Gripa rămâne o problemă până la sfârșitul lunii martie. Evoluția infecțiilor respiratorii, la nivelul județului Timiș, în ultima săptămână

Gripa rămâne o problemă până la sfârșitul lunii martie. Evoluția infecțiilor respiratorii, la nivelul județului Timiș

Gripa rămâne o problemă până la sfârșitul lunii martie. Evoluția infecțiilor respiratorii, la nivelul județului Timiș, în ultima săptămână

Evoluția infecțiilor respiratorii, la nivelul județului Timiș, în ultima săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă, a înregistrat un trend ascendent, în ceea ce privește numărul de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, de la 1.881 (săptămâna a 3-a din 2024), la 2.121 de infecții (săptămâna a 4-a).

În ceea ce privește numărul cazurilor de gripă, acesta a înregistrat o ușoară scădere în ultima săptămână, de la 299 de cazuri cu 86 de internări, la 282 de cazuri, din care 97 de internări. De asemenea, în acest sezon, grioa a favorizat un singur deces.

Este important ca în această perioadă a anului să știm să facem diferența între simptomele gripei și cele ale unei viroze respiratorii oarecare, susține prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„Gripa debutează brusc în plină sănătate cu stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 grade Celsius), frison, tuse, strănut, frecvent întâlnite și persistente, la fel cum sunt și durerile articulare și musculare.

Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat, precum și la cei care prezintă patologii asociate, cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare.

În virozele respiratorii, debutul este progresiv, febra este între 37 și 38 de grade Celsius, durerile articulare și cele musculare sunt mai rar întâlnite și pasagere, tusea și strănutul, de asemenea, sunt mai puțin exprimate decât în gripă și nu tind să persiste, iar frisonul este semnalat rar.

CITEȘTE ȘI: Întreruperi programate de curent, în Timișoara și județ, în perioada 5 – 9 februarie

Complicațiile sunt de asemenea mai rare. O concluzie importantă ar fi aceea că gripa nu se duce pe picioare, ci necesită o supraveghere atentă indiferent dacă vorbim de adulți sau de copii“, explică expertul.

În România, Ministerul Sănătății a decretat stare de alertă epidemiologică, ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri în mai multe județe.

„Cât va dura manifestarea gripei în acest sezon epidemic ? Din moment ce conform declarațiilor făcute de oficiali înregistrăm a 3-a săptămână consecutivă de depășire a pragului epidemic, putem avea în vedere faptul că o manifestare de acest gen a gripei durează între 6 și 9 săptămâni!

Deci de acum încolo și până la final mai trebuie să treacă un interval de timp cuprins între 3 și 6 săptămâni ! Este singura proiecție corectă și tot ce se poate spune în acest moment!”, a punctat prof. dr. Emilian Damian Popovici. Astfel, potrivit specialistului, gripa rămâne o problemă până la sfârșitul lunii martie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *