Durerea cea mai mare a unei comune timişene

lenauheim 7

Trei sate ale unei comune timişene se remarcă prin aceea că sunt aproximativ la fel de populate (peste 2.000 de locuitori fiecare), însumând împreună 6.400 de suflete, adică populația unei unități teritoriale cu rang de oraș.

Aceste localități (Lenauheim – reședința de comună, Grabaț și Bulgăruș) sunt asemănătoare și prin faptul că locuitorii își încearcă în număr mare norocul în străinătate.

Confrom edilului-șef, Ilie Suciu, simultan, din fiecare sat, sunt plecați să muncească în Europa Occidentală peste 300 de persoane, aproape în mod egal, femei și bărbați. Este de menționat că aceste plecări, în ultima perioadă, nu sunt mai lungi de patru-cinci săptămâni.

Munca în străinătate are, desigur, și părți pozitive, printre care faptul că asigură un câștig mai bun decât în țară. Există, însă, și un efect negativ, resimțit la nivelul localităților, generat de cei care pleacă pentru a nu se mai întoarce, ceea ce provoacă o oarecare fluctuație a populației. Aceasta face să existe un aport din exterior, căci pământul de aici e bun și îi atrage pe cei harnici.

„Oamenii pleacă, ce pot să facă, dacă nu au unde munci și dacă câștigul e atât de mic acasă, să stea la televizor cât îi ziua de mare?”, spune primarul.

Tot el afirmă că „durerea cea mai mare este că unii dintre cei plecați peste hotare își iau și copiii cu ei, iar acest lucru a determinat, în ultimii ani, scăderea cu peste 200 de copii a populației școlare, ceea ce nu este benefic pentru viitorul acestor sate”.

Suciu spune că acest regres se datorează nu numai acestui fenomen, ci și celui demografic, în declin. Există însă o mică undă de speranță, pentru că numărul copiilor care se nasc în prezent începe să crească.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Durerea cea mai mare a unei comune timişene

  1. Ce sa si faci in aceste sate. Nu ai gaz, nu ai canalizare, nu ai loc de munca, nu ai posibilitati de petrecere a timpului liber. Aici exclud birturile pt. depresivi. Situatia e valabila si pt. alte sate din jur din pacate.

    1. Locuri de munca sunt, numa sa vrei sa lucrezi. Sunt cateva fabrici in jimbolia aproape de aceste sate care ofera transport gratuit la serviciu sau fabrici putin mai departe la sannicolau mare care la fel au transport pt angajatii sai. Din pacate multi prefera sa mearga la birt sau sa lucreze cu ziua. La anul vor incepe lucrarile la canalizare si tot la anul se vor asfalta 9 km in comuna pe strazi care nu au vazut niciodata asfalt. Unii pleaca pe dincolo sa castige 1000 / 1200 de euro pe luna si merg cate 3 luni dincolo si 3 stau acasa fara sa faca nimica cand ar putea lejer sa castige in tara 500/600 de euro pe luna si sunt acasa.

      1. Salariul de 500-600 de euro ,il primesti dupa ce ai 4-5-6 ani in fabrica(si aia nu in toate)De ce crezi ca C.R.H-ul i-si schimba numele in fiecare an?Acolo de exemplu(unde se fac angajari)nu vei lua acei 500-600 de euro niciodata.Este politica lor-daca schimba numele:devine alt LUP cu acelasi narav–doar ca nu iei niciodata sporuri:si pe langa aia mai lucrezi si cate 10-20 ore ce este ilegal(in felul in care o fac ei)si cu tot cu 10 ore lucrate,mai iei salar de 350-400 de euro:maxim 450!…Si da: ce poti face in satele astea?-Au scos trenul-care era de mare importanta,aici in zona asta,acum daca ai ceva de rezolvat la oras,trebe sa platesti particular,sa te duca sa-ti faci treaba:Gaz …NU….canalizare:NU….strazi asfaltate pe sarite(unde a avut fiecare neamuri)s-au promis la fiecare alegeri,vom face,vom drege……si ce s-a facut defapt?poate zic mult:dar parerea mea este ca sunt la aproximativ 15-20% din promisiunile electorale(nu poti spune ca nu s-a facut chiar nimic,).Dar foarte putine lucruri cu adevarat utile!

  2. Nu mai minţiţi cu asfaltarea şi canalizarea ,din 2008 promiteţi şi nu v-aţi ţinut de cuvânt.Sunteţi mincinoşi să înţelegem ?.Dacă ar durea mincciuna,a-ţi fi morţi de mult la cât minţiţi.

  3. Ce facilitati au copii din aceste sate sa mearga la şcoala cind un abonament la autobuz este de 170 160 si 180 iar scoala deconteaza doar 60 iar alocatia unui copil este de 84 unui copil nu le ajunge de a se inbraca daca familia au 3 sau mai multi copii la scola cum sa se descurce cu salarile astea mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *