periodic pentru tratament. În medie, pe parcursul a 12 luni, în saloanele de oncohematologie sunt internați 1.800 de copii.

Tendinţa globală în Europa, dar şi în România, este de creştere a incidenţei cancerelor, aprecierile specialiștilor arătând că în țara noastră aceasta s-ar situa la o medie cuprinsă între 11,6 și 13,7 la suta de mii de locuitori. Conform estimărilor, un nou-născut din 300 va dezvolta un cancer până la vârsta de 20 de ani.

Cazurile de cancer la copii sunt mult diferite faţă de ale adulţilor, astfel că prima categorie se confruntă mai ales cu boli de sânge, leucemii, limfoame şi tumori cerebrale.

La nivel global, 6.000 de copii mor în fiecare an de cancer. În Europa, cancerul este prima cauză de mortalitate la copii cu vârste mai mari de un an. În cazul afecțiunilor oncologice cu prognostic bun, şansa de supravieţuire pe termen lung, adică peste cinci ani, este de peste 85 la sută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *