Grupurile minoritare, voce mai puternică la Conferința privind Viitorul Europei

Reprezentanți ai comunităților culturale și creative din 12 state europene își unesc eforturile pentru a face auzită în discursul public dominant vocea grupurilor minoritare în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei. Organizații culturale, artiști, activiști, reprezentanți ai unor inițiative sociale și educaționale care lucrează cu grupuri sub-reprezentate lansează un apel la a implica comunități cât mai diverse în construirea viitorului Europei.

Campania publică „Amplify: Make the Future of Europe Yours” [Amplifică! – Viitorul Europei este în mâinile tale] a fost lansată ieri (7.09), printr-o conferință de presă online, urmată de alte activități pe rețelele de socializare pe parcursul întregii zile. Campania este realizată de Culture Action Europe, una dintre principalele rețele culturale europene, alături de partenerii săi de pe continent.

Conferința privind Viitorul Europei este prima inițiativă coordonată de instituțiile europene ce oferă un cadru deschis, participativ și democratic pentru o serie de dezbateri pan-europene prin care cetățenii își pot face vocea auzită pe marginea unor teme importante pentru viitorul Europei.

CITEȘTE ȘI: Festival de tradiție, nu departe de Timișoara

Campania își propune să asculte și să amplifice vocile, ideile, propunerile și îngrijorările comunităților subreprezentate de pe întreg continentul european cu privire la viitorul Europei. Proiectul se bazează pe energia și implicarea comunităților la nivel local. Campania „Amplifică!” își propune să contribuie la Conferința privind Viitorul Europei prin organizarea unei serii de sesiuni participative, urmând ca recomandările rezultate în urma acestor dezbateri să fie transmise decidenților europeni.

De asemenea, campania „Amplifică!” vizează lansarea unei dezbateri publice deschise privind mecanisme de decizie participative și democratice astfel încât diversitatea populației europene să fie mai bine reprezentată, iar inegalitățile la nivel european să fie reduse.     Campania a fost lansată simultan în Danemarca, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Țările de Jos, dar alte activități publice din cadrul campaniei vor continua până în iunie 2022.

Tere Badia, secretar general al Culture Action Europe a declarat: „Prin proiectul Amplifică! dorim să ne asigurăm că vocile ignorate în discursul public dominant sunt luate în considerare în procesul lansat de Conferința privind Viitorul Europei. Conferința trebuie să reflecte voci, idei și vise cât mai diverse astfel încât viziunea asupra viitorului Europei să fie una participativă și echitabilă”.

Maya Weisinger, coordonatoare a proiectului Amplifică!: – Viitorul Europei este în mâinile tale, a spus: “Obiectivul Amplifică! nu este acela de a produce o viziune monolitică asupra culturii în cele 12 state participante la proiect, ci să reunească diverse idei și perspective asupra schimbărilor necesare care pot servi drept punct de plecare pentru cercetare și dezbateri”.

În România, campania este implementată de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Simona Neumann, director executiv al asociației, susține: „Unul dintre obiectivele principale ale proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii este acela de a da un nou impuls spiritului civic, implicării comunității în a găsi soluții la provocările pe termen lung, la nivel local, dar și european. Proiectul Amplifică! reprezintă o bună ocazie ca viziunea grupurilor subreprezentate din Timișoara, dar și din alte zone din România, să poată fi transmisă factorilor decidenți la nivel european”.

Proiectul este co-finanțat de Parlamentul European.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns