Disperată că nu este preluată la Urgenţe, o timişoreancă cu dureri de inimă a sunat la 112 din curtea spitalului

Nici un medic nu are trecută în fișa postului empatia (conform DEX, „identificare, prin trăire, cu alte persoane”), doar că, prin natura meseriei, mulți dintre cei care salvează vieți se implică afectiv în relația cu pacienții, pun suflet în ceea ce fac. Mulți, dar nu toți. Nu prelungim introducerea, intrăm în subiect și vă relatăm, pe cât de fidel putem, întâmplarea petrecută săptămâna trecută la Timișoara.

De urgență la spital

O timișoreancă, aflată la volanul mașinii sale, în zona centrală a orașului, simte brusc dureri puternice în piept, în zona inimii, și oprește pe dreapta. Se orientează rapid și realizează că se află, coincidență, chiar în preajma Spitalului Clinic Municipal de Urgență (Clinicile Noi), astfel că se prezintă în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) a acestuia. Deși cu dureri mari în dreptul inimii, femeia se așază cuminte pe scaun, în sala de așteptare, conform indicațiilor de pe ușă, și așteaptă să fie preluată de un cadru medical.

Răspunsuri halucinante

În câteva minute, din camera de gardă iese o asistentă, pe care doamna suferindă o interpelează și îi povestește ce i s-a întâmplat, explicându-i că, din câte își poate da ea seama, prezintă simptomele unui infarct. Răspunsul asistentei este șocant – „Și eu ce să vă fac?!” – și are darul de a-i crește instantaneu și tensiunea doamnei suferinde, care se străduiește să rămână calmă și să obțină, totuși, un ajutor specializat. „Medicul de gardă este înăuntru?”, întreabă timișoreanca, iar asistenta se întoarce în camera de gardă, însă lasă ușa întredeschisă, dându-i, fără să vrea, posibilitatea doamnei suferinde să audă și răspunsul răstit al doctoriței (după voce) adresat asistentei, care, probabil, îi expusese problema: „Și eu ce dracu’ să-i fac, că toate paturile sunt pline?!”…

Apel la 112 din… curtea spitalului

În clipa respectivă, timișoreanca revoltată iese din UPU și, din curtea spitalului, sună la 112 și îi explică operatoarei care i-a preluat apelul ce problemă are. Evident, aceasta își manifestă surpriza când află că apelanta solicită o ambulanță în… curtea spitalului, apoi o sfătuiește pe timișoreancă să intre la Urgențe. Doamna refuză și îi explică dispecerei și de ce, astfel că aceasta transferă apelul către serviciul de ambulanță. Operatorul care continuă conversația cu doamna suferindă rămâne, la rândul său, blocat în momentul în care aude că timișoreanca se află chiar în fața Urgențelor de la Clinicile Noi… Omul o îndrumă către camera de gardă, însă doamna îl lămurește că tocmai de acolo vine și îi explică și acestuia că a aflat că în camera respectivă nu mai sunt locuri, or problema ei este una acută, existând pericolul de a face în orice moment un stop cardiac. Dispecerul simte disperarea din vocea femeii și o roagă să se liniștească și să aștepte câteva minute, că va veni cineva la ea.

Consultație în ambulanță

Într-adevăr, peste câteva minute, dintr-una din ambulanțele parcate în curtea spitalului, coboară o asistentă care se îndreaptă către doamna cu pricina și o întreabă dacă dânsa este cea care a sunat la 112. Pentru a treia oară, femeia este îndrumată spre camera de gardă, iar în urma refuzului, este poftită de asistentă în ambulanță, pentru un consult. La solicitarea pacientei, asistenta îi face un EKG, iar în timpul derulării operațiunii, privind pe monitor, îi spune femeii: „Într-adevăr, observ niște bătăi atipice ale inimii”. În paralel cu EKG-ul, asistenta îi pusese pacientei și un dispozitiv pe deget cu care îi luase tensiunea și pulsul. Cum diferența de tensiune era considerabilă, 135 cu 61, asistenta admite că e posibil ca stresul ultimelor minute să-și fi spus cuvântul…

O pastilă și o… frecție

După ce examinarea ia sfârșit, asistenta ia EKG-ul și merge să-l prezinte medicului cu care făcea echipă pe ambulanță și care ieșise în momentul în care pacienta urcase în mașină. Se întoarce cu doctorul, care-i spune doamnei respective că n-are nimic la inimă, ci că, probabil, are o nevralgie, că poate a tras-o curentul… Femeia insistă că n-o dor mușchii spatelui, acolo unde medicul localizase nevralgia, ci că simte înțepături în inimă, care au apărut brusc. Până la urmă, doctorul îi face o concesie pacientei și o consultă și el, o palpează, îi pune întrebări de genul „Fumați?” (răspuns negativ), menținându-și, la final, verdictul inițial: nevralgie. Îi prescrie și un tratament: „Luați Paduden și un unguent (doamna nu-și mai amintește denumirea – n.r.) cu care acasă să vă facă cineva frecție pe spate”… Când a văzut că doctorul o ține pe-a lui, timișoreanca nu l-a mai contrazis, dar a solicitat EKG-ul pentru a merge cu el la o clinică privată, la un medic cardiolog. I s-a dat EKG-ul cerut, însă i s-a mai făcut încă unul, care să rămână la spital.

„Nevralgia” a dispărut fără pilule și masaje

În tot cursul zilei respective, femeia a resimțit, în continuare, înțepături la inimă, însă nu de intensitatea celor de mai devreme, pentru ca, a doua zi, acestea să dispară, la fel de brusc precum apăruseră. Asta, evident, fără ca timișoreanca să înghită vreo pastilă Paduden sau să-și facă vreo frecție pe spate, pentru a combate așa-zisa nevralgie… Întâmplarea pe care v-am relatat-o a avut un final fericit, dacă se poate spune așa, în sensul că, până la urmă, femeia și-a revenit și a rămas doar cu sperietura. A cui era, însă, vina dacă timișoreanca murea, cu zile, la ușa Urgențelor, pentru că doctorul n-avea „ce dracu’ să-i facă, că toate paturile erau pline”?

 

Citeşte şi:

DEFICIENŢE GRAVE de comunicare la Spitalul de Copii din Timişoara

 

83 Comments
Gil 15 martie 2018
Au dreptate..am patit.o acum trei zile la Universitar ( Morga).Bucuresti..ma dus ambulanta..m.au aruncat intrun pat..iar dupa 2 ore mi.au luat o analiza...dupa 5 ore alta analiza la fecale..dupa 7 ore o perfuzie.Nu am fost intrebat ca ma doare din bun simt..ca sa mi se dea un calmant.Dupa 8 ore in camera ,ma chiama o rezidenta sobra imi da o reteta pentru diaree..care a inceput de 7 ore si ma expediaza..spunind ca daca ma simt rau sa merg la contagiosi.Nesimtitii mai cer si lefuri neimpazitate mari..iar mie pe pensie mi se ia impozit pe care lam platit toata viata...Sa vedeti ce vile maasini au...mie.greata cind aud de ei..calici si avari..sau facut medici pentru spaga
LiaV 15 iulie 2017
În general, atacăm pe cel de lâmgă noi, pt că e aproape. În acest caz tocmai pe cel care ne ajută. Dar ştim oare că, de ex, un bolnav are dreptul să primească de la medicul de familie trimitere la examen de specialitate O SINGURĂ ZI PE LUNĂ? Adică... poate primi 10 trimiteri, dar într-o singură zi! Atât are voie să fie bolnav şi neapărat în acea zi să ştie de ce suferă. Pt că dacă azi am probleme respiratorii şi primesc trimitere la Pneumologie, iar peste 2 săptămâni fac o criză de ficat... ce fac? Ori merg la Urgenţe, că drept la trimitere nu mai am, ori stau acasă 2 săptămâni, aştept să se facă luna să pot primi trimitere, boala se agravează şi apoi ne întrebăm de ce sunt pline spitalele. De ce şi urgenţele. Uite de ce! Şi atunci... unde ar trebui mai bine să ne uităm şi să vedem că altundeva e buba ce provoacă toate astea?
Marcu 18 martie 2017
Am cautat din curiozitate un articol fe acest gen...in seara aceasta am patit acelasi lucru...am incercat si acum 2 luni sa contactez pro tv...fara succes insa...in spitalul slobozia se intampla celeasi lucruri murdare....si jimemeni nu ia nici o masura...oricate asigurari am plati tot asa vom fi tratati...nu sunt simpatizantul nici-unui partid...imi platesc darile de 18-20 de ani...ma intriga faptul ca sunt tratat ca un cersetor la poarta spitalului.....nu mai e mult pana ma vor inregistra camerele de supraveghere cand voi rabufni....va multumesc...
cornelia 20 august 2016
Scuze ! după renumerotare mă refer la nr. 5-Dana și nr. 13-rezidentul- foarte bine
cornelia 20 august 2016
Foarte bine nr. 4 -Dana și nr. 12 -rezidentul. Aveți dreptate în tot ce spuneți. Am vazut de multe ori la urgențe femei isterice, egoiste, care cer să fie băgate în seamă numai ele, atunci când vor și trec peste ceilalți care așteaptă. E și asta o problemă psihică. Practic, au o durere simplă de cap și fac din asta o tragedie. Femeia din articol e una dintre ele. De vreme ce a putut să se agite pe acolo, să dea tel la 112, să asculte pe la ușile medicilor înseamnă că nu avea nimic grav. Putea să meargă la privat dar s-a gândit că plătește mult acolo. Deci a avut timp inclusiv să se gândescă la asta. Cipriene ai dat-o în bară cu articolul tău. Mă și mir cum de ți-au mai răspuns medicii. Învață și tu 6 ani, cu sute de examene, apoi încă 4 ani rezidențiat și alte examane și apoi să vii și să dai lecții de medicină. Nu sunt medic dar ii sipmatizez . Plecați toți din țară să rămână jurnaliștii să dea rețete.
Elisa 6 aprilie 2016
Sa iti permiti sa faci o femeie isterică, nesimtita si bolnavă psihic fiindcă deja intrase in panica de dureri, de sufocare si fiindcă nimeni nu o baga in seama si poate ea chiar putea suferi un infarct si sa moară! Ce suflet ai mai monstrule cu chip de om? Meritati decapitati mai nemernicilor si macelarilor ce sunteti! Cei mai buni medici sunt vererinarii acum deoarece ei trebuie sa pună diagnostic fara a i se plânge cineva! Rusine rusine rusine!
Elisa 6 aprilie 2016
Mai nou nu mai exista boli fizice decat psihice in medicina...Atac de panica si depresii. Fiind incapabili sa pună cu adevarat un diagnostic in urma unor analize specifice este mai simplu asa de aceea avem atâtea cazuri de erori si culpe medicale. Vi s-a intamplat dvs stimată Ana Banana sa nu te poti ține pe picioare, sa mergi la urgente si sa ti se spună ca degeaba stai acolo fiindcă nu au ce sa iti faca si sa te întorci acasa la fel fara a fi măcar examinată. Ti s-a intamplat tie Ana Banana Partana sa mergi cu copilul in urgente la 12 noaptea si la Bega si la Infecțioase in urma unei alergii sa s ti se pună diagnostic de Scarlatina din cauza ca nu sunt disponibile laboaratoare in regim de urgente in week chiar Daca e vorba de un copil. Sa ti se dea tratament specific Scarlatinei fara ca simptomatic sa se pupe una cu alta iar cand am facut analizele sa iasă alergie? 2 spitale acelasi diagnostic eronat din cauza ca noi pe perioada de sâmbătă si duminică nu putem face analize nicăieri. Asta fiind o boala care doar in urma unui exudat faringian si in urma unor analize de sânge se poate diagnostica. Daca as sti cine esti cu adevarat Ana Banana Partana as veni si te-as juca in picioare! Nu iti pot dori decat sa treci si tu printr-o astfel de situație ca sa înțelegi situația din punct de vedere uman!
Elisa 6 aprilie 2016
Auzi mai Ana banana/pana...lasă ciocu'mic ca ai cam luat-o pe aratura cu tupeul si te mai si lauzi cu calităților si studiile tale. Daca era mama, tata,sora, frate din familia ta oare tot asa vorbeai? Nu va e rusine mai nemernicilor? Ex: tatăl meu in om cu handicap(picioare taiate/, solicita o ambulanță in urma unor dureri in piept cu pareza mana stanga. Ajunge ambulanță si nu înnorat ci la sat la vreo 30 km deTm, acestia ii iau tensiunea evident foarte mărită si ii dai tatălui o partiluta sa o tina sub limba pt ai scade tensiunea si pun diagnostic atac de panica.i-au spus tatălui meu sa meargă la medicul de familie si sa ii faca o rețetă pt niste pastiluta pentru a menține tensiunea in limite normale. Mergând la medicul de familie acesta a refuzat categoric sa ii faca reteta si i-a facut trimitere pt medicul specialist cardiolog. Ajunge tatăl meu si acolo si ce credeti...in urma unui Ekg medicul a chemat de urgenta ambulanță fiindcă constatase ca tatăl meu suferise un infarct. Vreau sa va spun ca a doua zi a fost operat de urgenta o s-a introdus stend la inima fiindcă erau arterele înfundate. Deci atunci despre ce vorbim doamna Ana Banana? Pai tu esti medic ma ciuri buri care esti? Asa putem fi oricare dintre noi prosti fara experienta cu 6 ani de medicină si 2 de practicanți amatori! Rusine mai nemernicilor care faceti facultatea ca mama si tata cunosc pe medicul x si iaca mai trece care un examen cu un miel,porc, euro! O zi buna stimată partata Ana Banana!
Dana Zdremţan 10 decembrie 2015
Pacientul vine in UPU, este preluat de un asistent de triaj, iar cazul este catalogat la gradul de urgenta. Doamna in cauza s-a considerat mai bolnava decat era, contrar diagnosticelor prezumtive puse de asistenti si medici. In saloanele UPU puteau fi pacienti mult mai gravi decat dumneaei (si cu siguranta erau) dar pentru ca facem scandal ar trebui sa insemne ca suntem pe moarte? (de cele mai multe ori nu e asa!)Doamna doctor din UPU nu a repezit-o pe doamna pacienta ci aceasta din urma (cu nesimtirea cu care a cerut sa fie preluata imediat pentru ca moare!), a ascultat pe la usi. Ea habar n-are daca era discutia despre ea sau despre un alt pacient sau chiar despre (poate) barbatul doctoritei prins cu o alta femeie! :).Doamna pacienta s-a crezut buricul pamantului cat sa aiba impresia ca toate discutiile sunt despre dumneaei.Trecem peste aceste (deja) aberatii de comportament si vedem ca pana la urma doamna pacienta a fost consultata de un medic adevarat (rezidentii nu sunt medici, poate putem sa le schimbam denumirea in "muncitori necalificati cu 6 ani de facultate si restul anilor de rezidentiat efectuati") de pe salvare. EKG facut, consult facut, diagnostic pus: femeie care isi da prea multa importanta...i se dau cateva leacuri (pentru mintea ei, nu pentru diagnostic)...daca nu i se prescria nimic spunea ca a fost lasata sa moara fara sa primeasca tratament! Si dupa toate acestea, nu a fost multumita de consulturi.Atunci intreb: DE CE NU ATI MERS DE LA INCEPUT LA PRIVAT, DOMNA PACIENTA? ne scuteati de citirea acestui penibil articol...Cat despre autorul articolului este mai penibil decat protagonista lui!PS: pacienta nu a murit de infarct miocardic deci sigur nu a fost atat de bolnava (poate isterica)Cu stima,Un medic rezident (aka muncitor necalificat cu diploma de 6 ani de facultate si inca 2 in campul muncii)
Ana 9 decembrie 2015
Domnule "jurnalist"....articolul este absolut penibil. Spui ca ai consemnat niste fapte, dar de fapt ai consemnat o frustrare personala.
Bogdan Chiriac catre asistent de ...sau catre rezident 9 decembrie 2015
Eu ma ingrozesc cand citesc ce scrieti si modul in care va exprimati! Mai oamenilor! Din atac de panica se moare. Ce dracu tot scrii acolo cu lipsa totala de p...., asa ati invatat? Daca venea femeia cu 100 de euroi sa vezi cum ii pupati mana. Rusine voua, creste-ti pe banii nostrii, ce salarii mai vreti cand va faceti lunar leafa de 30 de ori? Eu am postat cu numele meu real, ...RUSINE voua UPU Clinicile Noi. Sa se implice femeia de servici mai mult ca voi, am scris si cazul meu...eu tot lipsa totala am.....??? Pardon pana cand ati primit analizele TEMBELILOR m-ati trata ca pe un drogat. RUSINE VOUA!
Alexandru Cepesi 9 decembrie 2015
Doamna "Anonim" cea care a fost la judetean, eu am fost pe T.I. (terapie intensiva) si cum am fost tratat acolo... Nu am cuvinte niste oameni pita lu Dumnezeu ! Asistenti de acolo ma intrebau din 5 in 5 minute "cum ma simt?", "iti este foame, sete?" si asa mai departe. Asa ca va rog oameni de acolo merita tot RESPECTUL !
asistent ambulanta 8 decembrie 2015
Mai bine ati iesii in strada sa dea salarii la medici sa nu mai plece toti dincolo sa ofere conditii in spitale sa mareasca capacitatea unitatilor de primiri urgente
asistent ambulanta 8 decembrie 2015
Si apropo de atitudinea acelui medic de garda a fost asa impulsiva deoarece nu poate sa faca nimic pentru acesti pacienti din motiv de locuri insuficiente in spitale pe noi ne intereseaza clubul colectiv in loc sa ne intereseze locurile limitate din camera de garda
asistent ambulanta 8 decembrie 2015
Asta nu se poate numi urgenta este pe scurt un atac de panica sau sindromul L.A.P=lipsa acuta de p....sa fim seriosi habar nu aveti de medicina si vorbiti aiurea .niciodata inima nu doare nu inteapa nu exista jungi pentru aceste simtome boala aceea se numeste nevralgie intercostala iar medicul de pe ambulanta a avut dreptate .deci diagnosticul este ATAC DE PANICA din cauza supraoxigenarii si din aceasta cauza se pate si sa se ajunga la cadere in inconstienta dar atentie nu stop cardio .o nevralgie tine 2,3 zile iar un junghi apare si dispare in cateva ore
Florin 8 decembrie 2015
În 2007 mi-am tăiat 2 degete la o mașină de tuns iarba nu am sunat la salvare ci am tras o punga pe mana și am plecat la același spital (clinicile noi), la camera de garda drcare era de serviciu în loc sa mă ia în primire a început sa mă certe ca de ce îmi permit sa merg acolo în pantaloni scurți i-am răspuns:sa mă scuze ca nu mi-am luat costumul dar chiar mă grăbeam, moment în care a venit lângă mine un stagiar sau drancardier nu știu ce era și mi-a spus: nu e etic ce fac dar e spre binele meu pleacă de aici. Așa ca mi-am pus degetele în spinare și am plecat la Casa Austria. Tot respectul pt cei de la Casa Austria.
rezident 8 decembrie 2015
"Cum diferența de tensiune era considerabilă, 135 cu 61" Habar nu aveti despre ce vorbiti, aveti cunostine medicale ZERO daca scrieti asa ceva. Cum va permiteti sa luati la puricat conduita medicala cand nu stiti ce inseamna o tensiune normala?? Sa va fie rusine! Scrieti ce vreti despre atitudinea si limbajul medicului, dar lasati medicina celor care au studiat-o. Femeia nu avea nimica serios, trebuia sa isi astepte randul, se numeste triaj. Stiti cati medici urgentisti sunt in tura la Spitalul Municipal? Unul singur! Ati scris ca femeia a mers la privat. Ati intrebat-o ce i-au spus acolo? Va zic eu, acelasi lucru. Deci "O pastilă și o… frecție", cum scrieti domnule ilustru jurnalist, este intradevar tratamentul doamnei. Dar nu aveti dumneavoastra de unde sa stiti acest lucru. Insa orice roman e expert in politica, fotbal, agricultura, si mai nou medicina. SA VA FIE RUSINE! Tineti-o tot asa si plecam toti din tara, sa va trateze vrajitoarele si preotii!
gabi 8 decembrie 2015
si articolul lasa de dorit...
gabi 8 decembrie 2015
Eu sant medic in Spania si timpul de asteptare la urgenta in spital poate ajunge pina la 3h sau mai mult in functie de cat de aglomerat e , si asta ca nu e un oras mare... In londra am colegi care imi spun ca au asteptat la urgenta si 12h... cum am lucrat in urgenta, pot spune k nu e vina numai a sitemulu care e defectuos in toate TARILE ci si a pacientilor care supra aglomereza urgentele cu probleme minore pe care le poate rezolva medicul de familie.
Nexium 8 decembrie 2015
Buna ziua domnule 'jurnalist' , daca te-ai fi documentat inainte de a scrie articolul ar fi fost ceva. Durerea toracica cu caracter de intepatura, este o durere parietala, adica de perete toracic. In momentul in care femeia a spus ca o inteapa la inima toata lumea din upu a stiut imediat ca acest caz nu reprezinta o urgenta imediata, durerea toracica fara caracter anginos sau dispnee are un timp de asteptare pana la 3 ore. Daca si noi ne am documenta despre tratamentul bolilor la fel cum ai facut tu acest articol ar murii cel putin jumate din pacienti. Sa-ti fie rusine...
... 8 decembrie 2015
Citez : "În paralel cu EKG-ul, asistenta îi pusese pacientei și un dispozitiv pe deget cu care îi luase tensiunea și pulsul " vaisamar de ce scrieti cu pulsoximetru voi luati tensiunea ? Habar nu aveti nimic , dar ca tipa si blestema personalul din upu numai ziceti nimik ?
Nume 8 decembrie 2015
Este lipsă de profesionalism din partea autorului articolului să prezinte doar varianta unei paciente nevrotice, fără să ia în calcul variantă medicilor. Era vb de o nevralgie pe care o poate trata și medicul de familie. Înțepăturile la inimă nu înseamnă infarct, și infarctul nu trece așa de la sine... Și da, ce poți să faci dacă toate păturile sunt pline? Faci un ekg in hol, iei sânge în curte?!?! Nu e vina medicilor..ci a sistemului și a pacienților care pentru orice aglomerează UPU și nu merg la medicul de familie. Cine nu a făcut medicina și nu a lucrat măcar o zi în UPU să vadă ce condiții sunt și cât stres nu are dreptul să comenteze!
Nume 8 decembrie 2015
Este lipsă de profesionalism din partea autorului articolului să prezinte doar varianta unei paciente nevrotice, fără să ia în calcul variantă medicilor. Era vb de o nevralgie pe care o poate trata și medicul de familie. Înțepăturile la inimă nu înseamnă infarct, și infarctul nu trece așa de la sine... Și da, ce poți să faci dacă toate păturile sunt pline? Faci un ekg in hol, iei sânge în curte?!?! Nu e vina medicilor..ci a sistemului și a pacienților care pentru orice aglomerează UPU și nu merg la medicul de familie. Cine nu a făcut medicina și nu a lucrat măcar o zi în UPU să vadă ce condiții sunt și cât stres nu are dreptul să comenteze!
Babut Anuca 8 decembrie 2015
Eu nu pot avea decât cuvinte de laudă pentru medicii de la upu ,acum trei săptămâni am avut accident cu masina ,am ajuns la urgențe si toți cei de acolo s-au comportat exemplar. Mi-au fost făcute imediat toate analizele, tomografie, ecografii etc .Toată lumea mi-a vorbit frumos fără sa le dau nimic,am vazut comportamentul lor impecabil de fiecare dată cand am mers la pansat ,a fost la fel cu toți pacienții pe care i-au avut înăuntru. Stimă tuturor
Anonim 8 decembrie 2015
Am ajuns și eu la urgente din cauza ca am luat o supradoză, adica în loc de o pastilă pe zi, am luat din greșeală 2, și asta se datora faptului ca lucram de noapte și după ce m-am trezit, nu am mai știut dacă am luat pastila sau nu. În fine. M-am învinețit la față, în zonă buzelor, în zona unghiilor, sub ochi..parca eram moartă, așa aratam. Am mers la județean la urgente, am stat acolo de la 18:00 până la 00:00. Când am intrat în sala de consultații, mă întreabă medicul ; "ce te supăra?". Eu îi spun ca nu ma doare nimic, doar ca nu mi se pare în regulă ca m-am învinețit la față din cauza acelor pastile. Și mă întreabă: și eu acum ce să îți fac? Îi spun ca ar fi ideal să îmi facă o hemoleucograma, ca să vadă ce pericole sunt. Îmi zice sa ma pun pe pat, imi ia sânge pentru hemoleucograma, și trimite un asistent să îmi pună o branulă, ca să îmi administreze ceva soluție. Vreau să va spun ca incompetentul acela de asistent mi-a pus branulă, fără să dezinfecteze zona înainte. M-a împuns pur și simplu și aia a fost. Apoi mi s-a spus să mă ridic de pe pat ca să las pe altcineva în locul meu, și m-au mutat pe un scaun cu rotile. Și am stat acolo cam o ora până am primit rezultatul. Acesta cică ar fi fost bun, și singură recomandare a fost să renunț la pastilele respective sau să nu mai iau câte una zilnic, ci să iau una la două zile. Cam acestea sunt condițiile în zilele noastre, în spitalele din România. Oamenii mor așteptând la cozi interminabile, și ei se întreabă "ce dracu să îi fac la ăsta?". Frumos...foarte frumos.
Mihaela 8 decembrie 2015
Eu si sotul am asteptat anul trecut in camera de asteptare de la Luis Turcanu de la ora 19 pana la ora 00.00 cu doi copii mici,unul de o jumatate de an iar celalalt de 3 ani. Copiii aveau amandoi temperatura de cateva zile.I-am tratat acasa cum am stiut din experienta si dupa cateva zile dc am vazut ca nu le trece am zis sa mergem la spital.Eram mutati de curand in Tm si nu aveam medic de fam aici asa ca am fost nevoiti sa mergem la urgente seara,dupa ce e ajuns sotul de la serviciu.Problema este ca in cele 5 ore in care am stat acolo,desi se tot plimbau asist si doctori pe usa, ba chiar mergeau si la fumat chiar alaturi de locul in care asteptam noi, deci,in tot timpul asta nu a venit NIMENI sa ne intrebe de ce suntem acolo si inca cu doi copii,cu toate ca cel mare incepuse sa faca crize dupa atatea ore,ii era foame si era obosit,era miezul noptii!!!NIMENI in 5 ore!Ne-am enervat si am plecat la Urgente la Bega unde dna doctor de garda i-a consultat imediat si ne-a dat tratam corespunzator...
Andrei 7 decembrie 2015
SI eu am fost la Municipal, dupa ce luasem un medicament prescris, si am avut reactii adverese.... SI am stat vreo 2 ore- si mi-au facut cateva investigati ca sa ma trimita acasa spunand ca sunt doar racit, desi avusem palpitati initial la inima.Asa ceva nu mi s-a intamplat altundeva in tara..
Gianina 7 decembrie 2015
ce sa ma-i zic eu a-m stat 3 ore pentru un vaccin anti titanus si dupa cele 3 ore a-m plecat pt la fel a-m patit si eu pe bune acuma sa stai 3 ore intr-un spital la UPU pentru o intepatura vai samar eu ma intepasem in deget nu foarte tare cu bormasina norocu meu ca nu era una pe curent si era una cu baterie ( auto infilentanta ) deci vai de ei pacienti care ajung acolo la UPU
pacient 7 decembrie 2015
Alo , medstudent - du-te la ma-ta in batatura, ar trebui sa fii azvarlita urgent din sistem - spui ca muribunzii sa aiba empatie fata de Medici ? - adica 'ce naste din pisica, soareci mananca " - nesimtita si neomenoasa de-a dreptul
razvan 7 decembrie 2015
Razvan: Aceasta intamplare,e bine ca a avut un final fericit...Eu unul nu sunt surprins de cele intamplate... in urma cu ceva timp ,mi-am pierdut mama in acest infect si nenorocit spital,si tot in conditii de incompetenta maxima din partea medicilor de acolo...Da este foarte adevarat ca traim intr-o tara in care in 2015,este mai nasol sa fii bolnav decat in 1989,atunci sistemul era mai sanatos,dar cu toate lipsurile si problemele existente,sa nu uitam ca acesti medici sunt si ei oameni...cu suflet,unde mai pui ca au facut ani de scoala,ba au mai depus si un juramant,ca sa salveze vieti...si ajungi sa mori cu zile de la niste banalitati,indiferent de varsta, egal ca ai 20-40 sau 60 ani!!!!Trist si revoltator in acelasi timp....sunt medici de la acest spital,care nu au nici o treaba nici cu medicina,nici cu conditia de a fi om...Sunt si exemple pozitive vezi cazul Colectiv,dar acelea sunt raritati,si trebuie sa ai un noroc orb,sa ajungi pe maini"bune". Din pacate,asta e... Oricum cel mai infect si nenorocit spital din Timisoara.
oana 7 decembrie 2015
din pacate se intampla in spitalele noastre....eu am trecut prin ceva asemanator... in urma unei crize biliare care a fost cu o eruptie cutanta ma prezint la urgente tot la clinici unde acolo mau bagat in seama si ca imi opreasca eruptia cutanata care era la nivelul intregului corp miau dat cortizon care bineinteles la un ficat afectat da reactie si te ingalbenesti de zici ca ai hepatita. bineinteles organismul meu a reactionat mam ingalbenit si apoi am fost trimisa catre spitalul victor babes cu salvarea. acolo dna doctor ca ma preluat in atentia ei desi cu fisa in mana venita din urgente incepe sa imi faca tot felul de investigatii si toate markerele de hepatita contra cost la un laborator privat ptr ca spitalul nu dispune de acesti markeri.in urma ecografiei reiese colecist .dupa o sapt de facut foame caci nu apucam sa mananc mai nimic caci de trei ori pe zi eram recoltata ptr tot felul de analize bineinteles contra cost la laborator privat caci spitalul nu avea substantele pentru a imi face analizele cer sa fiu externata caci nu stiam ce am nu aveam nici un diagnostic concret. la doua zile am mers la privat unde mi sa pus un diagnostic colecist . pe iesirea din spital imi scrie ca si diagonostic hepatita necunoscuta pietre la rinichi si colecist curat.
maria 7 decembrie 2015
Nu e o atitudine demna dar cei care fac garda sunt si f stresati la cate ore stau in spital si cedeaza nervos.Eu am fost la urgente si am vazut ce se intampla acolo
io 7 decembrie 2015
Deci femeia nu avea nimic dar a agitat serviciul de urgente sunand la 112 sin curtea spitalului. Sunt si eu medic dwci din start sunt lipsita de empatie. CE am observat EU si colegii straini e ca sunt pacienti foarte nemultumiti ca nu au nimic grav. Si nu ii poti convinge nicicum de diagnostic. Mai sunt altii care nu cred ce le spui Oricat ai explica, degeaba. Nu stiu ce au sa cred ca au altceva . Ma intreb de ce mai vin la noi.
Iulia 7 decembrie 2015
Medstudent - sa vorbim de empatie. Eu cred ca medicul devine medic pentru ca VREA sa FACA aceasta meserie (cunoscand riscurile si problemele dinainte). Omul se imbolnaveste fara sa vrea si nimeni nu ajunge la urgenta pentru ca vrea sau si-a planificat asta. Deci, reciprocitatea cuvantului empatie nu-si are locul aici.
studenta medicina generala 7 decembrie 2015
Foarte urat comportamentul personalului medical, daca cele relatate au fost intr-adevar veridice. Dar pentru a nu sti interpreta un ECG, trebuie sa fii un medic extrem de prost, ceea ce nu prea exista, mai ales in spitalele mari din Timisoara. Daca doamna ar fi avut intr-adevar un infarct s-ar fi vazut in mod cert pe ECG. Si UPU e plin de pacienti care "stiu ei mai bine" decat un medic sau decat oricine altcineva ce au. Aceasta a fost in cele din urma si atitudinea doamnei prin cererea ECG-ului sa se prezinte cu el la o clinica privata, unde un alt doctor care a terminat (probabil) aceeasi facultate dar profeseaza pe bani mai multi ii va spune acelasi lucru dar pe un ton mai frumos.
Aleena 7 decembrie 2015
am stat 1 ora jumate in sala de asteptare intr-un spital in Berlin cu mama aflata in criza acuta de fiere. Efectiv nu se mai putea tine pe picioare si nu ne-a bagat nimeni in seama. In final au dus-o intr-un separeu si i-au facut un eco cu cea mai mare incetineala si raceala posibila. Apoi au spus ca ii vor face o injectie pentru durere dar trebuie aprobata de medicul de urgenta. A mai trecut o jumatate de ora timp in care mama aproape a lesinat de durere,. In final i-au facut injectia dupa care nu a mai trecut nimeni pe acolo vreo 4 ore pana n-am mai putut rezista si am abordat irirtat o asistenta care atunci s-a uitat pe un grafic si a zis mirata ca trebuia dusa deja intr-un salon, nu stia de ce nu a venit nimeni dupa noi. Romania nu e cel mai mare dezastru crdeti-ma, suntem cu gura mare si nemultumirile ne napadesc dar perfect nu e nici unde.
cetatean 7 decembrie 2015
Din pacate, articolul cu d-na care a ajuns la urgenta nu e singular. Sigur nu toti medicii sunt ca d-na din articol, ca nu stie ce sa faca cu pacientul, dar macar daca ar fi vazut-o pe doamna, si ar fi consultat-o poate nici nu era nevoie de inca un bolnav pe inca un pat! Te duci la urgenta, iar personalul medical nici nu te baga de seama, poti sa mori linistit, iar asemenea cazuri sunt in toata tara, nu doar in Timisoara. Foarte trist pentru noi toti care suntem lipsiti de oamenie, si nu avem mila de semenii nostrii, si astfel ii patam si pe cei care totusi fac ceva pentru un om bolnav. Sigur ca salariile sunt mici, dar e asa de mult sa fii OM? Costa chiar asa de mult o vorba buna? Sau un pic de interes? Poate ca ajungem si noi candva la un medic strain, desi copilul nostru e medic la randu-l lui, iar in acest caz, ne convine cum am fi tratati? Oare chiar nu conteaza nici juramantul depus de medici? Nu mai conteaza nimic in tara asta, doar banii? Trist, foarte trist!
Andreea Giorgi 7 decembrie 2015
Atata campanie negativa faceti cadrelor medicale dar nu cereti si parerea celor care sunt implicate in poveste. Nu cred o iota din articol. Pacientii au devenit agresivi de-a dreptul si asta datorita voua. Pacientii citesc pe net tot felul de aberatii si se prezinta la camera de garda crezand ca tu ,medic in fata lor esti un nimic. Si mai mult de atat toti au senzatia ca sunt o urgenta. Criteriile de urgenta si triajul il stabilesc cadrele medicale nu pacientii.
Bras Mihai 7 decembrie 2015
Nu i-a spus nimeni doamnei ca e posibil sa fi facut un atac de panica? Stresul, oboseala si anxietatea pot determina acele intepaturi la inima care defapt poate fi muschiul intercostal. O spun din propria experienta. Normal ca trebuie sa isi faca niste analize amanuntie ca sa elimine orice alta suspiciune. Medicii de la urgente sunt superficiali, eu am fost la judetean si ei erau preocupati cine castiga la poker. Am avut o piatra la rinichi care s-a oprit fix la mijlocul "organului", da acum pare amauzant, dar sa simti o piatra inauntrul penisului nu este. Normal ca m-am dus la urgente. Recatia medicului a fost "asa si care e problema daca s-a oprit acolo, pe unde crezi ca iasa? ". Ok eu nu am de unde sa stiu ce se poate intampla, dar mi se pare penibil sa iti vorbeasca asa. Daca simtomele doamnei nu sunt de natura medicala as safui-o sa isi programeze o sedinta la psiholog. NU, NU merg oamenii nebuni la pshihlog(ma rog, cu mici exceptii :)) ) Oboseala si stresul ne pot ajunge din urma, apare anxietatea care ne creeaza tot felul de senzatii ..ameteli, furnicaturi, tiuituri in urechi, chiar si dureri in zona inimii. Pshihologul nu face alteceva decat sa iti explice ce sa intampla defapt cu corupul tau si sa te ajute sa intelegi cauza.Spre ca ajuta si sper sa o luati in serios, nelinistea care o poate da anxietatea este "ametitoare" :-)
Bogdan Chiriac 7 decembrie 2015
Buna Ziua! Ma numesc Chiriac, va spun numele meu adevarat deoarece domnii care vor sa verifice povestea au de unde sa inceapa. Acum aproximativ 1 luna in jurul orei 01;30 noaptea m-am trezit din somn inecandu-ma, nu am mai reusit sa-mi revin ca deobicei cum o faceam si cand am vrut sa-ma ridic am cazut pierzandu-mi cunostiinta (stiindu-ma suferind cu apnee acuta)...Dupa cateva minute mi-am revenit iar impreuna cu logodnica mea am mers noi la urgente la Clinicile noi deoarece stam foarte aproape, cu masina facem aprox 3 minute si nu am sunat la ambulanta care ar fi venit in 15 - 20 de minute. Dupa ce am explicat asistentelor ce s-a intamplat dupa ce am explicat tuturor rezidentilor vre-o 5-6 la numar ce s-a intamplat, mi-au spus sa astept in sala de asteptare, mentionez ca in tot timpul asta m-am sprijinit de prietena mea, eu neputand sta in picioare...Dupa vre-o ora fiindu-mi foarte rau, FEMEIA DE SERVICI, a iesit din intamplare vazandu-ma ca imi este foarte rau a strigat ea la asistenti, haideti ma oamenilor si duceti-l pe omu asta inauntru nu vedeti in ce hal e, m-au bagat pe targa inauntru eu numai puteam sa vorbesc deloc, explicand inca o data printre buze cum puteam...Vine doamna doctor si spune : Asa imi trebuie daca consum droguri! Eu nu fumez nu beau si nu consum alcool, in fine imi ia sange, imi cere sa-i spun inca odata ce s-a intamplat, eu abia puteam sa vorbesc deoarece una din asistente m-a conectat la aparatu de oxigen, eu incerc sa-i spun dupa care imi spune pe un ton: Ca ea de unde sa stie ce sa-mi dea daca nu pot sa vorbesc.....inghitind in sec, fara sa-mi administreze ceva am stat cu masca de oxigen vre-o 3 ore pana cand le-au venit rezultatele de la analize. Spre mirarea lor, nu eram NICI drogat, NICI baut, spunandu-mi ca nu au ce-mi face si ca trebuie sa merg de indata la specialist. Dupa ce mi-am mai revenit am refuzat INTERNAREA si pastila lor de NOSPA, pentru greata si varsaturi, si m-am dus la o clinica privata cu biletul de externare din spital. Medicul privat la care am fost a spus ca pot face sesizare intrucat am suferit un accident vascular si puteam sa mor, dar cei de la URGENTE nu mi-au facut vre-un RMN sau TOMOGRAFIE, au spus ca sunt drogat pana le vin analizele....Astia sunt doctorii de URGENTE de la Spitalul Clinic Municipal. Rusine Lor!
medstudent 7 decembrie 2015
sunt studenta la medicina si am facut destul de mult timp practica/voluntariat in upu din pacate, cunosc cazurile de acest gen, si cu toate ca aici medicii sunt vazuti ca personaje negative, avide dupa bani si alte tampenii de acest gen, chiar nu este vina lor. in permanenta, la upu-judedean, de exemplu, triajul este arhiplin. toate paturile din sectie sunt in permanenta ocupate. ba mai mult, din momentul in care s-a terminat consultul, pana cand sunt gata actele de iesire din spital, la cazurile minore, pacientii stau pe scaune, sa se elibereze paturile pentru alti pacienti. de obicei sunt cam 5 rezidenti acolo care isi impart cate cel putin 20 de pacienti deodata. pare un haos total, dar medicii sunt excelenti si se ocupa de fiecare caz in parte cat de repede si eficient cu putinta. spuneti ca medicii nu au empatie fata de pacienti. dar pacientii au empatie fata de medici? o garda in upu e de 12h, teoretic, dar practic sunt mai multe de atat. e epuizant, iar fluxul de pacienti e impresionant. sunt mult prea putini medici, iar numarul de paturi este in functie de numarul de medici. e destul de greu sa se ocupe cineva de un pacient ajuns in upu imediat. sunt care stau si 3-5h pana sa ii vada un medic. si nu are nimeni voie sa se atinga de un pacient care nu are completata o fisa, din care sa rezulte exact motivul pentru care i se fac anumite manevre sau i se dau anumite medicamente, ca altfel tot medicul e "tipul rau" si are de suferit. ca de ce nu respecta procedura? stiu, stim cu totii, sistemul e foarte defect. dar asta nu e vina noastra... asa ca, inainte de a arunca in medici cu pietre, luati in considerare si acest aspect.
eu 7 decembrie 2015
Desi este trist asta se intampla la noi in tara...unde vor doar salarii. stiu un caz care s-a derulat exact ca in descrierea de mai sus, insa persoana in cauza nu a mai supravituit sa il i-a salvarea din curtea spitalului si a decedat chiar acolo.