Grigore Leşe va deschide Festivalul Internaţional „Intrada”

grigore lese 1

În perioada 13-17 noiembrie, la Timişoara se desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Nouă „Intrada”, care propune melomanilor o temă generoasă „Folclor – autor – ordinator – viitor…” şi o suită de concerte şi recitaluri de excepţie.

Manifestarea se deschide luni, la ora 18, în sala „Capitol” a Filarmonicii de Stat „Banatul”, cu vernisajul unei inedite expoziţii de instrumente tradiționale românești din colecţia lui Ovidiu Papană, urmat, la ora 19, de concertul-spectacol „Ecouri din străbuni”, un eveniment finanţat de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, care se bucură de participarea extraordinară a lui Grigore Leşe (foto).

Alături de acesta, pe scenă vor urca Trio Contraste (Ion Bogdan Ştefănescu-flaut, Sorin Petrescu- pian, Doru Roman- percuție) şi Cvintetul de coarde al Filarmonicii „Banatul” (Lucian Petrila-vioară, Horaţiu Bălan-vioară, Iuliana Ambăruş-violă, Darius Tereu-violoncel, Florin Lupulescu- contrabas), iar programul serii va cuprinde compoziţiile „Folclor” de Lucian Meţianu, „Motive transilvane” de Corneliu Dan Georgescu, „Sâmbătă de dimineață” de Ionică Pop,”Obârșii” de Gabriel Mălăncioiu şi „Ecouri pentru contraste” de Violeta Dinescu.

Marţi, publicul care va fi prezent la ora 19 în sala „Mihai Perian” a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” va avea parte de un recital finanţat de Ambasada Israelului în România, în cadrul căruia Corul pe voci al instituţiei-gazdă, dirijat de Maria Gyuris, va interpreta lucrările „Născătoare de Dumnezeu” de Remus Georgescu, „Aglepta” de Arne Mellanas şi „The Joiku” de Jukka Linkola.

Muzicianul Amit Dolberg (Israel) va susţine apoi un recital de pian intitulat „Clear Day”, cuprinzând piesele „On a Clear Day” de Matthias Pintcher, „Misterioso” de Ayal Adler, „Shadow” de Rebecca Saunders, „Backward Inductions” de Ofer Pelz şi Concertul nr. VI pentru pian și bandă de Josef Tal. Trio Atem (Cristina Mălăncioiu-vioară, Victor Părău-pian, Rut Iovescu- soprană) va interpreta lucrarea „Legat” de Diana Rotaru, Vlad Faur (trombon) va oferi spectatorilor prilejul de a audia „Soliloque IV” de Nicolae Brânduş, iar Duo Vivo (Marko Ristic-acordeon, Radu Țaga-fagot) va prezenta „Rapsodie dobrogeană” de Paul Jelescu. Carmen Iuga- vioară şi Dorel Iuga-flaut alto vor cânta „Mesto” de Doina Rotaru, iar Ansamblul Percutissimo, condus de Doru Roman va încheia seara cu „Intersecții” de Adrian Iorgulescu.

Miercuri, la ora 19, la Liceul „Waldorf” va concerta Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad, sub bagheta dirijorală a lui Carmen Cârneci-Cavassi, avându-i ca solişti pe Dan Cavassi -violoncel, Sorin Dogariu – pian şi Trio Syrinx (Dorel Baicu – flaut, Dorin Gliga – oboi şi Pavel Ionescu – fagot).

În program: Aurel Stroe – Fantasia quasi una sonata pentru violoncel, pian și orchestră de cameră, Carmen Cârneci – Sunet vechi – copac de sunet pentru orchestră de coarde, Robert Dycke – Nocturne pentru violoncel și orchestră de coarde, Gunter Zobl – Orakel pentru orchestră de coarde, Ulpiu Vlad – Sonorități și Anemone IV- Concert pentru flaut, oboi, fagot și orchestră de coarde, Andrei Tănăsescu – „… ce știi mai bine! – Variațiuni parodice pentru flaut, oboi, fagot și orchestră de coarde”.

Joi, la ora 19, la Centrul Cultural „Ambasada” (strada Anton Seiller nr 2) va fi vremea pentru „Future Landscape”, un eveniment muzical realizat cu sprijinul Goethe-Institut, care-i va aduce în faţa melomanilor timişoreni pe soliştii Doron Kaufman (Israel) – live electronics, Roman Yusipey (Ucraina) – acordeon, Thomas Niese (Germania) – contrabas şi pe membrii Cvartetului Volte: soprana Ramona Morăriţa, violonista Laura Roman, violista Iuliana Ambăruş şi pianista Andreea Olariu, într-un recital acompaniat de proiecțiile foto ale Soranei Petrescu.

Lucian Beschiu cu „Văz duhul”, Horst Lohse cu „E.A. Poe’s Dreams”, Laura Manolache „Coline” , Roman U. Vlad cu „Domnișoara Pogany pentru vioară și mediu electroacustic”, Violeta Dinescu cu „Meerestiefe”, George Balint cu „Zî” şi Doron Kaufman cu „Future Landscape pentru acordeon, contrabas și live electronics” figurează în programul penultimei seri de festival.

„Intrada” se va încheia vineri, la ora 19, la „Capitol”, cu un concert simfonic susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul”. Dirijor va fi Tiberiu Oprea, iar soliști Giorgos Konstantinou (Grecia) – pian, Roman Yusipey (Ucraina) – acordeon, Barrie Webb (Anglia) – trombon, Cristian Ardelean- bariton, iar din program vor face parte compozițiile „The Mysterious Journey of Life” pentru orchestră de Gabriel Almasi, „Ochi” (Oko), Concert pentru acordeon și orchestră de Sergey Pilyutikov, „The Pedal Tone for a Middle – Aged Man” pentru pian și orchestră de Giorgos Koumendakis, „Triptic pentru orchestră” de Adrian Pop, „Cumplitul nefamiliar” pentru bariton, grup de recitatori, trombon și orchestră de George Balint, respectiv „Invocation” pentru trombon și orchestră, de Remus Georgescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *